Τι φέρνει το 2024 στις Ενοπλες Δυνάμεις

Τι φέρνει το 2024 στις Ενοπλες Δυνάμεις

Το χρονοδιάγραμμα για τα τελευταία έξι Rafale, τα F-16 Viper και οι προετοιμασίες για τα F-35. Πότε θα φτάσουν τα πρώτα ελικόπτερα ROMEO. Οι παραλαβές του Στρατού Ξηράς

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 αναμένεται να σχηματοποιηθεί το Ενιαίο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Ανάπτυξης και Εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΜΠΑΕ) που θα καθορίζει τις εξοπλιστικές προτεραιότητες σε βάθος πενταετίας.

Oπως έχει ήδη αναφέρει η «Κ», μετά την ανάδειξη της νέας στρατιωτικής ηγεσίας, τα Γενικά Επιτελεία θα κληθούν να καταρτίσουν λίστες με τις άμεσες, τις μεσοπρόθεσμες και τις μακροπρόθεσμες ανάγκες οι οποίες θα καλυφθούν βάσει του διαθέσιμου δημοσιονομικού χώρου.

Στόχος του υπουργείου Εθνικής Aμυνας είναι, αφενός, να μπει τάξη στα εξοπλιστικά και αφετέρου να καθοριστούν οι αμυντικές προτεραιότητες χωρίς την πίεση που προκαλούσε η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το 2023 δεν θεωρείται «χαμένη» χρονιά καθώς συνεχίζεται η εκτέλεση σημαντικών προγραμμάτων, ενώ οι επόμενοι μήνες αναμένεται να είναι καθοριστικοί για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας. 

Πολεμικό Ναυτικό

Με τις κορβέτες και την 4η φρεγάτα FDI εκτός κάδρου, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού εστιάζει πλέον την προσοχή του στην παραλαβή των νέων ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R και των τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214, τα πιο σύγχρονα που διαθέτει ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα πρώτα τρία ελικόπτερα ROMEO αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα με τα οποία θα συμπληρωθεί η παραγγελία είναι προγραμματισμένο να έρθουν στο β’ εξάμηνο του έτους. Η εκπαίδευση των πληρωμάτων θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παραλαβή των ελικοπτέρων και σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ναυτικού Επιτελείου, τα ΜΗ-60 θα αποτελέσουν τα οργανικά ελικόπτερα των νέων φρεγατών FDI κλάσης «Κίμων» αλλά και των εκσυγχρονισμένων ΜΕΚΟ.

Στη Βάση Ελικοπτέρων Ναυτικού στο Κοτρώνι συνεχίζονται και οι παραλαβές των μη επανδρωμένων ελικοπτέρων A900 καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν και το Πολεμικό Ναυτικό προχωρά σε έλεγχο των συστημάτων.

Τον Απρίλιο αναμένεται να έρθουν οι πρώτες τορπίλες SeaHake Mod 4, με τα ελληνικά υποβρύχια να αποκτούν μοντέρνα όπλα 14 χρόνια μετά τη ναυπήγησή τους. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πως η πρώτη παρτίδα θα έφτανε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2023, όμως η κατασκευάστρια Atlas Elektronik ζήτησε παράταση η οποία προβλέπεται στη σύμβαση.

Το νέο συνεργείο τορπιλών του Πολεμικού Ναυτικού στην Αμφιάλη είναι έτοιμο να υποδεχθεί τα σύγχρονα όπλα, ενώ αμέσως μετά την παραλαβή τους ένα από τα υποβρύχια 214 θα ξεκινήσει δοκιμές για την αποδοχή τους. Αν όλες οι διαδικασίες εξελιχθούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι πρώτοι φόρτοι θα τοποθετηθούν στα 214 εντός του καλοκαιριού.

Μέσα στο 2024 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης στα τέσσερα περιπολικά τύπου Island και να αποδοθούν επίσημα στο Πολεμικό Ναυτικό, ενώ, σύμφωνα με αξιωματικούς του ΓΕΝ, θέμα χρόνου θεωρείται η κατάρτιση της τελικής πρότασης από την κοινοπραξία TKMS – Thales Netherlands για τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ.

Στον προγραμματισμό του ΓΕΝ βρίσκεται και η παραλαβή των πρώτων κατευθυνόμενων βλημάτων SPIKE NLOS από το Ισραήλ, τα οποία εκτός απροόπτου αναμένονται στα τέλη του έτους.

Πολεμική Αεροπορία

Εν εξελίξει βρίσκονται τρία μεγάλα προγράμματα για την Πολεμική Αεροπορία αλλά το 2024 μπορεί να φέρει σημαντικές ειδήσεις για νέα εξοπλιστικά.

Μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά των Rafale. Η 332 Μοίρα «Γεράκι» θα παραλάβει τα τελευταία έξι –νέας κατασκευής– Rafale, με τα οποία η δύναμή της θα ανέλθει σε 24 αεροπλάνα. Παράλληλα, με ρυθμό ένα ανά μήνα συνεχίζεται η παράδοση των αναβαθμισμένων F-16 Viper.

Η 16η «Οχιά» θα ενταχθεί σε λίγες ημέρες στον στόλο μαχητικών της 340 Μοίρας «Αλεπού». Εντός του 2024 αναμένεται να έρθουν στην Ελλάδα ακόμη τέσσερα αεροσκάφη Μ-346 και από τον Μάρτιο θα αποτελούν το αεριωθούμενο στο οποίο θα εκπαιδεύονται οι ανθυποσμηναγοί της Πολεμικής Αεροπορίας, αντικαθιστώντας τα Τ-2 Buckeye. Θέμα χρόνου θεωρείται και η άφιξη της επιστολής αποδοχής των F-35 στην Αθήνα, με το ΓΕΑ να προετοιμάζει ήδη προσωπικό και υποδομές για το μαχητικό 5ης γενιάς.

Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο σε σχέση με τον στόλο των μεταφορικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων ενώ «αγνοούνται» και τα δύο C-130Η που ζητά η Ελλάδα μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντων Ειδών Αμυνας (EDA) των ΗΠΑ. Τα νέα δεν είναι καλύτερα ούτε για τα C-130 που υποστηρίζονται από την ΕΑΒ ενώ πηγές του αεροπορικού Επιτελείου δεν αισιοδοξούν ούτε για τα Ρ-3.

Στρατός Ξηράς

Το ΓΕΣ έχει λιγότερα να περιμένει εντός του 2024 και συγκεκριμένα δύο παραλαβές Μ-1117, 393 οχήματα εντός του Ιανουαρίου και ακόμη 363 μέχρι το τέλος του έτους. Αναμένεται ακόμα να παραδοθούν και επτά νέα ταχύπλοα στις Ειδικές Δυνάμεις.

Οι παραλαβές των μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου Patroller προγραμματίζονται για τις αρχές του 2025, ενώ τον Μάρτιο θα κριθεί αν θα προχωρήσει η διαδικασία για την παραγγελία των ελικοπτέρων Blackhawk

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή