Βουλή: Με «γαλάζιες» ψήφους εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

Βουλή: Με «γαλάζιες» ψήφους εγκρίθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο

«Ακούσαμε τις αντιδράσεις και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε μπροστά», σχολίασε ο κ. Χατζηδάκης για τις αλλαγές που έγιναν

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ψήφους μόνο της κυβερνώσας πλειοψηφίας, 158 «υπέρ» έναντι 140 «κατά» σε ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησαν να διεξαχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ, εγκρίθηκε χθες στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο, που το περιεχόμενό του προκάλεσε επί διήμερο οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το σύνολο της αντιπολίτευσης.

«Ακούσαμε μια κριτική προβλέψιμη. Σας έχουμε μάθει πια, γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Ισοπεδωτική. Παλιομοδίτικη πρέπει να πω, έτσι μου φάνηκε. Τα γνωστά κλισέ. Τα ακούω από τότε που ήμουν φοιτητής. Καταστροφές, φοροκαταιγίδες και ούτω καθεξής, νεοφιλελεύθεροι δράκοι», σχολίασε τις τοποθετήσεις των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ο κ. Κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών επιλογών, αλλά παράλληλα υπογράμμισε ότι το οικονομικό επιτελείο, μετά από διάλογο με τους φορείς και τις πολιτικές δυνάμεις, προχώρησε σε «βελτιώσεις» των αρχικών διατάξεων.

«Ακούσαμε τις αντιδράσεις, τις παρατηρήσεις και με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε μπροστά. Η κυβέρνηση θέλει να είναι μια αξιόπιστη και αποτελεσματική κυβέρνηση», είπε σχετικά, για να προσθέσει: «Θέλουμε να κοιτάμε προς όλες τις πλευρές της κοινωνίας. Δεν μας ενδιαφέρει σε καμιά περίπτωση να χαϊδεύουμε μια συγκεκριμένη ομάδα, αδιαφορώντας για προβλήματα που υπάρχουν αλλού. Μας ενδιαφέρει να αντιμετωπίσουμε το θέμα της φοροδιαφυγής με τον αποτελεσματικότερο τρόπο». Δήλωσε, μάλιστα, «βέβαιος ότι μετά από κάμποσες μέρες και κάμποσους μήνες, όταν κάτσει η σκόνη αυτής της συζήτησης, κανένας δεν θα θυμάται την άδικη γκρίνια. Εκείνο το οποίο θα μείνει θα είναι αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία έχει έντονο χρώμα κοινωνικής δικαιοσύνης», συμπλήρωσε.

«Αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης είναι καταστροφική για την ελληνική οικονομία», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππάς και συνέχισε: «Χρειάζεται μια άλλη πορεία η οποία να εκκινεί από μια δίκαιη ρύθμιση του χρέους, με κρίσιμο, σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με ένα σταθερό φορολογικό σύστημα το οποίο θα έχει προοδευτικό φορολογικό συντελεστή –γιατί όχι;– και για τις επιχειρήσεις».

Ο κ. Εμμ. Συντυχάκης (ΚΚΕ) χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άδικο και βαθιά τοξικό». Τη ριζική τους διαφωνία επαναδιατύπωσαν στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης, με τον κ. Αλ. Καζαμία (Πλεύση Ελευθερίας) να σημειώνει ότι το νομοθέτημα «διαιωνίζει τη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή για τα υψηλά και τα μεγάλα εισοδήματα». Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος μεταξύ άλλων ανέφερε: «Θα παλέψουμε για να υπάρχει μια δημοκρατία που οι πολίτες θα βλέπουν να συζητιούνται τα πράγματα που τους αφορούν με σοβαρό τρόπο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή