Εντός και Εκτός: Ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

Εντός και Εκτός: Ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ σε ξηρά, αέρα και θάλασσα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σας ενημέρωσα πριν από λίγες ημέρες για τις ασκήσεις στο επίπεδο ειδικών δυνάμεων ανάμεσα σε ελληνικές και αμερικανικές μονάδες. Ωστόσο, η ολοένα και πιο συχνή παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα δημιουργεί διαρκώς τις συνθήκες για νέες συνεκπαιδεύσεις. Ετσι, την περασμένη εβδομάδα, υπό τον συντονισμό του ΓΕΕΘΑ, οι ελληνικές ειδικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν με ένα αεροπλάνο τύπου AC-130 Gunship της αμερικανικής αεροπορίας μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου, ενώ και η Αεροπορία Στρατού (Απάτσι και Καϊόβα) διεξήγαγε κοινή άσκηση στο όρος Πάικο στη Βόρεια Ελλάδα με τη 12η Ταξιαρχία της αμερικανικής αεροπορίας στρατού. Η πυκνότητα των ελληνοαμερικανικών ασκήσεων είναι πλέον τόσο συχνή, που οριακά αποτελούν είδηση. Παρόμοια στρατιωτικά σενάρια θα συνεχιστούν εντατικά, όπως πληροφορούμαι.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Μαθαίνω ότι ανάμεσα στα πολλαπλά διλήμματα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται και η εκπροσώπηση του κόμματος στην Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Είναι λογικό ότι μετά την επικράτηση στον Δήμο Αθηναίων και τη γενικότερη μεγέθυνση του αποτυπώματος του ΠΑΣΟΚ στον αυτοδιοικητικό χάρτη, να υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιασμός για την επέκταση της επιρροής και σε όλες τις μεγάλες ενώσεις αιρετών. Και η ΚΕΔΕ είναι ίσως η μεγαλύτερη από αυτές. Το δίλημμα δεν συνδέεται τόσο με τα πρόσωπα, όσο με την ένταση της παρέμβασης, αφού έχει αποδειχθεί ότι οι δήμοι τα τελευταία χρόνια δεν «πέφτουν» λόγω κομμάτων, αλλά λόγω τοπικών συνθηκών και συγκεκριμένων προσώπων. Εξι μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, πάντως, ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να αφήσει πέτρα που να μη σηκώσει, επιχειρώντας να υπογραμμίσει το βασικό επιχείρημα του ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο: ότι βρίσκεται σταθερά στη δεύτερη θέση.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου βρέθηκε χθες στη Γενεύη, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τον εορτασμό της 75ης επετείου της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είναι ο Βολκέρ Τουρκ, εκ των πολύ στενών συνεργατών του γ.γ. του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος και απηύθυνε την πρόσκληση στην Πρόεδρο. Η κ. Σακελλαροπούλου στη σύντομη παρέμβασή της υπενθύμισε πως η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί «ένα κείμενο που γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τις φρικαλεότητες που είχε υποστεί η ανθρωπότητα». Και έκανε λόγο για τις σύγχρονες προκλήσεις, αναφερόμενη, διπλωματικά, στη «συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία», αλλά και στις «φρικτές τρομοκρατικές επιθέσεις κατά του Ισραήλ και στη δεινή ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα». Η κ. Σακελλαροπούλου συναντήθηκε και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζί της Γενεύης, όπου ήταν παρών ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας, ενώ αργότερα οι επίσημοι συνομίλησαν με ομογενείς που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς στην Ελβετία, σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμήν της Προέδρου ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, όπου η γεωπολιτική έχει πέσει «βαριά» στο στομάχι των Ευρωπαίων, οι οποίοι δυσκολεύονται να συνεννοηθούν ποικιλοτρόπως. Κάπως έτσι, καθώς καταγράφεται αδυναμία συναίνεσης για την ενταξιακή προοπτική και την περαιτέρω οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας –λόγω βέτο της Ουγγαρίας–, και οι συζητήσεις για αναθεώρηση του προϋπολογισμού συνεχίζονται άκαρπες, λίγος χώρος περισσεύει για συζήτηση σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Παρά το γεγονός ότι το συμβούλιο του περασμένου Ιουλίου έδωσε εντολή στον Ζοζέπ Μπορέλ να συντάξει τη σχετική έκθεση, αυτή θα συζητηθεί «εν ευθέτω χρόνο». Συγκεκριμένα, στο τελευταίο προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται ότι το «συμβούλιο λαμβάνει υπόψη του την κοινή έκθεση του ύπατου εκπροσώπου και της Κομισιόν για την τρέχουσα κατάσταση των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας και θα επανέλθει στο θέμα σε επόμενη συνάντησή του».

Η ΑΤΑΚΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου, με πρωταρχικό σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών σε σειρά τομέων. Αλλά και με σαφείς κόκκινες γραμμές, στο πλαίσιο μιας συνεκτικής στρατηγικής μακροπρόθεσμης δέσμευσης της Τουρκίας στον διάλογο, με τελικό σκοπό την προσφυγή στη Χάγη αποκλειστικά για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ». Πρόκειται για αποστροφή από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τα ελληνοτουρκικά και είναι σαφής η εστίαση προς το θετικότερο των τελευταίων επαφών. Μάλιστα, καταγράφεται ως «θετική εξέλιξη» η σύγκληση του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, ενώ ζητούνται κάποιες διευκρινίσεις «επί της διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας, οι οποίες αφορούν την προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT