Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η δημόσια διαφωνία για τη μειονότητα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Η δημόσια διαφωνία για τη μειονότητα

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντέδρασε άμεσα, έλαβε τον λόγο και απάντησε στον Τ. Ερντογάν, που την είχε χαρακτηρίσει «τουρκική»

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αναφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα, που απαντήθηκε άμεσα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, επιβεβαίωσε τη σταθερή επιμονή της Αγκυρας να εγείρει θέμα εθνικής μειονότητας από κάθε βήμα.

Αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος στο πλαίσιο των δηλώσεων μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είπε: «Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα προσδοκίες για βελτιώσεις που απαιτούνται από το διεθνές δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Ο πρωθυπουργός αντέδρασε άμεσα και πήρε τον λόγο για να επισημάνει ότι ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανική καθορίζεται από τη συνθήκη της Λωζάννης. Είπε, ειδικότερα: «Για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν –και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη– ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη συνθήκη της Λωζάννης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η ελληνική κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας και μέλη της οικογένειας του Αχμέτ Σαδίκ στην τουρκική πρεσβεία, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων με την ελληνική πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Από την τουρκική πλευρά το θέμα της μειονότητας έχει το τελευταίο διάστημα αναβαθμιστεί. Μάλιστα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας, που ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή της υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και του Τούρκου ομολόγου της Μπουράκ Ακσαπάρ, η τουρκική πλευρά φέρεται να εμφάνισε το συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή την αναφορά σε εθνική και όχι θρησκευτική μειονότητα στη Θράκη, ως αδιαπραγμάτευτο.

Πάντως, μετά την αντίδραση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αποσαφήνιση του προσδιορισμού της μειονότητας, ο Τούρκος πρόεδρος δεν επανήλθε για να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή