Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τους Ποινικούς Κώδικες

Μετωπική σύγκρουση στη Βουλή για τους Ποινικούς Κώδικες

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και της αντιπολίτευσης, με αφορμή αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Αναφορές στον Σταύρο Κοντονή, «πυρά» από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη αντιπαράθεση σημειώθηκε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη και της αντιπολίτευσης, με αφορμή αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. 

Παρουσιάζοντας τα τέσσερα πεδία αλλαγών, ο υπουργός είπε ότι προωθείται ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο» για την «πολυπόθητη επιτάχυνση» απονομής της Δικαιοσύνης στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. 

Αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης σχολίασε ότι «επί πάρα πολλές δεκαετίες κάτω από την επίδραση συγκεκριμένων απόψεων όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες για το ποινικό μας σύστημα έτειναν στην προστασία των δικαιωμάτων αυτών που εγκληματούν. Σε μια αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε κράτος δικαίου ξεχάστηκε εντελώς ότι εκτός από τα δικαιώματα αυτών που εγκληματούν υπάρχουν και τα δικαιώματα των θυμάτων, τα δικαιώματα της ελληνικής κοινωνίας που αγνοήθηκαν από πάρα πολλά χρόνια».

Επιχειρώντας να απαντήσει στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Καταλαβαίνω πως αυτό σας ενοχλεί γιατί η φροντίδα όλη στα χρόνια που κυβερνήσατε ήταν πώς θα προστατεύσετε τους εγκληματίες. Δεν είχατε καμία φροντίδα για τα θύματα».

Ορισμένοι βουλευτές ακούστηκαν να φωνάζουν από τα έδρανα «ντροπή», απευθυνόμενοι στον υπουργό, με τον ίδιο να συνεχίζει λέγοντας: «Η τροποποίηση που κάνατε στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, παρατείνοντας τη λειτουργία της Βουλής κατά μια εβδομάδα, οδήγησε 5.000 δικογραφίες κακουργηματικού χαρακτήρα –σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας– στο Αρχείο! Η φροντίδα σας ήταν έστω και την τελευταία ημέρα πως 5.000 κακουργηματικές υποθέσεις να πάνε στο Αρχείο. Και η φροντίδα σας ήταν πως μεγαλοεγκληματίες που καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό σε 15 χρόνια κάθειρξη, με την τροποποίηση που κάνατε, να αθωωθούν επειδή τα κακουργηματικά αδικήματα τα μετατρέψατε σε πλημμελήματα και έτσι οδηγήσατε στην αθώωσή τους λόγω παραγραφής».

«Είναι οι Κώδικες αυτοί, που ψηφίσατε μια ημέρα πριν κλείσει η Βουλή. Που την ημέρα εκείνη ψηφίσατε 1.100 άρθρα!» και αναρωτήθηκε: «Αυτό το κάνατε στο όνομα του λαού; Στο όνομα της προστασίας του λαού; Στο όνομα των εργαζομένων το κάνατε αυτό; Στο όνομα των ταλαιπωρημένων; Οχι! Το κάνατε στο όνομα των μεγαλοεγκληματιών της χώρας, που εις υγείαν των κορόιδων αποχαιρέτησαν τα δικαστήρια την ώρα που αντιμετώπιζαν ποινές ισοβίων. Και το κάνατε αυτό, την ώρα που ήταν έτοιμες να ανακοινωθούν δικαστικές αποφάσεις που θα τους καταδίκαζε σε ισόβια».

Ο κ. Φλωρίδης έκανε μάλιστα λόγο για «ξήλωμα» του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή: «Τον ξηλώσατε επειδή δεν θέλησε να υπογράψει αυτές τις αλλαγές καταγγέλλοντας τη διαπλοκή με την ολιγαρχία σε σχέση με τους Π.Κ.».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης παρατήρησε ότι «εάν και οι αλλαγές των Ποινικών Κωδίκων είναι εδώ και 15 ημέρες σε δημόσια διαβούλευση ο ΣΥΡΙΖΑ που για το παραμικρό βγάζει ανακοινώσεις, γι′ αυτό το θέμα δεν μιλάει», αλλά όπως είπε «δεν μιλάτε γιατί έρχεται μια κοινωνία από κάτω που λέει ότι επιτέλους υπάρχει μια πρωτοβουλία που θα προστατεύσει την κοινωνία από την καθημερινή εγκληματικότητα».

Παρέμβαση Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Ευκλείδης Τσακαλώτος, παρενέβη και κατηγόρησε τον υπουργό για «ακροδεξιό λόγο», σχολιάζοντας ότι «αποδεικνύει πως είναι δυνατόν να πάει κάποιος από ένα προοδευτικό κόμμα, του ΠΑΣΟΚ, στην ακροδεξιά της Ν.Δ., χωρίς να περάσει από το ενδιάμεσο στάδιο της φιλελεύθερης δεξιάς».

«Είχα πάρα πολύ καιρό να ακούσω ένα τέτοιο ακροδεξιό λόγο, από τότε που έφυγε η Χρυσή Αυγή. Συγχαρητήρια κύριε Φλωρίδη για αυτό το ταξίδι που κάνατε. Πίστευα ότι οι χυδαίες αναρτήσεις που κάνατε στο Facebook κατά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρκετές για να σας δώσουν το πιστοποιητικό για να σας κάνει ο κ. Μητσοτάκης υπουργό αλλά φαίνεται ότι σας αδικώ. Πιστεύετε στην ακροδεξιά και τον τρόπο που όλη η δεξιά αντιμετωπίζει τους Ποινικούς Κώδικες».

Ο κ. Φλωρίδης απάντησε επί προσωπικού στον κ. Τσακαλώτο λέγοντας: «Η διαφορά μεταξύ των δικών μου και δικών σας απόψεων είναι ότι όταν εσείς δεν μπορείτε να προσδώσετε περιεχόμενο στην πολιτική σας ή να υπερασπιστείτε αυτά που αποτελούν το περιεχόμενο της κυβερνητικής σας πολιτικής, τότε καταφεύγετε σε τέτοιους χαρακτηρισμούς. Είναι η βολική αντίληψη της αριστεράς όλα αυτά τα χρόνια, για αυτό και κατάντησε εκεί που κατάντησε. Ονομάζετε ακροδεξιά μια πρωτοβουλία η οποία έρχεται να νομοθετήσει υπέρ των δικαιωμάτων των θυμάτων και της κοινωνίας. Αυτό το ονομάζετε ακροδεξιά και αριστερά ονομάζετε ό,τι κάνατε υπέρ των εγκληματιών. Αυτή είναι η διαφορά μας. Και αυτά σας τα απέδειξα με όσα σας είπε ο πρώην υπουργός σας Σταύρος Κοντονής και με όσα με δύο ανακοινώσεις σας είχε προειδοποιήσει πριν ψηφίσετε την αλλαγή των Ποινικών Κωδίκων η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας και όσα είπε και μετά την ψήφισή τους. Να μη μιλάτε εσείς για διαδρομές».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή