Κυβέρνηση: Οδηγός για την ευρωκάλπη

Σημαντική πρόοδο στο κυβερνητικό έργο μέχρι τον Ιούνιο θέλει ο πρωθυπουργός

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χθες ο πρωθυπουργός, ευρισκόμενος στην εκδήλωση «Unveiling the next GR – Eco Island», που διοργανώθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) στο Ντουμπάι, μίλησε για τον Πόρο, που όπως είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου θα γίνει το τρίτο «πράσινο» νησί στην Ελλάδα, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

Η ανακοίνωση για τον Πόρο σε μια εκδήλωση στο Ντουμπάι επιβεβαιώνει αυτό που έχει διαφανεί το τελευταίο διάστημα: ο πρωθυπουργός –με μικρό «διάλειμμα» την επικείμενη άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν– εστιάζει ξεκάθαρα την πολιτική του στο εσωτερικό μέτωπο, όπως μαρτυρούν μια σειρά από κινήσεις: η προσπάθεια να αναχαιτιστεί η ακρίβεια, το φορολογικό νομοσχέδιο και οι διορθωτικές κινήσεις που το συνόδευσαν, η πρόσφατη εξαγγελία για την επιστολική ψήφο, και, τέλος, το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση –μια «εμβληματική μεταρρύθμιση», όπως χαρακτηρίζεται από κυβερνητικές πηγές– που αναμένεται να έρθει προς συζήτηση στο τελευταίο υπουργικό του χρόνου και θα περιλαμβάνει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ολα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται μεταξύ τους πως δεν έχουν άμεση σχέση, στην πραγματικότητα όμως αποτελούν κομμάτια ενός ευρύτερου παζλ που οδηγεί στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, άλλωστε, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της Ν.Δ., όπου αναδείχθηκε γραμματέας η Μαρία Συρεγγέλα, κάλεσε τα στελέχη του κόμματος να ξεκινήσουν τον προεκλογικό αγώνα ενόψει του Ιουνίου, που σημαίνει πως στο πίσω μέρος του μυαλού του η συγκεκριμένη εκλογική μάχη έχει ξεκινήσει ήδη. «Ο στόχος μας είναι έως τις ευρωεκλογές να έχουμε ήδη υλοποιήσει μεγάλο μέρος του προγράμματός μας», επιβεβαιώνει κυβερνητική πηγή στην «Κ», παραδεχόμενη πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό σκηνικό, καθώς μετά τον Ιούνιο κανείς δεν θα μιλάει για το ποσοστό των εθνικών εκλογών, αλλά η ανάλυση θα γίνεται με βάση τις τελευταίες εκλογές. Εξ ου και η Ν.Δ. θέλει να κινηθεί πέριξ του 33% που είχε λάβει το 2019, κάτι που θα συνεπάγεται τη διατήρηση των δυνάμεών της.

Κυβέρνηση: Οδηγός για την ευρωκάλπη-1
Λίγες ημέρες μετά το τετ α τετ στο Λονδίνο, Κυριάκος Μητσοτάκης και Κιρ Στάρμερ βρέθηκαν χθες και οι δύο στο Ντουμπάι, στον απόηχο της ελληνοβρετανικής κρίσης για τα Γλυπτά. Ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο επικεφαλής των Εργατικών δίνουν το «παρών» στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Εμπρηστική δήλωση

Την ίδια ώρα, παρά την εκπεφρασμένη βούληση του κ. Μητσοτάκη να μη συνεχιστεί το σίριαλ μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έδωσε συνέχεια με νέα εμπρηστική δήλωση, κατά την οποία τόνισε πως «από άποψη νόμου τα Μάρμαρα δεν μπορούν να επιστραφούν», ξεκαθαρίζοντας πως «τα Μάρμαρα αποκτήθηκαν νόμιμα την εποχή εκείνη» και για να τα δανειστούν οι Ελληνες θα πρέπει να αποδεχθούν τη νόμιμη ιδιοκτησία τους που είναι βρετανική, κάτι που δεν κάνουν. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του ερωτήθηκε για το θέμα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg λέγοντας πως έχει αφήσει πίσω το περιστατικό και η Ελλάδα θέλει να διατηρήσει «μια καλή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο».

«Αφησα πίσω μου αυτό το συμβάν», τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ είπε πως δεν έχει μιλήσει με τον κ. Σούνακ μετά την ακύρωση της μεταξύ τους συνάντησης και πως σε κάθε περίπτωση δεν θέλει να δώσει υπερβολικά μεγάλη σημασία σε αυτό που συνέβη, καθώς οι σχέσεις της Ελλάδας με τη Βρετανία έχουν μακρά παράδοση. Σχολίασε, επίσης, πως δεν θέλει να εμπλακεί στην εγχώρια πολιτική σκηνή του Ηνωμένου Βασιλείου, αφήνοντας μια αιχμή έτσι για τα κίνητρα του Βρετανού πρωθυπουργού να κάνει όσα έκανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT