Αστερίσκοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο

Αστερίσκοι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την επιστολική ψήφο

Με απλή πλειοψηφία περνάει από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστο- λική ψήφο στις ευρωεκλογές

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονη επιφυλακτικότητα, παρά την κατ’ αρχάς θετική θέση των περισσοτέρων επί του ζητήματος, υποδέχθηκαν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης τις χθεσινές κυβερνητικές ανακοινώσεις για τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου. Υπενθυμίζεται πως για την ψήφιση σχετικού για τις ευρωεκλογές νομοσχεδίου απαιτείται απλή πλειοψηφία στη Βουλή και θα μπορεί να εφαρμοστεί από τις κάλπες τον ερχόμενο Ιούνιο. Με την ίδια πλειοψηφία μπορεί να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, αλλά από τις μεθεπόμενες. Για να ισχύσει άμεσα –από τις επόμενες βουλευτικές δηλαδή– απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφοι.

Απαιτούνται «απαντήσεις για πιθανά συνταγματικά κωλύματα, για τη διασφάλιση της μυστικότητας της ψήφου, καθώς και ασφαλιστικές δικλίδες που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενη νόθευση το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξασφαλίσουν την αξιοπιστία της διαδικασίας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης.

Για «παλινωδίες και αιφνιδιασμούς σε ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα», που «αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση συναίνεσης», κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «αναμένει να δει θεσμικά και επίσημα τις διαδικαστικές εγγυήσεις που συνοδεύουν την πρόταση υιοθέτησης της επιστολικής ψήφου».

Σε δήλωσή του ο Κυρ. Βελόπουλος τόνισε πως «αν δεν εκκαθαριστούν οι εκλογικοί κατάλογοι και κυρίως αν η κυβέρνηση δεν αποφασίσει ότι η επιστολική ψήφος είναι δημοκρατική επιλογή, καταγγέλλουμε τη διαδικασία». Και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέροντας ότι το κόμμα του δεν είναι κατά της επιστολικής ψήφου, μεταξύ άλλων πρόσθεσε: «Η Ν.Δ. πάει και πάλι να κάνει λαθροχειρία και κυρίως καλπονοθεία».

Σε πρόσφατη τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Νίκης, Δημ. Νατσιός, είχε επισημάνει πως «υπάρχουν σοβαρά θέματα διαβλητότητος, που πρέπει να μελετηθούν πολύ προσεκτικά», ενώ κατ’ αρχάς θετικά είχαν ταχθεί ως προς την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου η Πλεύση Ελευθερίας και οι Σπαρτιάτες. Στον αντίποδα, τη διαφωνία του και μάλιστα σε υψηλούς τόνους εκφράζει το Κομμουνιστικό Κόμμα και, εξωκοινοβουλευτικά, το ΜέΡΑ25. Η θέσπιση της επιστολικής ψήφου «είναι μια πολύ αρνητική εξέλιξη», γιατί «ανοίγει τον δρόμο παραβίασης ακόμη και της ίδιας της μυστικότητας της ψήφου», τόνισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής και μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Ι. Γκιόκας, υποστηρίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θίγεται η αυτοπρόσωπη συμμετοχή στις εκλογές, όπως γίνεται μέσα στο εκλογικό παραβάν, ενώ αντίθετα στο σπίτι ή στον χώρο δουλειάς μπορούν να υπεισέλθουν πιέσεις, εκβιασμοί που οδηγούν σε παραβίαση της μυστικότητας, μέχρι και χειραγώγηση της ψήφου. Για κατάργηση του απορρήτου της ψήφου κάνει λόγο σε ανακοί-νωσή του το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT