Εντός και Εκτός: Ο Aγιος Αντώνης Σαμαράς και η Φάρλι

Εντός και Εκτός: Ο Aγιος Αντώνης Σαμαράς και η Φάρλι

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Καλά κρατεί η διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Aγκυρα σχετικά με δύο θέματα που είναι αλληλένδετα, δηλαδή η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η απόκτηση F-16 από την Τουρκία. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας από τη Βουδαπέστη όπου συναντήθηκε με τον Ευρωπαίο δούρειο ίππο par excellence Βίκτορ Ορμπαν, είπε ότι κατά την πρόσφατη συζήτησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν του γνωστοποιήθηκε ότι αν περάσει από τη Βουλή η ένταξη της Σουηδίας, τότε κι εκείνος θα φέρει στο Κογκρέσο τα F-16. Μάλιστα ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και Αντονι Μπλίνκεν, «θα πρέπει να πραγματοποιήσουν αυτή τη διαδικασία ταυτόχρονα».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Από αλλού την περίμενε, από αλλού του ήρθε του Αδ. Γεωργιάδη η ένταση. Απαντώντας στον Σωκράτη Φάμελλο περί προβλημάτων στη συνοχή της Ν.Δ., λόγω της καταψήφισης της τροπολογίας για τους μετανάστες από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Εργασίας είπε: «Ξέρω ότι δεν είστε χριστιανοί, αλλά κάντε και κανένα σταυρό που είχαμε τον Αγιο Αντώνη Σαμαρά και έσωσε τη χώρα. Αν δεν ήταν ο Αγιος Σαμαράς δεν θα είχατε στην τσέπη σας ευρώ, αλλά μπολιβάρ». Και στη συνέχεια, σε άψογη αδωνική διάλεκτο, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να ασχολείται με τα γενέθλια της Φάρλι, της σκυλίτσας του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη. «Να λέτε ότι “εμείς είμαστε οικογένεια, κι επειδή μιλάμε για οικογένεια, να ευχηθώ στον κ. Κασσελάκη, με αφορμή το σκυλί του που το γιόρτασε”, πάει πολύ», είπε αργότερα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανέγνωσε υφέρπουσα κριτική στην τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια στα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, εντός και εκτός Βουλής, περί Φάρλι.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Στη Βουλή όμως η ένταση ήταν χθες υψηλή ακόμη και κεκλεισμένων των θυρών, με αφορμή το έργο τέχνης που αποκαθηλώθηκε από το γενικό προξενείο της Νέας Υόρκης. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης βρέθηκε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής προκειμένου να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ιδιαίτερα μετά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της 7ης Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με άριστα πληροφορημένες πηγές, το ζήτημα έθεσε κατ’ αρχάς η πρόεδρος της επιτροπής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας την άποψη ότι δεν είναι δυνατόν να αποκαθηλώνεται ένα έργο τέχνης, καθώς κάτι τέτοιο παραπέμπει σε λογοκρισία. Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ η Ρένα Δούρου, η οποία φρόντισε να διαρρεύσει επισήμως η τοποθέτησή της, περιέγραψε την απόφαση του κ. Γεραπετρίτη για απομάκρυνση του έργου ως «ευθυγράμμιση με την Ακροδεξιά» και «απόφαση υπακοής στο μαύρο». Ο ΥΠΕΞ δέχθηκε πυρά και από το ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τον Δημήτρη Μάντζο. Ο κ. Γεραπετρίτης φέρεται να απάντησε ότι η απόφασή του δεν συνιστά λογοκρισία της τέχνης, αλλά διάκριση ανάμεσα στον ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει ένα προξενείο έναντι μιας γκαλερί. Η κριτική από την αντιπολίτευση αναμενόμενη, αλλά η ανάδειξη του θέματος από την κ. Μπακογιάννη δεν πρέπει και να ξετρέλανε τον υπουργό…

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη, όπου βρέθηκε την Κυριακή και τη Δευτέρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος και «είχε μακρά συνεργασία» (sic) με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ενώ ακολούθησε ένα αυστηρά εκκλησιαστικό πρόγραμμα. Τη Δευτέρα ήταν η επέτειος 50 ετών από την εκλογή του κ.κ. Βαρθολομαίου σε μητροπολίτη Φιλαδελφείας, η οποία και συνοδεύτηκε από λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, αλλά και εκδήλωση στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, πολιτιστικό κέντρο του γενικού προξενείου της Ελλάδας. Ο κ. Βενιζέλος στη συνέχεια μίλησε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ. Μακαρίου με τίτλο «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον – Εκκλησία Αρχουσα και Πάσχουσα». Σε μια γενικότερη τοποθέτησή του, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «εποχή Βαρθολομαίου», αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία που τη συγκροτούν. Ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της παραχώρησης αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, ως κεκτημένου που αφορά την «ακεραιότητα» της εθνικής ταυτότητας της χώρας.

Η ΑΤΑΚΑ

«Δεν μπορεί η εμβάθυνση της σχέσης ΗΠΑ – Ελλάδας να παραμένει όμηρος της δυσλειτουργικής σχέσης με την Τουρκία», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε επιστολή προς τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Εντι Ζεμενίδης. Στην επιστολή του ο κ. Ζεμενίδης ζητάει να ενημερωθεί για ποιο λόγο καθυστερεί η διαδικασία πώλησης F-35 στην Ελλάδα. «Πρέπει να κάνουμε κάθε βήμα για να βελτιώσουμε μια διμερή σχέση που χαρακτηρίζεται σταθερά ως “η καλύτερη ποτέ”. Είναι καιρός αυτή η σχέση να κάνει το επόμενο βήμα. Οριστικοποιήστε αμέσως την πώληση F-35», λέει ακόμη ο κ. Ζεμενίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή