«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»

«Νέα Αριστερά» θα είναι το όνομα της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας που σχημάτισαν οι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το όνομα ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της ΚΟ, Αλέξη Χαρίτση σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σεράφειο

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πολιτική στόχευση και το ιδεολογικό περίβλημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «11» βουλευτών που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Σεράφειο, σε μία εκδήλωση κατά την οποία έγιναν τα αποκαλυπτήρια του ονόματος του εγχειρήματος, που θα είναι «Νέα Αριστερά» 

«Κάτι νέο γεννιέται μέσα από αυτή τη συνάντηση – έχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων μας, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή», είπε ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της Κ.Ο.

Ο ίδιος -καταλήγοντας- πρόσθεσε: «Προχωράμε μπροστά με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας, με τη Νέα Αριστερά».

Λίγο πριν κλείσει την ομιλία του, στην οποία έδωσε το ιδεολογικό στίγμα του νέου εγχειρήματος, είπε: «Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα, θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Η αριστερή πολιτική έχει σημασία. Αυτή η συνάντηση είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε».

Ξεκινώντας την ομιλία του, τόνισε: «Αυτό που μας συμβαίνει και ειδικά σήμερα μας συγκινεί βαθιά, γεννιέται κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο. Δεν θα απαρνηθούμε αυτό το οποίο υπήρξαμε (…) Θα είμαστε περήφανοι που βγάλαμε τη χώρα έξω από τα μνημόνια, αλλά και για τη συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είπε ο κ. Χαρίτσης, «δεν είναι νοσταλγικό το εγχείρημα, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου, θέλουμε νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά. Μία αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, που μιλάει με σαφήνεια». 

Εξαπολύοντας πυρά προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγόρησε για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών και υποκατάσταση της πολιτικής με αντιφατικά συνθήματα και συντηρητικές θέσεις». Αφού μίλησε για «πρωτοφανή κατάσταση», έκανε λόγο για την επικράτηση ενός προέδρου που «επενδύει αλλού», καθώς επίσης για «σκανδαλολογικό λαϊκισμό», σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα είναι ήδη ορατό: Η αριστερά δεν κινδυνεύει από την εκλογική συρρίκνωση, αλλά από την ιστορική της απαξίωση».

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»-1

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για αλαζονεία και εκλογικό εκφοβισμό, λέγοντας ότι «η δεξιά στη χώρα μας επενδύει στην εξουσία του παλιού, εκεί όπου η πολιτική μετατρέπεται σε διαχείριση της μιζέριας».

«Η μάχη αφορά το μέλλον της κοινωνίας, αφορά τις ζωές μας», είπε και τόνισε ότι «θέλουμε μια αριστερά που θα δίνει τη μάχη των ιδεών, χρειαζόμαστε έναν ηθικό ρεαλισμό, που θα αντιτάσσει στη δεξιά, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και πώς οι ιδέες μας μεταφράζονται σε πράξεις».

«Η αριστερά δεν μπορεί να αρκείται στα μισόλογα – το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης οδηγεί σε καταστροφή και στην αύξηση των ανισοτήτων. Έχουμε ευθύνη να βάλουμε μπροστά το μοντέλο της κλιματικής δικαιοσύνης. Θέλουμε μια αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα», τόνισε.

«Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι θέλουν «μία αριστερά φιλόδοξη και ενωτική, που θα δίνει τη μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία» και όχι -όπως είπε- με τοξικούς διαλόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»-2

Αχτσιόγλου: Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή

«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, για τις ζωές μας», δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη στην εκδήλωση. «Αυτό δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Τελικά εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου», πρόσθεσε. «Και σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Για τον κόσμο της εργασίας και τις τεράστιες προκλήσεις. Μία νέα αρχή για μία νέα οικολογική πρόταση».

Υπενθυμίζεται πως ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναλάβει πρόεδρος, ενώ ρόλους έχουν αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), καθώς και η Πέτη Πέρκα (γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας). 

Η συγκρότηση κόμματος αναμένεται σε δεύτερο χρόνο, παρότι η βάση αρχίζει ήδη και συντονίζεται, αξιοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογία από το «συριζαϊκό» παρελθόν, όπως και η νεολαία που αποχώρησε πλειοψηφικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»-3

Ηλιόπουλος: Μιλάμε με νέο τρόπο

«Ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη δική του σύντομη ομιλία, σημειώνοντας ότι «αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ», καθώς επίσης ότι «σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος». Υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπειρία από αγώνες», που -όπως είπε- είναι «πολύτιμη κληρονομία» και πρόσθεσε ότι «δημιουργούμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή, που μαθαίνει». «Μιλάμε αριστερά, φεμινιστικά, αγωνιστικά με ένα νέο τρόπο», συμπλήρωσε.

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»-4

Τσακαλώτος: Μάχες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι έτοιμη να δώσει «μάχες κατά του Κ.Μητσοτάκη και της δεξιάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είτε πρόκειται για βραχυπρόθεσμες μάχες για την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμες μάχες για την πράσινη ανάπτυξη, την οικονομία, τη φροντίδα, την τεχνητή νοημοσύνη (…) καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια του». 

«Νέα Αριστερά»: Το πολιτικό μανιφέστο της ομάδας των «11»-5
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή