Με όρους και μηνύματα άνοιξε τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Με όρους και μηνύματα άνοιξε τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο», διευκρινίζοντας ότι «ένας άνδρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί». Δεν θα θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές του, προσθέτοντας ότι η αποχή θα ήταν μια αξιοπρεπής στάση

7' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη νομοθέτηση του πολιτικού γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο συνέντευξής του στην ΕΡΤ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «θα νομοθετήσουμε την ισότητα στον γάμο», διευκρινίζοντας ότι «ένας άνδρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί».

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί ζήτημα κομματικής πειθαρχίας στην ψήφιση του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι η αποχή θα ήταν μια αξιοπρεπής στάση.

Ειδικότερα, ερωτηθείς αν η αποχή των βουλευτών μπορεί να είναι μια διέξοδος, τόνισε: «Η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές».

Κατά τα λοιπά, διευκρίνισε ότι «ο διάλογος ότι δεν θα κρατήσει πολύ», σημειώνοντας ότι δεν βάζει εκλογικό ορόσημο. «Κάνουμε το σωστό στο χρονοδιάγραμμα που πρέπει, όχι για να το παραπέμψω στις καλένδες». Υπογράμμισε ότι ήδη «20 χώρες στην Ευρώπη έχουν νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο», άρα «εμείς δεν ανακαλύπτουμε την πυρίτιδα» και ξεκαθάρισε ότι «μιλάμε για πολιτικό γάμο, όχι θρησκευτικό».

Οσον αφορά στην τεκνοθεσία, είπε ότι «τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν ήδη παιδιά, αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Αν πεθάνει η μητέρα για παράδειγμα, η σύντροφός της δεν έχει κανένα νομικό δικαίωμα στο παιδί». Κι έδωσε ένα παράδειγμα: «Μία μητέρα η οποία συζεί με τη σύντροφό της, έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Εάν συμβεί αυτό, η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα στο παιδί. Το παιδί αυτό θα πάει σε ίδρυμα. Και ρωτώ ειλικρινά και κοιτάω στα μάτια όλους αυτούς οι οποίοι μπορεί να έχουν κάποια επιφύλαξη για το θέμα αυτό: εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών τα οποία ήδη υπάρχουν με το να μη ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά, τα λίγα ζευγάρια που τελικά τους αφορά το ζήτημα;».

Ερωτηθείς σε τι διαφοροποιείται η πρόταση της κυβέρνησης από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε πως δεν θα πειράξει καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. «Αυτή η έννοια, δηλαδή, γυναικών οι οποίες μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία, όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, “θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει”, αυτό δεν πρόκειται να γίνει. Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, άρα δεν κάνουμε τίποτα στο καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν αλλάζουμε τίποτα», υπογράμμισε.

Αφού συμπλήρωσε ότι μια γυναίκα μόνη της και ένας άντρας μόνος του στην Ελλάδα από το 1946 μπορεί να υιοθετήσει, διαβεβαίωσε ότι «ένας άνδρας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει παρένθετη μητέρα για να κάνει παιδί, αυτό δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα» και πως «δεν θα υπάρχει στο νομοσχέδιο γονέας 1 και γονέας 2».

Για τα παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι σε οικογένειες ομόφυλων ζευγαριών ανδρών και έχουν προκύψει από παρένθετες μητέρες, δήλωσε ότι πάντα θα έχουν ισότιμα δικαιώματα, αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις, είπε: «Σέβομαι την άποψη της Εκκλησίας», υπενθυμίζοντας ότι αυτή κατά το παρελθόν «ήταν απέναντι στον πολιτικό γάμο και στην καύση των νεκρών». Και πρόσθεσε: «Θα ακούσουμε τις απόψεις της, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά η πολιτεία νομοθετεί».

Οσον αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί ένα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».



«Κάνουμε δραστικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια»

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «η ακρίβεια είναι το πρώτο πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό και από τότε που αρχίσαμε να έχουμε πρόβλημα πληθωρισμού, η κυβέρνηση έχει προτάξει την αντιμετώπισή της ως απόλυτη προτεραιότητα και έχει πάρει πολλά μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση».

Υπενθύμισε ότι μόνο τον περασμένο Δεκέμβριο εκταμιεύθηκαν περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση πρωτίστως των πιο αδύναμων νοικοκυριών και σημείωσε πως έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι, έχουν επιβληθεί πολλά πρόστιμα και τώρα υπάρχουν τα εργαλεία για τον τρόπο τιμολόγησης των προϊόντων στο ράφι.

Ερωτηθείς γιατί η Ελλάδα έχει το ακριβότερο βρεφικό γάλα στην Ευρώπη και το ελαιόλαδο 23,7% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, είπε: «Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, για κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων κάνουμε πια πιο δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν τελικά τις τιμές στο ράφι. Διότι έχουμε ένα μοντέλο στην Ελλάδα όπου έχουμε υψηλές ονομαστικές τιμές και μετά υψηλές εκπτώσεις και πίσω από αυτό το συγκεχυμένο καθεστώς τιμολόγησης τελικά κρύβονται οι υψηλότερες τιμές».

Σημείωσε πως είναι αδικαιολόγητο πολυεθνικές εταιρείες να πωλούν το ίδιο προϊόν σημαντικά ακριβότερα στην Ελλάδα απ’ ό,τι σε άλλες αγορές. «Δεν δικαιολογείται. Μερικές φορές ακούμε δικαιολογίες: “Είμαστε νησιωτική χώρα, είμαστε απομονωμένοι”. Δεν τα πιστεύω αυτά και δεν υποστηρίζονται και από τα πραγματικά δεδομένα. Οταν είπα λοιπόν ότι η Ελλάδα δεν είναι μπανανία και δεν θα κερδοσκοπούν στις πλάτες των Ελλήνων καταναλωτών μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, το εννοώ».

Σε ερώτηση γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει τη διατίμηση που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι οι διατιμήσεις πολύ συχνά οδηγούν σε ελλείψεις στο ράφι και σημείωσε ότι το βρεφικό γάλα είναι αναντικατάστατο προϊόν για τις γυναίκες που δεν θηλάζουν το μωρό τους.

Ερωτηθείς αν μπορεί να δούμε και άλλα αντίστοιχα μέτρα, απάντησε πως «αν χρειαστεί, ναι» και υπενθύμισε ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνηση και για να αντιμετωπίσει και τις πρωτοφανείς αυξήσεις των τιμών της ενέργειας. Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα διυλιστήρια και εισέπραξε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ πέρσι τα οποία επέστρεψε τελικά στην κοινωνία μέσα από έκτακτες ενισχύσεις.

Επειτα από σχετική ερώτηση, είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το πλαίσιο των τιμών προϊόντων και υπηρεσιών και στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πάντα σε συνδυασμό με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Με όρους και μηνύματα άνοιξε τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια-1

«Δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας»

Αναφερόμενος στο θέμα της ασφάλειας μετά την αλλαγή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πως καμία αλλαγή προσώπου από μόνη της δεν μπορεί να λύσει ένα σύνθετο πρόβλημα. 

Τόνισε πως είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δραστικές αλλαγές και στον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας, τις οποίες θα υλοποιήσει η κυβέρνηση με μεγάλη ταχύτητα, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η Αστυνομία δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα.

«Παραδείγματος χάρη, παραβατικότητα και βία των ανηλίκων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα μόνο αστυνόμευσης. Δεν μπορώ να πάρω ένα παιδί 15 χρονών να το βάλω στη φυλακή. Δεν μπορεί να είναι αυτή η αντιμετώπιση, η τιμωρητική αντιμετώπιση μόνο ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου. Θέματα bullying στα σχολεία, θέματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη βία κατά των γυναικών, εκεί έχουμε κάνει πολύ σημαντικές παρεμβάσεις», σημείωσε. 

Για το bullying είπε ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ένα νομοσχέδιο το οποίο τώρα εφαρμόζεται και δίνει μεγάλη έμφαση στο να μπορούν τα παιδιά στο σχολείο να έχουν ένα δάσκαλο στον οποίο να πηγαίνουν να μιλήσουν

«Είναι ένα πολύ σύνθετο πρόβλημα, όπως σύνθετο είναι και το πρόβλημα των γυναικοκτονιών» τόνισε, ενώ για τον όρο «γυναικοκτονία» συμπλήρωσε ότι είναι η αναγνώριση ενός εγκλήματος, μιας δολοφονίας, με πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. 

Αναφέρθηκε επίσης στα ζητήματα της οδικής ασφάλειας και μίλησε για μεγαλύτερη παρουσία της Τροχαίας και για μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας

Για το θέμα της Υγείας, δήλωσε πως έχουμε ένα ΕΣΥ με πολλά πλεονεκτήματα και με πολλά προβλήματα τα οποία πρέπει να διορθώσουμε. 

«Οι προσλήψεις, όπως ξέρετε, δρομολογούνται ήδη. Εχουμε κάποια ουσιαστικά ζητήματα κάλυψης θέσεων, κυρίως σε νησιά, όπου πρέπει να δώσουμε ενδεχομένως ακόμα πιο αυξημένα κίνητρα γιατί έχουμε μεγάλο πρόβλημα, διότι βγαίνουν προκηρύξεις και οι προκηρύξεις καταλήγουν άγονες. Ξέρετε, φέρνουμε και αρκετούς γιατρούς από το εξωτερικό πια. Κάνουμε πρωτοποριακές επεμβάσεις πια και στην Ελλάδα. Πρόσφατα έγινε μια επέμβαση τελείως πρωτοποριακή, μεταμόσχευση από ζωντανό δότη ήπατος. Αυτά είναι πράγματα τα οποία είναι εξαιρετικά καινοτόμα», ανέφερε. 

Με όρους και μηνύματα άνοιξε τη συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια-2

«Το αίτημα για τα F-35 είναι ώριμο»

Σχετικά με τα εθνικά θέματα, τι θα γίνει με τα F-35 της Ελλάδας και τα F-16 της Τουρκίας μετά και τη συνάντησή του με τον Αντονι Μπλίνκεν, αρχικά στάθηκε στην παρατήρηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ ότι 30 χρόνια διπλωμάτης δεν θυμάται ποτέ τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις να είναι σε τόσο καλό επίπεδο.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ένα τεκμηριωμένο αίτημα για την απόκτηση αεροσκαφών F-35. Εκτιμώ ότι αυτό το αίτημα είναι ώριμο και θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με μια σημαντική αγορά η οποία θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τις Ενοπλες Δυνάμεις και ειδικά την Αεροπορία της χώρας», τόνισε, ενώ για τα F-16 της Τουρκίας επανέλαβε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ετεροπροσδιορίζονται.

Πρόσθεσε πως είναι αυτονόητο ότι σε μια συμμαχία δεν γίνεται αμυντικό υλικό να χρησιμοποιείται π.χ. για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. «Αλλά εγώ κρατώ το καλό κλίμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων των τελευταίων μηνών και θέλω να πιστεύω ότι αυτές οι εποχές της μεγαλύτερης έντασης έχουν πια μείνει πίσω μας και ανήκουν στο παρελθόν». 

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, είπε ότι «δεν είμαστε κοντά στο να πάμε στη Χάγη, αλλά σίγουρα δεν είμαστε τόσο μακριά όσο ήμασταν πριν από έναν χρόνο». 

Σημείωσε πως έχουμε πετύχει σημαντική εξομάλυνση στις σχέσεις μας, η οποία αποτυπώνεται και στο πεδίο, με σημαντικότατη μείωση, αν όχι μηδενισμό, της τουρκικής προκλητικής συμπεριφοράς.

Ερωτηθείς αν η επίλυση της ελληνοτουρκικής διαφοράς αποτελεί για τον ίδιο προσωπικό στοίχημα, απάντησε πως δεν νομίζει ότι θα υπήρχε Ελληνας πρωθυπουργός ο οποίος θα έλεγε ότι δεν θα ήθελε με κάποιο τρόπο να το επιλύσει, αρκεί να το κάνει με όρους οι οποίοι θα είναι συμφέροντες για την πατρίδα.

«Προφανώς ένα τόσο δύσκολο θέμα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί υπό οποιαδήποτε άλλη οπτική γωνία», τόνισε, ενώ είπε πως «και να μην μπορέσουμε να λύσουμε το ζήτημα αυτό, πρέπει να μπορούμε να μάθουμε να ζούμε με την Τουρκία και με τις διαφορές μας και να έχουμε μία καλή σχέση, χωρίς να φτάνουμε στα όρια».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή