«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση

Κατά την εκδήλωση μίλησαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον πολιτικό φορέα «Νέα Αριστερά» παρουσίασε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα των «11» που αποχώρησε πρόσφατα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην ανοιχτή εκδήλωση στο Σεράφειο μίλησαν οι Αλέξης Χαρίτσης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νάσος Ηλιόπουλος. 

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ο πρόεδρος της ομάδας, ενώ ρόλους έχουν αναλάβει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος (κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι), καθώς και η Πέτη Πέρκα (γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας).

Η συγκρότηση κόμματος αναμένεται σε δεύτερο χρόνο, παρότι η βάση αρχίζει ήδη και συντονίζεται, αξιοποιώντας εργαλεία και μεθοδολογία από το «συριζαϊκό» παρελθόν, όπως και η νεολαία που αποχώρησε πλειοψηφικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-1
Φερχάτ Οζγκιούρ, Αλέξης Χαρίτσης, Εφη Αχτσιόγλου, Θεανώ Φωτίου. – Φωτ.: Intime

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-2
Το σήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας της «Νέας Αριστεράς». 

Χαρίτσης: Ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα

«Δεν ανακοινώνουμε ένα νέο πολιτικό κόμμα, ξεκινάμε ένα νέο συλλογικό εγχείρημα, θέλουμε να κάνουμε πολιτική αλλιώς. Η αριστερή πολιτική έχει σημασία. Αυτή η συνάντηση είναι το πρόπλασμα αυτού που θέλουμε να φτιάξουμε», ανέφερε ο Αλέξης Χαρίτσης. «Κάτι νέο γεννιέται μέσα από αυτή τη συνάντηση. Εχουμε επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και συναίσθηση των δυνατοτήτων μας, μέσα και κυρίως έξω από τη Βουλή», είπε και πρόσθεσε: «Προχωράμε μπροστά με την αριστερά της ευθύνης και της ελπίδας, με τη Νέα Αριστερά».

Οπως είπε, «δεν είναι νοσταλγικό το εγχείρημα, δεν θέλουμε να γυρίσουμε πίσω το ρολόι του χρόνου, θέλουμε νέα σύγχρονη ευρωπαϊκή αριστερά. Μία αριστερά ευρύχωρη και ανοιχτόμυαλη, που μιλάει με σαφήνεια». 

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-3
Η κοινοβουλευτική ομάδα της «Νέας Αριστεράς». Διακρίνονται από αριστερά οι: Νάσος Ηλιόπουλος, Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Φερχάτ Οζκιούρ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερώπη Τζούφη, Αλέξης Χαρίτσης, Πέτη Πέρκα, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου. Φωτ.: ΑΠΕ

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-4
Ο Νίκος Βούτσης. – Φωτ.: Intime

Εξαπολύοντας πυρά προς τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, την κατηγόρησε για «κατασκευή εσωτερικών εχθρών και υποκατάσταση της πολιτικής με αντιφατικά συνθήματα και συντηρητικές θέσεις». Ασκώντας παράλληλα κριτική στην κυβέρνηση, είπε ότι «η δεξιά στη χώρα μας επενδύει στην εξουσία του παλιού, εκεί όπου η πολιτική μετατρέπεται σε διαχείριση της μιζέριας».

«Η μάχη αφορά το μέλλον της κοινωνίας, αφορά τις ζωές μας», είπε και τόνισε ότι «θέλουμε μια αριστερά που θα δίνει τη μάχη των ιδεών, χρειαζόμαστε έναν ηθικό ρεαλισμό, που θα αντιτάσσει στη δεξιά, όχι μόνο την αλληλεγγύη, αλλά και πώς οι ιδέες μας μεταφράζονται σε πράξεις».

«Η αριστερά δεν μπορεί να αρκείται στα μισόλογα – το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης οδηγεί σε καταστροφή και στην αύξηση των ανισοτήτων. Εχουμε ευθύνη να βάλουμε μπροστά το μοντέλο της κλιματικής δικαιοσύνης. Θέλουμε μια αριστερά που θα αφουγκράζεται τα κοινωνικά αιτήματα», τόνισε.

«Οι κοινωνίες της ισότητας είναι το μέλλον της ανθρωπότητας», συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, σημειώνοντας ότι θέλουν «μία αριστερά φιλόδοξη και ενωτική, που θα δίνει τη μάχη της ιδεολογικής αντιπαράθεσης μέσα στην κοινωνία» και όχι –όπως είπε– με τοξικούς διαλόγους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-5
Ο Αλέξης Χαρίτσης με το σήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας. – Φωτ.: Intime

Αχτσιόγλου: Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή

«Σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για την αξιοπρέπειά μας, για τις ζωές μας», δήλωσε η Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας πρώτη στην εκδήλωση. «Αυτό δεν ήταν εύκολο για κανέναν από εμάς. Τελικά εύκολο είναι αυτό που μπορεί να υπηρετήσει η συνείδησή σου», πρόσθεσε.

«Και σήμερα κάνουμε μία νέα αρχή για τη συνείδησή μας. Για τον κόσμο της εργασίας και τις τεράστιες προκλήσεις. Μία νέα αρχή για μία νέα οικολογική πρόταση».

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-6
Η Εφη Αχτσιόγλου. – Φωτ.: Intime

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-7
Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερώπη Τζούφη, Νάσος Ηλιόπουλος, Πέτη Πέρκα, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Εφη Αχτσιόγλου – Φωτ.: Intime

Ηλιόπουλος: Μιλάμε με νέο τρόπο

«Ξεκινάμε από την αρχή, όχι από το μηδέν», είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη δική του σύντομη ομιλία, σημειώνοντας ότι «αρνούμαστε να συμβιβαστούμε με την απόλυτη κυριαρχία της Ν.Δ.», καθώς επίσης ότι «σε κανέναν δεν αξίζει να είναι εγκλωβισμένος». Υπογράμμισε ότι «έχουμε εμπειρία από αγώνες», που –όπως είπε–είναι «πολύτιμη κληρονομία» και πρόσθεσε ότι «δημιουργούμε μια πολιτική δύναμη που δεν φοβάται την αλλαγή, που μαθαίνει». «Μιλάμε αριστερά, φεμινιστικά, αγωνιστικά με ένα νέο τρόπο», συμπλήρωσε.

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-8
Ο Νάσος Ηλιόπουλος. – Φωτ.: Intime

Τσακαλώτος: Μάχες βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες

Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα είναι έτοιμη να δώσει «μάχες κατά του Κ. Μητσοτάκη και της δεξιάς», δήλωσε από την πλευρά του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «είτε πρόκειται για βραχυπρόθεσμες μάχες για την ακρίβεια και τα κόκκινα δάνεια, είτε πρόκειται για μακροπρόθεσμες μάχες για την πράσινη ανάπτυξη, την οικονομία, τη φροντίδα, την τεχνητή νοημοσύνη (…) Καλούμε τον κόσμο να απαξιώσει την απαξίωση της πολιτικής και να ξαναβρεί την αυτοπεποίθηση και την περηφάνια του». 

«Νέα Αριστερά»: Ομιλίες και στιγμιότυπα από την επίσημη παρουσίαση-9
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. – Φωτ.: Intime

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή