«Οχι» στην ορκωμοσία Μπελέρη

«Οχι» στην ορκωμοσία Μπελέρη

Το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων απέρριψε το αίτημα να του δοθεί άδεια.

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορρίφθηκε χθες από το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρρας. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε έπειτα από αρκετές αναβολές, καταγράφεται λίγα 24ωρα μετά την προεξόφληση του αποτελέσματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Σε συνέντευξή του (A2CNN) ο κ. Ράμα είχε υπερασπιστεί την ανεξαρτησία του δικαστηρίου, αφού νωρίτερα υπογράμμισε ότι «ακόμη και να γυρίσει ανάποδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εμείς δεν διαπραγματευόμαστε τίποτα και πέραν του στρατηγικού συμφέροντος της Αλβανίας, το οποίο είναι η εφαρμογή της μεταρρύθμισης στη Δικαιοσύνη και η εξασφάλιση της ανεξαρτησίας των θεσμών της Δικαιοσύνης».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στη γραπτή δήλωση που συνόδευσε την επιστολή έναρξης διαπραγματεύσεων για την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πάνω σε πέντε κεφαλαιώδη ζητήματα, επισύναψε γραπτή δήλωση η οποία έθετε ως όρους για την προώθηση της ενταξιακής προοπτικής των Τιράνων την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη, τη δίκαιη δίκη του και τον σεβασμό στο τεκμήριο της αθωότητας.

Είναι απολύτως σαφές ότι η Ελλάδα μπορεί και εάν απαι- τηθεί θα μπλοκάρει την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Είναι προφανής η επιλογή που έκανε ο κ. Ράμα μετά και τη χθεσινή απόφαση. Είναι απολύτως σαφές ότι, στον μακρύ δρόμο που ακολουθεί, η Ελλάδα μπορεί και θα μπλοκάρει την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας. Υπενθύμιζαν αρμόδιες πηγές ότι «η διαδικασία της διεύρυνσης είναι διακρατική», με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οι Βρυξέλλες

η χθεσινή απόφαση, πάντως, έπιασε στον ύπνο τις Βρυξέλλες, όπου ακόμη δεν έχει γίνει αντιληπτός ο τρόπος που πολιτεύεται ο κ. Ράμα. Χθες το απόγευμα Ευρωπαίος αξιωματούχος, στη διάρκεια ενημέρωσης των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες ενόψει της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης – Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ότι «θα έχουμε καλά νέα για τη δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη της Αλβανίας» στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων. Η διακυβερνητική διάσκεψη είναι ένα σημαντικό επόμενο βήμα στην ενταξιακή πορεία των Τιράνων, αλλά η θέση της Ελλάδας είναι σαφής, όπως υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές.

«Εάν δεν αποκατασταθεί η πολιτική βούληση του εκλογικού σώματος της Χειμάρρας, δηλαδή να ορκιστεί ο Φρέντι Μπελέρης, δεν πρόκειται να απελευθερώσουμε την ενταξιακή διαδικασία», αναφέρουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη δήλωση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά σε συνεδρίαση των μονίμων αντιπροσώπων. Σύμφωνα με το τελευταίο προσχέδιο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο κεφάλαιο της διεύρυνσης –ανάμεσα σε άλλα– ζητείται από την Αλβανία να συνεχίσει τις «προσπάθειες για ενίσχυση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων» και την «ενθαρρύνει να ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες που αφορούν το κρίσιμο ζήτημα απογραφής σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT