Εντός και Εκτός: Η χώρα της χρονιάς, ο Αδωνις και ο Κασσελάκης

Εντός και Εκτός: Η χώρα της χρονιάς, ο Αδωνις και ο Κασσελάκης

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Χώρα της χρονιάς» για το 2023 ανακήρυξε την Ελλάδα η βρετανική επιθεώρηση Economist. Το σκεπτικό: «Η Ελλάδα δείχνει ότι από το χείλος της κατάρρευσης είναι δυνατόν να θεσπιστούν σκληρές, λογικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να ανασυγκροτηθεί το κοινωνικό συμβόλαιο, να επιδειχθεί συγκρατημένος πατριωτισμός – και να κερδηθούν ακόμα και οι εκλογές. Με τον μισό πλανήτη να πρόκειται να ψηφίσει το 2024, οι απανταχού δημοκράτες θα πρέπει να εστιάσουν εκεί». Η επιθεώρηση σημειώνει πάντως ότι η χώρα μας «απέχει πολύ από το να είναι τέλεια», κάνοντας αναφορές στα Τέμπη, «στο σκάνδαλο των υποκλοπών και στην κακομεταχείριση των μεταναστών». Υπενθυμίζει όμως ότι «από τότε που αρχίσαμε να ανακηρύσσουμε τις χώρες της χρονιάς το 2013, επιδιώκουμε να βρούμε τον τόπο που έχει βελτιωθεί περισσότερο». Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του έκανε λόγο για «αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού».

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Τα σημάδια υπήρχαν, ωστόσο επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η Εξεταστική για τα Τέμπη αποτελεί έως τώρα μια διαδικασία δίχως καμία ουσία. Εχει περάσει πάνω από ένας μήνας και μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει τα πάντα εκτός από τα σημαντικά. Διαδικαστικά ζητήματα και τρεις καταθέσεις μαρτύρων από το βαθύ παρελθόν σπατάλησαν τον χρόνο και έτσι αναπόφευκτα ζητήθηκε να της δοθεί παράταση ενός μήνα (έως τις 22 Ιανουαρίου). Και εκτός απροόπτου φαίνεται πως δεν θα είναι η μοναδική παράταση: Χθες εγκρίθηκε, μόνο με τις «γαλάζιες» ψήφους, ένας κατάλογος 31 μαρτύρων, με τη δέσμευση της πλειοψηφίας να παραμείνει «ανοικτός» αν κριθεί πως πρέπει να συμπληρωθεί στο μέλλον. Μεταξύ αυτών, τα πολιτικά πρόσωπα που καλούνται είναι οι: Κώστας Καραμανλής, Χρήστος Σπίρτζης, Κωστής Χατζηδάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Δημήτρης Ρέππας, Κώστας Αγοραστός και Θανάσης Πλεύρης. Είναι προφανές ότι στη «γαλάζια» λίστα συμπεριλήφθηκαν και πρόσωπα που προτάθηκαν από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η επόμενη συνεδρίαση θα διεξαχθεί την Τρίτη 9 Ιανουαρίου, με πρώτους μάρτυρες τους κ. Χατζηδάκη και Ρέππα.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο υπουργός Εργασίας Αδωνις Γεωργιάδης έχει γίνει η αγαπημένη ενασχόληση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη. Εν προκειμένω το «όμοιος ομοίω αεί πελάζει» έχει κάποια εφαρμογή, τουλάχιστον ως προς τη μανία με την οποία και οι δύο άνδρες χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ανακάλυψε στο νυν Χ, πρώην Twitter, ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού του Πακιστάν για θέματα εργασίας, Τζαουάντ Σοχράμπ, ο κ. Γεωργιάδης συζήτησε για τη μεταφορά 500.000 εργατών από το Ισλαμαμπάντ για την κάλυψη διαφόρων θέσεων απασχόλησης. Δεν ήξερε, δεν ρώταγε πού έμπλεκε ο σύμβουλος της πακιστανικής κυβέρνησης; Αναγκάστηκε τελικά σε διευκρινιστική ανάρτηση, την οποία προώθησε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας. «Δεν υπάρχει επίσημη συμφωνία, ούτε καν μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Πακιστάν για τη συμμετοχή οποιουδήποτε Πακιστανού μετανάστη εργάτη στην ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία. Ο Αδωνις Γεωργιάδης και εγώ διερευνήσαμε την πιθανότητα μελλοντικής συνεργασίας», ανέφερε στη διευκρινιστική ανάρτησή του ο κ. Σοχράμπ. Η ανάρτηση κλείνει με το εξής επιμύθιο: «Προσωπικά, έχω εντυπωσιαστεί από την ακεραιότητα, τον πατριωτισμό και την ευφυΐα του να διερευνήσει νέες δυνατότητες για τη χώρα του». Ο Αδωνις γοητεύει τους πάντες, ακόμη και το Πακιστάν. Από τον Κηφισό μέχρι τον Υδάσπη.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Βουλή, όπου ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης συγκρούστηκε με τον πρόεδρο της Νίκης Δημήτρη Νατσιό, με αφορμή την αποκαθήλωση της ροζ ελληνικής σημαίας από τον εκθεσιακό χώρο του γενικού προξενείου της Νέας Υόρκης έπειτα από οδηγία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο κ. Χρηστίδης είπε: «Η δική σας κυβέρνηση, αντί να δίνει τη δυνατότητα έκφρασης της τέχνης και της κουλτούρας, δίνει έκφραση στις ψεκασμένες αντιλήψεις του κ. Νατσιού και κάποιων λίγων ακροδεξιών. Αυτούς ακούσατε». Και ο κ. Νατσιός, ο οποίος επιχειρεί να οικειοποιηθεί την απόφαση για την αποκαθήλωση της σημαίας, καθώς είχε αναδείξει το θέμα στη Βουλή, απάντησε ότι από τη Νίκη δεν ζητούν τιμωρία για την έκθεση, αλλά «απλά θεωρούμε πως είναι προσβολή κατά του εθνικού μας συμβόλου».

Η ΑΤΑΚΑ

«Το ΠΑΣΟΚ είναι σε μια καλή ανοδική πορεία, αυτό σημαίνει ότι εμείς πρέπει να δουλέψουμε πιο σκληρά και να δουλεύουμε συνεχώς σκληρά, γιατί ο κόσμος περιμένει από εμάς. Εμείς θέλαμε να είμαστε ο κύριος αντίπαλος της Ν.Δ. σε πρώτη φάση, νομίζω ότι στις δημοσκοπήσεις έχει παγιωθεί ότι είμαστε δεύτερο κόμμα, αλλά αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψουμε». Αυτά είπε (ρ/σ «Παραπολιτικά») ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής και δύσκολα μπορεί να διαφωνήσει κάποιος για τη δημοσκοπική δυναμική του κόμματος αυτή τη στιγμή. Μένει να αποδειχθεί αν αυτή η δυναμική θα διατηρηθεί μέχρι τον Ιούνιο των ευρωεκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT