Βουλή: Αυλαία με πλήθος τροπολογιών

Βουλή: Αυλαία με πλήθος τροπολογιών

Τις τελευταίες ημέρες κατατέθηκαν πέντε σε δύο νομοσχέδια, αποτελούμενες συνολικά από 33 άρθρα - Κριτική από την αντιπολίτευση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κοινοβουλευτική πρακτική της κυβέρνησης στο πεδίο της νομοθέτησης βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση το περασμένο τριήμερο στη Βουλή, με αφορμή όχι μόνο την ύπαρξη τροπολογιών της τελευταίας στιγμής και με άσχετο περιεχόμενο ως προς το νομοσχέδιο στο οποίο ενσωματώθηκαν, αλλά και την επιλογή για ακόμη μία χρονιά να προωθηθεί προς ψήφιση, ως τελευταίο του ημερολογιακού έτους, ένα νομοθέτημα που αποτελεί συρραφή δεκάδων τροπολογιών, αρμοδιότητας πολλών υπουργείων.

Τα περιστατικά στη Βουλή, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες ενόψει της εορταστικής περιόδου, ήταν πυκνά και πολυάριθμα: ως προς τις τροπολογίες κατατέθηκαν συνολικά πέντε σε δύο νομοσχέδια, εκ των οποίων τις δύο πρώτες υπογράφουν ως συναρμόδιοι από πέντε υπουργοί, ενώ τις άλλες τρεις 15, 13 και 11 αντιστοίχως. Πρόκειται ουσιαστικά για τροπολογίες αποτελούμενες από 33 άρθρα και πολλές δεκάδες σελίδες (μαζί με τα συνοδευτικά έγγραφα και τις εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους), γεγονός το οποίο τις καθιστά ολόκληρα νομοσχέδια.

Ο χρόνος κατάθεσής τους έφθασε έως και πέντε λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα της προηγουμένης ημέρας συζήτησής τους στην ολομέλεια, ενώ σε αυτές συμπεριελήφθησαν ρυθμίσεις όπως η σχετική με την «Ανάπλαση» στον Δήμο Αθηναίων ή και η σχετική με την αύξηση των αποδοχών των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης. Ως προς το προαναφερθέν τελευταίο νομοθέτημα του έτους που ψηφίστηκε χθες, και για το οποίο η κυβέρνηση έκανε χρήση του όρου «ερανιστικό» για να το περιγράψει, αποτελείτο από 97 άσχετα μεταξύ τους άρθρα, για θέματα σχεδόν ολόκληρου του υπουργικού συμβουλίου: από τα χαρτοφυλάκια Εξωτερικών, Εσωτερικών έως Κοινωνικής Συνοχής και Ψηφιακής Πολιτικής.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο είναι διαχρονικό, γεγονός το οποίο έδωσε την ευκαιρία να αμυνθεί η κυβερνώσα πλειοψηφία. Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νικ. Παπαθανάσης, επικαλούμενος χθες την κυβερνητική θητεία ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, είπε με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης: «Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να γίνει τόσο μεγάλη συζήτηση». Υποστήριξε, δε, ότι ο αριθμός των τροπολογιών που κατατίθενται από τη σημερινή κυβέρνηση είναι πολύ μικρότερος εκείνου που καταγραφόταν στις προηγούμενες περιόδους.

Η κυβέρνηση «προκαλεί με αυτή τη νομοθέτησή της χτυπήματα στην πίστη των πολιτών στον κοινοβουλευτισμό και στη δημοκρατία», έλεγε νωρίτερα ο κ. Διον. Καλαματιανός (ΣΥΡΙΖΑ). Για «αντιπαράδειγμα, αντιπρότυπο της καλής νομοθέτησης» έκανε λόγο η κ. Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ), για «νομοσχέδιο-κουρελού» μίλησε ο κ. Αλεξ. Καζαμίας (Πλεύση Ελευθερίας).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή