Εντός και Εκτός: Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωσοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ

Εντός και Εκτός: Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ευρωσοσιαλιστές και το ΠΑΣΟΚ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Μπορεί στην Αθήνα ο ανασχηματισμός της προηγούμενης εβδομάδας να είχε τον χαρακτήρα μικρών διορθωτικών κινήσεων, που συμπαρέσυραν κάποιες επιπλέον αλλαγές, αλλά ο χθεσινός ανασχηματισμός στην Κύπρο θεωρήθηκε σαρωτικός, καθώς αντικαταστάθηκαν οι υπουργοί Αμυνας, Γεωργίας και Αγροτικής Πολιτικής, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Υγείας και οι υφυπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Ερευνας και Καινοτομίας. Ο ανασχηματισμός ήρθε και ως αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας που εξέφραζαν τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη για παραγκωνισμό τους. Το βέβαιο είναι ότι με τις νέες επιλογές ο Κύπριος πρόεδρος, που προεκλογικά είχε δεσμευθεί για μη κομματικές επιλογές στην κυβέρνησή του, ενισχύει το κομματικό «αποτύπωμα» στην κυβέρνηση. Με στόχο να περιορίσει τη δυσαρέσκεια που εκδηλώνεται από τους κυβερνητικούς εταίρους και να ενισχύσει τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνησή του ενόψει των επερχόμενων ευρωεκλογών.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει σταθερά στην επιλογή να φέρει νέα ήθη στον ΣΥΡΙΖΑ, με αμφίβολη επιτυχία ομολογουμένως, καθώς η εσωστρέφεια, την οποία επιχείρησε να ξορκίσει, δείχνει να έχει ριζώσει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τροφοδοτούμενη συχνά από τις καινοτόμες αλλά αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες του προέδρου. Στη Νέα Αριστερά κινούνται στην κατεύθυνση οργανωτικής συγκρότησης, με προφανή τελική επιδίωξη τον μετασχηματισμό σε κόμμα. Και επιμένουν σε παλιές, δοκιμασμένες συνταγές: σε ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία (μόλις χθες ο Αλέξης Χαρίτσης κατέθεσε ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στη Θεσσαλία και την αποκατάσταση των πληγέντων, σε συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε στην περιοχή), σε περιοδείες σε όλη τη χώρα, σε συγκρότηση οργανωτικών πυρήνων υποστηρικτών και στην οργάνωση πανελλαδικής συνδιάσκεψης στην Αθήνα το προσεχές Σαββατοκύριακο. Το οργανωτικό μοντέλο, δηλαδή, πάνω στο οποίο κινήθηκε ο –προ Κασσελάκη– ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και γνωρίζουν καλά τα στελέχη της Νέας Αριστεράς. Pummaro vs PowerPoint.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας διακρίνεται για τις ευρηματικές ατάκες του, που τον έχουν καταστήσει εξαιρετικά δημοφιλή στους νέους. Είναι, παράλληλα, γνωστή η αγάπη και ο σεβασμός του για τις προσωπικότητες του κόμματος που άφησαν το δικό τους, ιδιαίτερο αποτύπωμα. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο Νίκος Καραντηνός και ο κ. Κουτσούμπας δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Εύας Νικολαΐδου «Εις μνήμην. Νίκος Καραντηνός». Ο γ.γ. του ΚΚΕ αναφέρθηκε στη διαδρομή του Καραντηνού, στις γνώσεις, στη συνέπεια, στη μαχητικότητά του, αλλά και στην ενασχόληση με τα προβλήματα των δημοσιογράφων. «Ηταν ένας κομμουνιστής ευρείας αποδοχής. Και τα στοιχεία που προκαλούσαν τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη σε όλους είναι ακριβώς τα κομμουνιστικά στοιχεία που ο καθένας μας πρέπει να επιδιώκει να κατακτά σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό», υπογράμμισε.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Ηδη από την εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συμμετέχει στις διαδικασίες των Ευρωσοσιαλιστών ως παρατηρητής, στο ΠΑΣΟΚ δεν έκρυψαν την ενόχλησή τους. Η πρόταση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ να ενταχθεί το κόμμα τους στην ομάδα των Ευρωσοσιαλιστών ερέθισε περαιτέρω τα αντανακλαστικά της Χαριλάου Τρικούπη. «Οι ευρωομάδες συναπαρτίζονται από κόμματα με ίδιες αρχές και αξίες, που ενώνονται γύρω από έναν κοινό σκοπό. Δεν είναι ξενοδοχεία για να βρεις δωμάτιο ή να στεγαστείς προσωρινά», σχολίασε (ρ/σ Real) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Μάντζος. Μάλιστα, παίρνοντας αφορμή από τις πρόσφατες εξελίξεις και τους ισχυρισμούς περί πρότασης υπουργοποίησης του κ. Κασσελάκη, ο κ. Μάντζος πρόσθεσε δηκτικά ότι «θα μπορούσε ο κ. Κασσελάκης να είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τελικά, έτσι όπως αποδεικνύεται».

Η ΑΤΑΚΑ

«Εύχομαι όλα τα καλά για το 2024, μακάρι να δούμε λύσεις και απαντήσεις της ευρωπαϊκής μας οικογένειας σε μια σειρά από προκλήσεις που αντιμετωπίζει σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες περιστάσεις, για όλο τον πλανήτη θα έλεγα». Με αυτά τα λόγια υποδέχθηκε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο κ. Σχοινάς ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου για τη νέα μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε. Οπως είπε, έπειτα από δεκαετίες αποτυχημένων προσπαθειών, η Ευρώπη επιτέλους «αποκτά μια συνολική, συνεκτική, ολιστική, ρυθμιστική πολιτική για το πλαίσιο της μετανάστευσης και του ασύλου, στην οποία ο κανόνας είναι η αλληλεγγύη. Αντιλαμβάνεστε ότι για τη χώρα μας, όπως και για όλες τις χώρες πρώτης εισόδου, αυτό είναι μια μεγάλη, ιστορική κατάκτηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα δούμε σε βάθος χρόνου». Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει το σταθερό ενδιαφέρον της Προέδρου της Δημοκρατίας για το συγκεκριμένο ζήτημα σε όλες τις επισκέψεις του στο Προεδρικό Μέγαρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή