Εντός και Εκτός: Δύσκολο το «αντίο» στον Γιώργο Λυγγερίδη και στον Επαμεινώνδα Κωστέα

Εντός και Εκτός: Δύσκολο το «αντίο» στον Γιώργο Λυγγερίδη και στον Επαμεινώνδα Κωστέα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Ο αποχαιρετισμός που έπρεπε χθες η ελληνική κοινωνία να απευθύνει σε δύο νέους ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν την πατρίδα από διαφορετικά πόστα, με κοινό παρονομαστή την ασφάλεια, την εσωτερική και εξωτερική πτυχή της. Ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης, ο οποίος είχε τραυματιστεί από φωτοβολίδα που εκτοξεύθηκε από χούλιγκαν, κατέληξε μετά τρεις εβδομάδες μάχης με τον θάνατο. Ο 40χρονος επισμηναγός Επαμεινώνδας Κωστέας (που έλαβε τιμητικά τον βαθμό του αντιπτεράρχου) σκοτώθηκε όταν συνετρίβη το αεροσκάφος Τ-2 με το οποίο εκτελούσε εκπαιδευτική αποστολή από την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα. Η κηδεία του πρώτου έγινε χθες στη Θέρμη, ενώ η κηδεία του Επαμεινώνδα Κωστέα πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Μαντίνεια της Μεσσηνίας.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για ανθρώπους όπως ο Γιώργος Λυγγερίδης και ο Επαμεινώνδας Κωστέας, η λέξη «δίλημμα» δεν αποτέλεσε ποτέ επιλογή. Οταν καλεί το καθήκον, δηλαδή η υπηρεσία, είτε πρόκειται για την Ελληνική Αστυνομία είτε για την Πολεμική Αεροπορία, η ανταπόκριση είναι δεδομένη. Η μοναδική άλλη πραγματική επιλογή είναι η παραίτηση. Και για ανθρώπους όπως αυτοί που σκοτώθηκαν, κάτι τέτοιο δεν περνούσε από το μυαλό. Βέβαια, στην περίπτωση του Γιώργου Λυγγερίδη είναι σαφές ότι πρόκειται για δολοφονία από ανεγκέφαλους χούλιγκαν που αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο και απειλή. Ενώ στην περίπτωση του Επαμεινώνδα Κωστέα, για ένα ακόμη δυστύχημα με ένα παλιό και εξαντλημένο αεροσκάφος. Η Π.Α. έχει θρηνήσει μόνο το 2023 πέντε αξιωματικούς (μαζί με τον Κωστέα), δύο που σκοτώθηκαν τον Ιανουάριο (Στάθης Τσιτλακίδης και Μάριος-Μιχαήλ Τουρούτσικας) όταν το Φάντομ τους, που εκτελούσε σενάριο χαμηλής ναυτιλίας έχοντας απογειωθεί από την Ανδραβίδα, διαλύθηκε στη θάλασσα. Και τους Χρήστο Μουλά και Περικλή Στεφανίδη, που σκοτώθηκαν στην Εύβοια κατά τη διάρκεια αποστολής αεροπυρόσβεσης. Ολοι εκτελούσαν αποστολές με στόχο την παροχή ενός πολύ χειροπιαστού αγαθού για την υπόλοιπη κοινωνία.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Περιττό να τονιστεί ότι σε αυτές τις περιπτώσεις τα πιο τραγικά πρόσωπα είναι οι οικογένειες των θυμάτων. Οπως φάνηκε και στις δύο κηδείες χθες, στη Θεσσαλονίκη και στη Μεσσηνία. Το βάρος είναι όμως μεγάλο και για τους συναδέλφους των χαμένων αυτών νέων ανθρώπων. Είναι μια υπόμνηση των κινδύνων που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν καθημερινά. Αλλά και μια υπόσχεση ότι ο Γιώργος Λυγγερίδης και ο Επαμεινώνδας Κωστέας (φωτογραφία) δεν θα ξεχαστούν ποτέ από τις κοινότητες των ανθρώπων με τους οποίους εργάστηκαν για χρόνια. Αυτές οι μικρές αλλά στενά συνδεδεμένες κοινότητες και οι παραδόσεις τους είναι αυτές που κρατούν τη συνοχή τους και όχι, φυσικά, οι μισθοί ή η δόξα. Είναι η εκτίμηση και η αλληλεγγύη του συναδέλφου, του συμπολεμιστή. Η πολιτεία θέλησε να στείλει μήνυμα, πάντως, κάτι που φάνηκε και από την παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κηδεία του Γιώργου Λυγγερίδη, όπου παρέστη και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Ενώ την ίδια στιγμή στη Μεγάλη Μαντίνεια, την πολιτεία εκπροσώπησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας αλλά και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Μαϊάμι θα αργήσει να το ξαναδεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, καθώς, όπως πληροφορηθήκαμε με κάθε επισημότητα, αποφάσισε να λύσει το συμβόλαιο ενοικίασης του σπιτιού στο οποίο διέμενε όταν ζούσε στις ΗΠΑ. Ο κ. Κασσελάκης μπορεί βέβαια να άφησε το σπίτι στο Μαϊάμι, ωστόσο αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ με τον σύζυγό του Τάιλερ Μακμπέθ. Η απόφαση του κ. Κασσελάκη αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον σημερινό ρόλο του. Μετά τα Θεοφάνια θα επιστρέψει σε μια Κουμουνδούρου με διαφορετική χωροταξία. Στον 7ο όροφο εγκαθίσταται πλέον κοντά του η ομάδα τεκμηρίωσης, θα υπάρχει χώρος για τα think tanks, αλλά και μια ομάδα οικονομολόγων – οικονομικών αναλυτών. Για τα θέματα οικονομίας που προκύπτουν στη Βουλή θα μιλάει με τον Νίκο Παππά, ενώ θα λειτουργεί και μια επικουρική ομάδα με σκοπό τη μελέτη των νομοσχεδίων που κατατίθενται.

Η ΑΤΑΚΑ

«Η υπόθεση είναι κακοστημένη. Η Εισαγγελία Αυλώνα έχει τεθεί στην υπηρεσία της αστυνομίας και τα στοιχεία έχουν παραποιηθεί. Ζήτησα πληροφορίες για τα άτομα που παραποίησαν τα στοιχεία. Αυτές οι πληροφορίες είναι απαραίτητες. Με έβαλαν στη φυλακή με πλαστό ποινικό μητρώο. Η χειραγώγηση από την εισαγγελία συνεχίζεται, δεν είναι γνωστό για ποιους λόγους. Νιώθω προσβεβλημένος και πως αντιμετωπίζομαι μεροληπτικά. Θέλουν να με τιμωρήσουν». Αυτά είπε ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρης κατά τη χθεσινή δίκη του στα Τίρανα, η οποία αναβλήθηκε (για ακόμη μια φορά) για τις 10 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT