Κεραμέως: Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων μετά τις Ευρωεκλογές

Κεραμέως: Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων μετά τις Ευρωεκλογές

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου και την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διευκρινίσεις σχετικά με τη θέσπιση της επιστολικής ψήφου προχώρησε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, εξηγώντας κρίσιμα βήματα της διαδικασίας αλλά και πώς θα διασφαλιστεί η μη νόθευση του αποτελέσματος.

«Είναι η πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους που έχουμε επιστολική ψήφο», τόνισε η κ. Κεραμέως, σημειώνοντας πως η χώρα μας αποτελεί «μόνιμη εξαίρεση», αφού οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη «έχουν ήδη, με μια μορφή ή με άλλη, την επιστολική ψήφο».

«Δεν πάμε να εφεύρουμε την πυρίτιδα, είναι κάτι που εφαρμόζεται για δεκαετίες σε άλλες χώρες και υπάρχουν βέλτιστες πρακτικές. Αυτό που κάναμε το τελευταίο διάστημα ήταν να μελετήσουμε όλες αυτές τις πρακτικές προκειμένου να φέρουμε μια πρόταση συγκροτημένη, συνολική και τεκμηριωμένη», ανέφερε στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείσα σχετικά με τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την αποφυγή φαινομένων νοθείας στις ευρωεκλογές, η υπουργός αναφέρθηκε στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος, όπως είπε, «έχει εκδώσει συγκεκριμένες οδηγίες για θέματα ασφαλείας σε περίπτωση επιστολικής ψήφου και τα πληρούμε όλα».

«Αν θέλει ένας εκλογέας να συμμετάσχει στις εκλογές μέσω επιστολικής ψήφου, πρέπει να μπει με τους κωδικούς taxisnet, που ξέρει μόνο ίδιος, για να υποβάλει τη δήλωση. Θα του έρθει ένα μήνυμα επαλήθευσης και στη συνέχεια θα μπορεί να παρακολουθεί την πορεία του φακέλου. Ο φάκελος θα μπορεί να δοθεί μόνο στον ίδιο, με συστημένη επιστολή. Για να ψηφίσει θα πρέπει να προσκομίσει και αποδεικτικό ταυτότητας. Oλα αυτά είναι ενδεικτικά μέτρα ασφαλείας», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το πώς θα διασφαλισθεί ότι κάποιος που έχει ψηφίσει με επιστολική ψήφο, δεν θα ψηφίσει με φυσική παρουσία στο εκλογικό τμήμα, η κ. Κεραμέως απάντησε πως «όσοι φάκελοι φτάνουν μέχρι την παραμονή των εκλογών, δηλαδή Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17:00, διαγράφονται από τους εκλογικούς καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων».

«Εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων μετά τις Ευρωεκλογές»

Σχετικά με την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων, η υπουργός σημείωσε: «Η εκκαθάριση θα είναι μετά τις ευρωεκλογές, αλλά θα περιλαμβάνεται σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία. Εχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, βλέποντας και την αποχή, η οποία πλέον έχει σκαρφαλώσει σε πολύ απειλητικά ποσοστά, μεγάλα ποσοστά για τη Δημοκρατία μας, το πολιτικό σύστημα, συνολικά, να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα».

«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουμε ξεκινήσει τις επαφές με τα κόμματα. Οι διαβουλεύσεις θα γίνουν πριν από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε σκέψεις, προτάσεις της αντιπολίτευσης να ενσωματώσουμε βελτιωτικές ρυθμίσεις που μπορεί να έχουν. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί», επανέλαβε.

Τέλος, απαντώντας γιατί η κυβέρνηση δεν πήρε την πρωτοβουλία της θέσπισης της επιστολικής ψήφου πριν τις εθνικές εκλογές, η υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι «για ένα τέτοιο βήμα που δεν έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας, έπρεπε να βεβαιωθούμε ότι έχουμε εξετάσει τις βέλτιστες πρακτικές. Τώρα είμαστε σε θέση, με τη ρύθμιση που προτείνουμε, να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημα όχι μόνο των αποδήμων αλλά και πολλών κατηγοριών συμπολιτών μας που ζουν στην επικράτεια, όπως οι εποχικά εργαζόμενοι, οι φοιτητές, οι σπουδαστές, οι μαθητές της Γ’ Λυκείου».

Επιπλέον, απέδωσε και κοινωνική διάσταση στη νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου, τονίζοντας πως είναι πολύτιμη επίσης για «ασθενείς, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία». «Το νομοσχέδιο, αυτή η πρωτοβουλία, είναι και εξόχως κοινωνικού χαρακτήρα, διότι έρχεται και δίνει μια λύση», συμπλήρωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT