Εντός και Εκτός: Το LSE τιμά τον Κώστα Σημίτη

Εντός και Εκτός: Το LSE τιμά τον Κώστα Σημίτη

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Το Ισραήλ είναι ένα έθνος μαχόμενο από την ημέρα ίδρυσης του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι κανένας, άνδρας ή γυναίκα, πλούσιος ή φτωχός, δεν εξαιρείται από τους κινδύνους του πολέμου. Χθες οι Ισραηλινές Δυνάμεις Αμυνας (IDF) ανακοίνωσαν τον θάνατο δύο στρατιωτών. Ενας από αυτούς, 25 ετών, ήταν ο γιος του Γκάντι Εϊζενκοτ, ο οποίος είναι τώρα βουλευτής και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, υπήρξε όμως αρχηγός των IDF από το 2015 έως και το 2019. Η ισότητα μπροστά στον θανάσιμο κίνδυνο είναι συγκολλητική ουσία για κάθε κοινωνία, και σίγουρα αυτό ισχύει στο Ισραήλ.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Οι αψιμαχίες μεταξύ των πρώην συντρόφων συνεχίζονται. Στην Κουμουνδούρου έφτασαν κάποια μηνύματα διαμαρτυρίας πως στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ οικειοποιήθηκαν λογαριασμούς στα social media, όπως το «mysyriza», μετονομάζοντάς το σε «Νέα Αριστερά». Εμμεση απάντηση –διάψευσης– δόθηκε από την πλευρά της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, δημοσιοποιώντας όλους τους επίσημους λογαριασμούς της Νέας Αριστεράς. Στα τηλεοπτικά πάνελ, πάντως, το επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να δούμε τους πρώην συντρόφους να αντιπαρατίθενται, καθώς η Κουμουνδούρου έχει κάνει σύσταση στα στελέχη της να αποφεύγουν «αριστερούς καβγάδες». Η συριζαϊκή αδελφοκτονία απασχολεί και τον διεθνή Τύπο. Για τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία, η La Repubblica έγραψε πως θέλει να δημιουργήσει ένα ίδρυμα με ευρωπαϊκό έρεισμα που θα ενώσει τις «δύο Αριστερές», τη σοσιαλδημοκρατική και τη ριζοσπαστική. Οσον αφορά την πιθανή συμπόρευση της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ και τα σενάρια που έχουν ανοίξει, η Εφη Αχτσιόγλου ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα δομικής συνεργασίας, αλλά μόνο κοινοβουλευτικής, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στον οποίο θα απονεμηθεί σήμερα ο τίτλος του Εταίρου Επί Τιμή από το London School of Economics and Political Science (LSE) σε ειδική εκδήλωση στην Αθήνα. Ο πρώην πρωθυπουργός, που είναι απόφοιτος του LSE, τιμάται για την υποδειγματική προσφορά του στην κοινωνία. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του βρετανικού πανεπιστημίου, κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Σημίτη ως πρωθυπουργού υλοποιήθηκε ένα ευρύ σχέδιο εκσυγχρονισμού, ενώ η Ελλάδα υιοθέτησε το ευρώ. Γίνεται επίσης αναφορά στην ευρωπαϊκή αναγνώριση της σοβαρότητας και του μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα της ηγεσίας του, καθώς και της προσωπικής του ακεραιότητας. Υπογραμμίζεται επιπλέον ότι ως απόφοιτος του LSE υπήρξε μακροχρόνιος υποστηρικτής του, όπως και του συλλόγου αποφοί-των στην Ελλάδα, ενώ υπό την αιγίδα του δημιουργήθηκε το κληροδότημα για την Εδρα Ελευθέριος Βενιζέλος στις Σύγχρονες Ελληνικές Σπουδές στο LSE. Ο κ. Σημίτης, με αφορμή τη βράβευσή του, τόνισε ότι οι σπουδές στο LSE επηρέασαν την πολιτική σκέψη και το όραμά του, προσθέτοντας ότι «είναι τιμή μου να βραβεύομαι από ένα από τα κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα στον κόσμο». Ο καθηγητής Κέβιν Φέδερστοουν, διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, που θα απονείμει το βραβείο, αφού υπογράμμισε την πολύ ιδιαίτερη σχέση του LSE με την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «ο Κώστας Σημίτης χαίρει μεγάλης εκτίμησης για τα επιτεύγματά του, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, και το LSE δικαίως είναι υπερήφανο που αποτελεί μέρος της ευρύτερης κοινότητάς μας».

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα στις χώρες των Βαλκανίων στους τομείς της ενέργειας και των υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Γιώργος Τσούνης βρέθηκε στη Μολδαβία, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα ταξιδεύει στη Βουλγαρία και στις αρχές του 2024 στη Ρουμανία, με σκοπό, κατά τη σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, «την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της συνδεσιμότητας των υποδομών κατά μήκος του διαδρόμου μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας». «Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε την κατανόησή μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να εξερευνήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των γειτονικών της χωρών, ώστε να φωτίσουμε ακόμη περισσότερο το μέλλον της Ευρώπης», αναφέρει σε σχετική δήλωσή του ο κ. Τσούνης.

Η ΑΤΑΚΑ

«Την τοποθέτηση καμερών στα νοσοκομεία και συγκεκριμένα στον “Ευαγγελισμό” φέρνουν στη Βουλή βουλεύτριες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. με πρωτοβουλία της Ρένας Δούρου». Πρόκειται για απόσπασμα από ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, χθεσινή και όχι προ 20ετίας. Αναμένεται, βέβαια, και η επίσημη κυβερνητική απάντηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ωστόσο το προφανές δεν είναι σαφές στους ερωτώντες: Οι κάμερες προφανώς μπαίνουν για λόγους ασφαλείας και με σκοπό τη γρήγορη εξιχνίαση πιθανών έκνομων πράξεων. Οσο για τα προσωπικά δεδομένα, τα δίνουν καθημερινά και οι ίδιοι, με τα έξυπνα τηλέφωνα που κρατούν στα χέρια τους. Η συζήτηση για τα προβλήματα του 20ού αιώνα συνεχίζεται αδιάκοπα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή