Σφοδρή αντιπαράθεση Μπακογιάννη – Δούκα για την Ανάπλαση Α.Ε.

Σφοδρή αντιπαράθεση Μπακογιάννη – Δούκα για την Ανάπλαση Α.Ε.

Για «καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας» μιλάει ο Χάρης Δούκας, με τον Κώστα Μπακογιάννη να κάνει λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα»

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία οξύτατη αντιπαράθεση, λίγα 24ωρα προτού ο εκλεγμένος δήμαρχος Αθηναίων ορκιστεί, σημειώθηκε σήμερα με αιχμή την τροπολογία για την Ανάπλαση Α.Ε.

Ο Χάρης Δούκας, σε ανάρτησή του, έκανε λόγο για «σκανδαλώδη τροπολογία» η οποία παίρνει από τον Δήμο Αθηναίων τη διοίκηση της εταιρείας που έτρεξε τον «Μεγάλο Περίπατο». Μιλάει δε για «καθεστωτική αντιμετώπιση της πρωτεύουσας της χώρας», καλώντας τον πρωθυπουργό να ανακαλέσει την τροπολογία.


Οξεία αντίδραση Μπακογιάννη

Ο απερχόμενος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, σήκωσε το γάντι, κάνοντας λόγο για «άθλια και χυδαία υπονοούμενα». Σημειώνει ότι «η Ανάπλαση Α.Ε. δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το έργο της Πανεπιστημίου», υπογραμμίζοντας ότι ο  κ. Δούκας, «μετά από τόσες ενημερώσεις που του έχουμε κάνει, θα όφειλε πλέον να γνωρίζει».

Νωρίτερα, ο κ. Δούκας είχε σχολιάσει ότι «με την απόφαση αυτή επιχειρείται να ματαιωθεί ο οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος που η νέα δημοτική αρχή προτίθεται να διενεργήσει στην εταιρεία αυτή και στα πεπραγμένα της».

Απαντώντας στις αιτιάσεις Δούκα, περί ματαίωσης, ο Κ. Μπακογιάννης λέει: «Για λόγους αρχής, καλωσορίζω τον όποιο διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο. Είναι ευπρόσδεκτος. Οπου θέλει, όπως τον θέλει, όποτε τον θέλει».

«Σε λίγες μέρες, ο κ. Δούκας θα παραλάβει έναν δήμο πιο εύρωστο και πιο τακτοποιημένο από ποτέ. Κρίμα, γιατί θα μπορούσαμε να είχαμε διαφωνήσει πολιτισμένα, χωρίς να θίγονται συνειδήσεις και χωρίς να μεσολαβούν φθηνά επικοινωνιακά παιχνίδια. Θα περιμένω μια συγγνώμη κι ας αργήσει», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.


Αιχμές Κασσελάκη

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αναδημοσίευσε την ανάρτηση του Χάρη Δούκα. «Οσο ο δήμαρχος Αθηναίων ήταν της οικογένειας, κατείχε τη θέση του προέδρου της δημοτικής εταιρείας Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε. Τώρα που δεν είναι, ο Κ. Μητσοτάκης τον πετάει έξω με τροπολογία της τελευταίας στιγμής! Διαβάστε την ανάρτηση του νέου δημάρχου Χάρη Δούκα και θα καταλάβετε τους λόγους. Η νέα δημοτική αρχή είχε προαναγγείλει ότι θα προχωρούσε σε διαχειριστικό έλεγχο στα πεπραγμένα του κ. Μπακογιάννη για τον Μεγάλο Περίπατο της Πανεπιστημίου και για άλλους “περιπάτους” με οσμή σκανδάλου. Οταν η οικογένεια χάνει την εξουσία, βρίσκει άλλο δρόμο αυτοπροστασίας: Γίνεται καθεστώς. Ιδίως αν πρόκειται να καλύψει εκλεκτό μέλος της», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Ανδρουλάκης: «Τροπολογία ντροπής»

Για τροπολογία ντροπής έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης παρεμβαίνοντας στη Βουλή και ζητώντας την άμεση απόσυρση της ρύθμισης που αφαιρεί από τον Δήμο Αθηναίων την αρμοδιότητα της ανάπλασης.

Στη ρύθμιση έχουν αντιταχθεί και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Η Αθήνα ανήκει στους πολίτες της, όχι στην κυβέρνηση. Δεν ανήκει σε κανένα υπουργείο και σε καμία απρόσωπη εταιρεία. Η Ανάπλαση δεν μπορεί να γίνει ερήμην της ίδιας της πόλης. Επιτέλους σταματήστε να σαμποτάρετε τη νέα δημοτική αρχή. Σταματήστε να εξακολουθείτε να διαχειρίζεστε την πρωτεύουσα ως παράρτημα της κυβέρνησης», ανέφερε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος

Νέα Αριστερά: Μεθοδολογία «νύχτας»

Η τροπολογία προκάλεσε την αντίδραση και του βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσου Ηλιόπουλου: «Μεθοδολογία “νύχτας”από την κυβέρνηση. Πετάνε ουσιαστικά τη δημοτική αρχή της Αθήνας εκτός της Ανάπλασης Α.Ε., μία πράξη που περισσότερο μοιάζει με αντίποινα για το εκλογικό αποτέλεσμα. Αυτή η τροπολογία που έρχεται στο νομοσχέδιο-σκούπα πρέπει να αποσυρθεί άμεσα».


Τι προβλέπει η τροπολογία για την Ανάπλαση Α.Ε.

  • Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο άρθρο 1 της τροπολογίας, συνιστάται ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Ανάπλαση Α.Ε.» με έδρα τον Δήμο Αθηναίων, διάρκεια τα 15 έτη και η εποπτεία της ασκείται από κοινού από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον υπουργό Πολιτισμού, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.
  • Στο άρθρο 2 διευρύνεται η δυνατότητα συνεργασίας της Ανάπλαση Α.Ε. με Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η υλοποίηση αναπλάσεων στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Το πρόγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων για τις αναπλάσεις εξειδικεύεται και τροποποιείται με απόφαση του Δ.Σ. και κατόπιν σχετικής γνωμοδότησης του Γνωμοδοτικού Τεχνικού Συμβουλίου.
  • Το Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται εξαμελές και αποτελείται από πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που ορίζεται με απόφαση των ασκούντων τα δικαιώματα του μετόχου του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο συμμετοχής στη γενική συνέλευση ως πρόεδρο, από διευθύνοντα σύμβουλο επίσης εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας, που υποδεικνύεται από τον πρόεδρο και από έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του υπουργείου Πολιτισμού, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο ορισμός τους γίνεται με κοινή απόφαση των εποπτευόντων υπουργείων.
  • Η λειτουργία της Ανάπλαση Α.Ε. υποβοηθείται από το Γνωμοδοτικό Τεχνικό Συμβούλιο, το οποίο συγκροτείται από οκτώ μέλη τριετούς θητείας, με κοινή απόφαση των τεσσάρων υπουργείων και γνωμοδοτεί για θέματα σκοπού και αρμοδιοτήτων της εταιρείας.
  • Εντός 15 ημερών (έως 31/12/2023) συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση της Ανάπλαση Α.Ε., προκειμένου να προσαρμόσει το καταστατικό της.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή