Εντός και Εκτός: Απεσταλμένη για το Κυπριακό προτείνει ο Γκουτέρες

Εντός και Εκτός: Απεσταλμένη για το Κυπριακό προτείνει ο Γκουτέρες

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Χθες ανήμερα τη γιορτή του Αγίου Νικολάου, προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού, ο –επίσης εορτάζων– υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ορισμένα μηνύματα. Κάποια από αυτά ήταν ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, καθώς αφορούν τα ελληνοτουρκικά, μία ημέρα πριν από την άφιξη του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα. «Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάννης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας, το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί», είπε ο κ. Δένδιας, υπονοώντας πως οτιδήποτε άλλο μάλλον δεν πρέπει να συζητηθεί. Είχε, σαφώς, στο μυαλό του ο κ. Δένδιας τα «αλληλένδετα» θέματα, όπως τα έθεσε ο κ. Ερντογάν.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Αναφέρθηκε, πάντως, και σε άλλα ζητήματα ο κ. Δένδιας, που αφορούν πιο στενά το Πολεμικό Ναυτικό και αναδείχθηκαν από την «Κ» την περασμένη Τρίτη. Ο υπουργός σημείωσε ότι η απαραίτητη ενίσχυση του Π.Ν. θα πρέπει να γίνει με «μια καθαρή ματιά για να δούμε τι αντιμετωπίζουμε, τι δυνατότητες απαιτούνται, ποιο είναι το νέο τεχνολογικό υπόβαθρο, ποιος είναι ο βέλτιστος συνδυασμός». Ο κ. Δένδιας μίλησε για την ανάγκη «βαθιάς μεταρρύθμισης», την αξιοποίηση των διδαγμάτων από τις σύγχρονες συγκρούσεις. Και αναφερόμενος στις υπό ναυπήγηση γαλλικές φρεγάτες, σημείωσε ότι «κυρτές πλώρες για πρώτη φορά μετά το “Αβέρωφ” επιστρέφουν στις θάλασσές μας. Η Ελλάδα συνεχίζει την παράδοσή της ως ναυτικής δύναμης». Τα μηνύματα, βεβαίως, του κ. Δένδια αφορούν τον επικείμενο επανασχεδιασμό των προτεραιοτήτων των εξοπλιστικών που συνδέονται με το Π.Ν., προκειμένου η ναυτική ισχύς στο Αιγαίο να παραμείνει στα απαραίτητα υψηλά επίπεδα που απαιτεί η συγκυρία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κολομβίας Μαρία Ανχέλα Χολγκουίν Κουεγιάρ είναι, τελικά, η πρόταση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τη θέση της απεσταλμένης για την Κύπρο. Η κ. Κουεγιάρ ήταν επικεφαλής της κολομβιανής διπλωματίας ανάμεσα στο 2010 και το 2018, ενώ στην υπηρεσιακή καριέρα της είχε εργαστεί στα Ηνωμένα Εθνη στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία, αλλά και ως πρέσβειρα της χώρας της στη Βενεζουέλα. Η τεράστια καθυστέρηση στην πρόταση του κ. Γκουτέρες οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην κωλυσιεργία της τουρκοκυπριακής πλευράς. Οι αξιωματούχοι του ψευδοκράτους ζητούσαν το πρόσωπο που θα προταθεί από τον γ.γ. του ΟΗΕ να μην προέρχεται από κράτος-μέλος της Ε.Ε., τις ΗΠΑ ή την Κοινοπολιτεία (που συνδέεται με το Ηνωμένο Βασίλειο). Υπενθυμίζεται πως μετά το ναυάγιο του Κραν-Μοντανά το καλοκαίρι του 2017, η διαδικασία του ΟΗΕ είχε πρακτικά «παγώσει». Είναι εξάλλου –αν μη τι άλλο– πολύ ενδιαφέρον ότι επί των ημερών της κ. Κουεγιάρ στη θέση της υπουργού Εξωτερικών, οι σχέσεις Τουρκίας – Κολομβίας εκτοξεύθηκαν, γεγονός πολύ γνωστό στους απανταχού διπλωματικούς κύκλους. Η εντολή της νέας απεσταλμένης αναμένεται να μην ξεπερνά τους έξι μήνες, με τον πολύ σαφή (και ενδεικτικό του τέλματος) στόχο να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν έστω κάποια σημεία επαφής ανάμεσα στις δύο πλευρές. Εφόσον η κ. Κουεγιάρ το επιβεβαιώσει, τότε είναι δεδομένο ότι το πρώτο μισό του 2024 θα αναλωθεί στη σφυγμομέτρηση των δύο πλευρών. Ο δρόμος, σε κάθε περίπτωση, παραμένει μακρύς.

Ο ΤΟΠΟΣ

Μένουμε σε κλίμα Κύπρου, όμως, σε διαφορετική θεματολογία και στην τοποθέτησή της στον χάρτη της εξωστρέφειας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Τακτικά είναι ένα θέμα που συζητείται στην Αθήνα, ωστόσο, λίγα γίνονται πρακτικά. Πάντως, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), με πρωτοβουλία του πρύτανη Γεράσιμου Σιάσου, γίνεται το πρώτο πανεπιστημιακό ίδρυμα που ανοίγει παράρτημα εντός ευρωπαϊκού εδάφους, και δη στην Κύπρο. Μάλιστα, έχει οριστεί ήδη επιτροπή καθηγητών, που θα μελετήσει τις λεπτομέρειες του σχεδίου για την ίδρυση παραρτήματος (έδρα, κόστος, προγράμματα σπουδών κ.ά.). Στόχος, βεβαίως, της ίδρυσης παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο δεν είναι μόνον η εγχώρια κυπριακή αγορά, αλλά και το άνοιγμα στη μεγάλη αγορά του χώρου από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία. Το εγχείρημα είναι φιλόδοξο, μένει να φανεί ωστόσο και αν θα προχωρήσει με τον απαραίτητο ταχύ βηματισμό.

Η ΑΤΑΚΑ

«Το 2010, μεταξύ αυτών που ψήφισαν το πρώτο εθνοκτόνο μνημόνιο ήταν και οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Οι δύο είναι και υπουργοί σήμερα. Αλλά αυτός που κρύβεται και δεν το λέει ονομάζεται Κυριάκος Βελόπουλος. Είπε προηγουμένως ότι θέλει να κυβερνήσει. Θέλει να κυβερνήσει αυτός που έβαλε την υπογραφή του για τις χιλιάδες αυτοκτονίες των Ελλήνων». Αυτά είπε στη Βουλή εναντίον του κ. Βελόπουλου ο άμωμος Βασίλης Στίγκας των Σπαρτιατών. Ενα δάκρυ κύλησε…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT