Μητσοτάκης: Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου

Μητσοτάκης: Η υπόθεση Μπελέρη είναι θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου

Το μήνυμα του πρωθυπουργού από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα Δυτικά Βαλκάνια

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέμα της υπόθεσης του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη έθεσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων που διεξάγεται στις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι το θέμα ανάληψης καθηκόντων από τον Φρέντι Μπελέρη και το δικαίωμά του σε μια δίκαιη δίκη δεν αποτελεί διμερές ζήτημα Ελλάδας-Αλβανίας, αλλά θέμα σεβασμού του κράτους δικαίου, που αποτελεί την κορωνίδα της ενταξιακής διαδικασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός εξέφρασε για ακόμα μία φορά την ειλικρινή διάθεση της Ελλάδας να επιλυθεί αυτό το ζήτημα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μας υπήρξε και παραμένει από τους πρωτεργάτες της ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες έρχεται καθώς εχθές διπλωματικές πηγές διεμήνυσαν ότι η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας εάν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του Φρέντι Μπελέρη. Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει κοινοποιηθεί στην aλβανική πλευρά. 

Τη Δευτέρα απορρίφθηκε από το Ειδικό Δικαστήριο των Τιράνων το αίτημα του Φρέντι Μπελέρη να λάβει περιορισμένη άδεια με σκοπό την ορκωμοσία του ως δημάρχου Χειμάρρας. Η απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο συνεδρίασε έπειτα από αρκετές αναβολές, καταγράφηκε λίγα 24ωρα μετά την προεξόφληση του αποτελέσματος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή