Ελληνοτουρκικά: Θετική κατ’ αρχήν η αντιπολίτευση

Ελληνοτουρκικά: Θετική κατ’ αρχήν η αντιπολίτευση

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θετική επί της αρχής, με την επισήμανση πάντως ότι είναι αναγκαία μια πλήρης εκ μέρους της κυβέρνησης ενημέρωση των κομμάτων για τις εξελίξεις, στέκεται στο μεγαλύτερο μέρος της η αντιπολίτευση έναντι του χθεσινού Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας και της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά την προώθηση του ελληνοτουρκικού διαλόγου και στο πλαίσιο αυτό αξιολογεί θετικά τη σύγκληση του Συμβουλίου», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. «Aναμένουμε ενημέρωση για τις προβλέψεις της διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας», προστίθεται, επισημαίνοντας ειδικότερα δύο σημεία: «Την υπαγωγή των διερευνητικών συνομιλιών στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου, που συνεπάγεται de facto αναβάθμισή τους σε πολιτικές διαπραγματεύσεις», τη δέσμευση «αποχής από δήλωση, πρωτοβουλία ή ενέργεια που θα μπορούσε να απαξιώσει ή να θέσει σε κίνδυνο τη διακήρυξη ή να θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη», καθώς όπως τονίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, «θα πρέπει να είναι σαφές ότι δεν επηρεάζει την κυριαρχία της Ελλάδας και δεν οδηγεί σε απεμπόληση δικαιωμάτων της».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, Δημ. Μάντζος, σε δήλωσή του ανέφερε: «Η ύπαρξη και η επιβεβαίωση ανοικτών διαύλων με την Τουρκία αποτελεί θετικό και αναγκαίο βήμα. Υπό αυτό το πρίσμα και με κριτήριο την ένταξη σε μια μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική αντιμετωπίζουμε και την υπογραφή διακήρυξης μεταξύ του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου». Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει μεταξύ άλλων: «Μελετούμε προσεκτικά τα κείμενα των διμερών υπουργικών συμφωνιών και αναμένουμε αναλυτική ενημέρωση τόσο για το σημερινό συμβούλιο όσο και για τα επόμενα βήματα διαλόγου με την Τουρκία». Με θετικό πνεύμα σχολιάζεται η χθεσινή συνάντηση και από τη Νέα Αριστερά, με την υπεύθυνη Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου να κάνει λόγο για «ένα θετικό βήμα», προσθέτοντας και από την πλευρά της πως θεωρεί «αυτονόητο ότι θα υπάρξει άμεσα από την κυβέρνηση ενημέρωση της Βουλής και των πολιτικών αρχηγών».

Στον αντίποδα, με διαφορετική επιχειρηματολογία ΚΚΕ και τα άλλα μικρότερα κόμματα έλαβαν αρνητική στάση: «Η αποκαλούμενη “επανεκκίνηση” των ελληνοτουρκικών σχέσεων πραγματοποιείται πάνω στο πολύ επικίνδυνο πλαίσιο που διαμορφώνουν οι ΝΑΤΟϊκοί σχεδιασμοί για οδυνηρές διευθετήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει ο Περισσός. Εντονα επικριτική ήταν η στάση της Ελληνικής Λύσης, των Σπαρτιατών και της Νίκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή