Εντός και Εκτός: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η Εκκλησία και τα κόμματα

Εντός και Εκτός: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη, η Εκκλησία και τα κόμματα

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στη συχνότητα της δημόσιας τηλεόρασης συντονίζονται όλοι σήμερα, καθώς εκεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του όσον αφορά τις προθέσεις της κυβέρνησης για τον γάμο των ομοφύλων ζευγαριών. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένουν στην Εκκλησία να ακούσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση. Αναλόγως όσων αναφέρει σήμερα ο πρωθυπουργός, δεν αποκλείεται η επίσημη αντίδραση της Ιεραρχίας να είναι άμεση. Αλλωστε, από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη η τακτική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, οι εργασίες της οποίας πρόκειται να ολοκληρωθούν αύριο. Μένει να φανεί αν, με βάση όσα ειπωθούν σήμερα, κριθεί ότι πρέπει να υπάρξει άμεση αντίδραση. Διότι υπό κανονικές συνθήκες το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί στην ολομέλεια της Ιεραρχίας, που θα διαμορφώσει τη συνολική τοποθέτηση της Εκκλησίας. Ο ένας μετά τον άλλον, πάντως, οι ιεράρχες δίνουν δείγμα γραφής. Ο νέος μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος τόνισε σε δηλώσεις του (TV100) ότι «ο γάμος είναι σχέση ανδρός και γυναικός». Πρόσθεσε ότι με το σύμφωνο συμβίωσης έχουν λυθεί νομικά ζητήματα που προκύπτουν και ότι η νομοθέτηση του πολιτικού γάμου των ομοφύλων ζευγαριών γίνεται για να δοθεί η δυνατότητα τεκνοθεσίας. «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος διακήρυξε με σαφήνεια ότι αποτελεί λανθασμένη επιλογή και η Εκκλησία διαφωνεί σε αυτό που επιθυμεί να νομοθετήσει η πολιτεία», επισήμανε.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η προοπτική προώθησης στη Βουλή από την κυβέρνηση της νομοθετικής ρύθμισης για τον γάμο ομοφύλων ζευγαριών διαμορφώνει συνθήκες έντονου κοινοβουλευτικού ανταγωνισμού και με όρους στρατηγικών τακτικισμών. Θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στη Ν.Δ.; Θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στα υπόλοιπα κόμματα; Ποια «όπλα» θα επιστρατευθούν για να πιεστούν οι μεν και οι δε; Για την ώρα, όλοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και περιορίζονται σε γενικόλογες αναφορές. «Εδώ ο κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει ο ίδιος τι θα φέρει προς ψήφιση, θα απαντήσουμε εμείς τι θα κάνουμε;» σημείωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

«Κύριε πρωθυπουργέ, δεν έχετε δει τίποτε ακόμη». Το είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία), απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Βουλής για το 2023. Με αυτό το σλόγκαν, η Πλεύση Ελευθερίας επέλεξε να συνοδεύσει ένα βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται η δραστηριότητα του κόμματος στη Βουλή τους πρώτους έξι μήνες παρουσίας του εκεί. «Η μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα αποδεικνύεται η πιο παρούσα, δραστήρια και συνεπής, ενώ η αρχηγός της, Ζωή Κωνσταντοπούλου, με τις περισσότερες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις (194 βασικές ομιλίες, παρεμβάσεις, επίκαιρες ερωτήσεις) έχει αφήσει πολύ πίσω της πρωθυπουργό, υπουργούς και τους υπόλοιπους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς», αναφέρεται για τον απολογισμό. Οι υπόλοιποι βουλευτές του κόμματος καταγράφουν 474 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. «Αυτά είναι μόνο η αρχή!» προειδοποιεί η Πλεύση Ελευθερίας.

Η ΑΤΑΚΑ

Με ακόμη δύο πολιτικά πρόσωπα, λόγω της θητείας τους σε χαρτοφυλάκια σχετικά με τις μεταφορές, ως μάρτυρες, τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σήμερα και –εκτός απροόπτου αύριο– τον Κ. Χατζηδάκη, συνεχίζονται οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη. Χθες, στις ερωτήσεις των μελών της επιτροπής απαντούσε επί πολλές ώρες ο εκ των κορυφαίων υπουργών όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ Δημ. Ρέππας. Ο ανέκαθεν ήπιων τόνων πολιτικός έδινε την αίσθηση της νοσταλγίας για τους χώρους του Κοινοβουλίου και θα εκδήλωνε χωρίς αμφιβολία τη χαρά του που βρισκόταν στις αίθουσες συνεδριάσεων ξανά έπειτα από χρόνια, αν η αιτία για την οποία βρισκόταν σε μία εξ αυτών χθες δεν έκρυβε τόσο ανθρώπινο πόνο. Πάντως, δεν έλειψαν ούτε χθες κάποιες παραφωνίες. Ενδεικτικά, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Π. Σαράκης έφθασε στο σημείο να πει πως, αν το κόμμα του γίνει κυβέρνηση, θα ασκεί και τη δικαστική εξουσία: «Οταν θα κυβερνήσουμε εμείς να ξέρετε ότι θα τους δικάσουμε», είπε κάποια στιγμή αναφερόμενος –όπως ισχυρίστηκε– σε όσους «λεηλατούν το δημόσιο χρήμα». «Θέλετε να τους δικάσετε εσείς; Οι εισαγγελείς δικάζουν και οι δικαστές», τον ρώτησε ο μάρτυρας. «Θα τους δικάσουμε», επέμεινε ο κ. Σαράκης. «Μην το κάνετε αυτό σας παρακαλώ», του συνέστησε ο κ. Ρέππας.

Ο ΤΟΠΟΣ

Το ετήσιο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Τατόι, στις 11 π.μ. Οπως έγινε γνωστό, το μνημόσυνο θα τελεστεί σε στενό οικογενειακό κύκλο, όπως επιθυμεί η οικογένεια του εκλιπόντος, και για τον λόγο αυτό ανακοινώθηκε ότι θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα ασφαλείας περιμετρικά του χώρου και δεν θα επιτραπεί η είσοδος στο κοινό. Προς τα τέλη του μήνα θα πραγματοποιηθεί και δεύτερο μνημόσυνο, στο Λονδίνο, στο οποίο αναμένεται να παραστεί ο βασιλιάς Κάρολος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή