Εντός και Εκτός: Η μήνυση της Ζωής στον Κίσινγκερ

Εντός και Εκτός: Η μήνυση της Ζωής στον Κίσινγκερ

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το απόγευμα της Δευτέρας θα επισημοποιηθεί η διχοτόμηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε μια ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, οι 11 βουλευτές που αποκόπηκαν από την Κουμουνδούρου θα ανακοινώσουν –παρουσία της «Ομπρέλας»– το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Αναμένεται να δώσουν και το πολιτικό στίγμα της, ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση. Περιγράφοντας τους στόχους που έχουν θέσει, ο επικεφαλής της νέας Κ.Ο. Αλέξης Χαρίτσης τόνισε (ΕΡΤ) πως ενόψει των ευρωεκλογών σκοπεύουν να καλύψουν «ένα μεγάλο πολιτικό κενό». Το κενό αυτό, είπε ο κ. Χαρίτσης, είναι αντιπολιτευτικό, αλλά και ουσιαστικό, «ως προς την πρόταση που περιμένει να ακούσει η κοινωνία για το μέλλον της». Η πρώτη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους αναμένεται κατά τη συζήτηση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που εισάγεται την άλλη εβδομάδα στην Ολομέλεια.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η στήλη σάς έχει ενημερώσει ότι η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε προσφύγει στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, με το ερώτημα αν μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, αφού είναι συνήγορος οικογενειών στο ποινικό σκέλος για την ίδια υπόθεση. Η γνωμάτευση ήταν αρνητική. «Οποιος άσκησε καθήκοντα συνηγόρου υπεράσπισης ή υποστήριξης κατηγορίας ή κατέθεσε ως μάρτυρας, δεν μπορεί να ασκήσει καθήκοντα δικαστικού ή εισαγγελικού λειτουργού στην αυτή υπόθεση και, επομένως, δεν μπορεί να είναι μέλος της εξεταστικής επιτροπής», κατέληξε το Επιστημονικό Συμβούλιο. «Ξέρω ότι ενοχλώ. Ξέρω ότι ενοχλώ πολλές και ισχυρές εξουσίες», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία χθες θύμισε κάτι ακόμη. Οπως είπε, η πρώτη νομική της ενέργεια ως δικηγόρου ήταν να καταθέσει μήνυση εναντίον του άρτι αποχωρήσαντος από τον κόσμο των ζωντανών Χένρι Κίσινγκερ «για διεθνή εγκλήματα, για τη συμμετοχή στα εγκλήματα της χούντας και για την κυπριακή τραγωδία, τα διεθνή εγκλήματα εις βάρος του κυπριακού λαού».

ΤO ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντη Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, θα βρίσκεται για αρκετό καιρό ακόμη στον ορίζοντα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Πρώτα, όμως, πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τα ευρωπαϊκά, ειδικά με τη γραπτή δήλωση της Ελλάδας που συνοδεύει την επιστολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων κάποιων –θεμελιωδών– κεφαλαίων. Κατ’ αρχάς, μέχρι χθες η επιστολή δεν είχε αποδεσμευθεί. Θα το πράξει η ισπανική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τα στάδια είναι τρία. Πρώτα η επιστολή. Μετά θα πρέπει να ακολουθήσει η έκθεση των κανονικών οροσήμων (benchmarks) που συντάσσεται με ομοφωνία. Το τρίτο βήμα είναι η διεξαγωγή μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, που θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων. Προτού φθάσουμε στο δεύτερο και το τρίτο βήμα, η Αλβανία θα πρέπει να στείλει τη διαπραγματευτική θέση της και να συζητήσει με τα κράτη-μέλη ξεχωριστά, προκειμένου να προκύψει η πολυπόθητη για το υποψήφιο κράτος-μέλος ομοφωνία. Η αποδέσμευση της επιστολής συνοδεία γραπτής δήλωσης από την Αθήνα ήταν ουσιαστικά ένα βήμα καλής θέλησης, συνοδευόμενο από μια πολύ σαφή προειδοποίηση. Αν στην κυβέρνηση του Εντι Ράμα δεν το καταλάβουν ούτε αυτή τη φορά, τότε τα επόμενα βήματα θα είναι πολύ πιο δύσκολα… Σε κάθε περίπτωση, ο υπολογισμός της ισπανικής προεδρίας περί έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας πριν από το τέλος του 2023 δεν βγαίνει.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κρήτη. Χθες, εορτάστηκαν τα 110 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κρήτης στον εθνικό κορμό με κεντρική εκδήλωση στο ιστορικό φρούριο Φίρκα στα Χανιά, όπου ήταν παρούσα –μεταξύ άλλων– η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Βέβαια, με πρωθυπουργό με καταγωγή από την Κρήτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και επικεφαλής των δύο κύριων αντιπολιτευτικών σχηματισμών δύο ακόμη Κρητικούς, τους Στέφανο Κασσελάκη (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκο Ανδρουλάκη (ΠΑΣΟΚ), είναι πραγματικά άξιο να διερωτηθεί κανείς αν η Ελλάδα ενσωμάτωσε την Κρήτη στην εθνική επικράτεια ή, τελικά, συνέβη το αντίστροφο… Πρόκειται, βέβαια, για κάτι που κυρίως «πονάει» τους Πελοποννήσιους, οι οποίοι είχαν κακομάθει…

Η ΑΤΑΚΑ

«Νομίζω ότι παίζουν μεγάλο ρόλο τα μέσα ενημέρωσης ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πιο εξοικειωμένη η νεολαία με αυτά και, φυσικά, τώρα ο νέος άνθρωπος γεννιέται με την τηλεόραση στο σπίτι, με το tablet, με το κινητό». Κάπως έτσι εξήγησε (ΑΝΤ1) ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τη διείσδυσή του στο ΤikΤok, στο Ιnstagram, στο Χ και στις διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης με τα περίφημα «αυτοί είστε». Με δεδομένη την κατάσταση από τη Ν.Δ. και… προς τα κάτω, τον βλέπω να ξαναπιάνει γρήγορα (τη σχετική) δουλειά. Υπάρχει άπλετος κενός χώρος…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή