Τσάι, συμπάθεια αλλά και επιμονή στις τουρκικές θέσεις

Τσάι, συμπάθεια αλλά και επιμονή στις τουρκικές θέσεις

Στην Κωνσταντινούπολη πιθανόν η συνάντηση του Μπλίνκεν με τον Φιντάν – Την επόμενη εβδομάδα, η τουρκική αεροναυτική άσκηση «Θαλασσόλυκος»

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ιστορική περίοδο στην ανάπτυξη των σχέσεων με την Ελλάδα έκανε λόγο ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στο περιοδικό Κriter, ενώ υπενθύμισε ότι οι ειλικρινείς και οι εποικοδομητικές σχέσεις με προσανατολισμό στη λύση θα ωφελήσουν και τις δύο χώρες.

Ο κ. Γκιουλέρ αναφέρθηκε στην επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας πως στις συνομιλίες αναδείχθηκαν «κυρίως τα θέματα της μείωσης της έντασης στο Αιγαίο, της διατήρησης ανοικτών διαύλων διαλόγου και της επίλυσης των προβλημάτων στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας και του συμμαχικού πνεύματος». Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι «στο πλαίσιο της διακήρυξης των Αθηνών, που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών, στοχεύουμε στη συνέχιση της διαδικασίας με σχέσεις καλής γειτονίας, διάλογο και θετική ατζέντα. Φυσικά, θα ήθελα να τονίσω ότι, καθώς προσπαθούμε για μια ειρηνική λύση, δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στα εθνικά μας συμφέροντα και ότι είμαστε απολύτως αποφασισμένοι ως προς αυτό».

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν πληροφορίες ότι η συνάντηση του Αντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας πιθανόν να θελήσει να τον συναντήσει για να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, για πρώτη φορά μετά το 2021 θα πραγματοποιηθεί ξανά η αεροναυτική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Θαλασσόλυκος» («Deniz Kurdu ’24»), σε μια προσπάθεια των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων να εκπαιδευθούν σε ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 7 και στις 16 Ιανουαρίου και θα περιλαμβάνει περιοχές στο Αιγαίο Πέλαγος, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη θάλασσα στα νότια του Καστελλόριζου. Υπενθυμίζεται ότι το 2023 η συγκεκριμένη άσκηση είχε ακυρωθεί την τελευταία στιγμή, στο πλαίσιο του μορατόριουμ που είχε αποφασιστεί να επεκταθεί σε όλο το εύρος του καλοκαιριού (ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο) και όχι, βεβαίως, στην οικονομική συγκυρία.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία, αφού πρόκειται για άσκηση που έχει κοινοποιηθεί στην Αθήνα μέσω της διαδικασίας ειδοποίησης για τη διεξαγωγή γυμνασίων που προβλέπεται μέσα στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Αλλωστε, ένας από τους βασικούς στόχους των ΜΟΕ είναι να υπάρχει εκ των προτέρων ειδοποίηση των δύο πλευρών για τη διεξαγωγή ασκήσεων, προκειμένου να αποφεύγονται εκπλήξεις, αλλά και μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων από τις δύο χώρες στην ίδια περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή