Εντός και Εκτός: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και το «φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ»

Εντός και Εκτός: Ο Μαργαρίτης Σχοινάς και το «φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ»

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Σε ρυθμούς ανασύνταξης μετά το διάλειμμα της εορταστικής περιόδου και τα σύννεφα εσωστρέφειας που για άλλη μια φορά πύκνωσαν πάνω από την Κουμουνδούρου, κινούνται στον ΣΥΡΙΖΑ. Βασικό μέλημα, ο αναπροσανατολισμός στο μέτωπο με την κυβέρνηση και η παραγωγή ουσιαστικού αντιπολιτευτικού έργου. Στην κατεύθυνση αυτή, τα πολιτικά μέτωπα που έχουν ανοίξει ανέλυσε το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το βλέμμα είναι στραμμένο στη συνεδρίαση του επόμενου Σαββατοκύριακου στις Σπέτσες, με κορυφαία στελέχη της ηγετικής ομάδας να εμφανίζονται σίγουρα για την επιτυχία της πρωτοβουλίας του Στέφανου Κασσελάκη, μετά τον αρχικό αιφνιδιασμό και τον προβληματισμό που προκλήθηκε. Πώς θα μετρηθεί η επιτυχία; Με την παρουσία του συνόλου των βουλευτών στο νησί. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ενημέρωση για απουσίες και ελπίζουν τα πράγματα να παραμείνουν έτσι. Επιστολική ψήφος, ομόφυλα ζευγάρια και μη κρατικά πανεπιστήμια μπήκαν στο «μικροσκόπιο» της συζήτησης. Εμφαση δόθηκε στο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση για τα ΑΕΙ. Το κενό των τριών εβδομάδων στον τομέα της παιδείας με την παραίτηση της Αθηνάς Λινού –που δεν ανακοινώθηκε ποτέ από την Κουμουνδούρου– θα καλύψει ο Διονύσης Καλαματιανός.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Η «μουρμούρα» για την πρόταση των Ζαχαριάδη, Ραγκούση, Θεοχαρόπουλου, ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει την ευρωομάδα της Αριστεράς, αναμένεται να συνεχιστεί πιο έντονα στη μεθαυριανή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Κώστας Ζαχαριάδης δήλωσε στον ΣΚΑΪ πως για να γίνει ένα καλό βήμα στις ευρωεκλογές το κόμμα θα πρέπει να κινηθεί στον ίδιο εκλογικό χώρο με το 2012. Ευγενικό «όχι» εισέπραξε η τριάδα από τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος χαρακτήρισε την παρέμβαση σοβαρή, συμπληρώνοντας, όμως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να παραμείνει στο GUE. Με νέα παρέμβασή του, ο Διονύσης Τεμπονέρας προέταξε τον διάλογο και τον συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων. Και επειδή πάνω από όλα είναι η οικονομία, ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε έντονα στις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ακρίβεια, τονίζοντας ότι ουσιαστικά παραδέχτηκε πως οι ανατιμήσεις στην αγορά δεν είναι εισαγόμενες. Προανήγγειλε πως τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί η κοστολογημένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία δουλεύουν «30 επίλεκτα στελέχη».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν ευρηματικές λύσεις. Κάπως έτσι σκέφτηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναζητώντας απάντηση στο μεγάλο πρόβλημα της αποχής, ιδιαίτερα των νέων, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου. «Κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει τη νεολαία καλύτερα από τους νέους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Και κανείς δεν μπορεί να κινητοποιήσει καλύτερα τους νέους, όπως έχει ήδη αποδειχθεί, από την Τέιλορ Σουίφτ. «Ελπίζω ότι κάποιος από την ομάδα της θα παρακολουθήσει αυτή τη συνέντευξη Τύπου και θα της μεταφέρει το αίτημά μας», είπε ο κ. Σχοινάς, ο οποίος υπενθύμισε ότι η Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός θα εμφανιστεί στο Παρίσι στις 9 Μαΐου στο πλαίσιο της περιοδείας της, την «Ημέρα της Ευρώπης», όπως έσπευσε να παρατηρήσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν. Το Politico σημειώνει ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο η Σουίφτ παρότρυνε τους ακολούθους της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εγγραφούν για να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές και μέσα σε λίγες ώρες το Vote.org μέτρησε περισσότερες από 35.000 εγγραφές, αύξηση 23%. Το «φαινόμενο Τέιλορ Σουίφτ», άλλωστε, έχει γίνει πανεπιστημιακό μάθημα, μιας και η επίδρασή της θεωρείται καταλυτική. Η οικονομική επίπτωση της περιοδείας της, μάλιστα, θεωρήθηκε τόσο σημαντική, που ενέπνευσε τον όρο «Swiftonomics».

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι κρίσεις για την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων επίκεινται, αλλά η δουλειά και οι προγραμματισμένες υποχρεώσεις δεν περιμένουν. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, που θα αντικατασταθεί τις προσεχείς ημέρες, είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχο Ρομπ Μπάουερ, με τον οποίο συζήτησε τα θέματα που θα εξετασθούν στη σύνοδο της Επιτροπής, που θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Παράλληλα, στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν οι τρέχουσες περιφερειακές και διεθνείς προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, που το τελευταίο διάστημα έχουν αναβαθμιστεί στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΑΤΑΚΑ

Για το ΚΚΕ ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπήρξε «κυβερνώσα Αριστερά», αλλά ένα κόμμα που για την εξουσία υιοθέτησε τις πρακτικές και τις πολιτικές των ιδεολογικών αντιπάλων. Και αυτό ο Περισσός σπεύδει να υπενθυμίζει, διατηρώντας σταθερά διμέτωπο απέναντι σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση κάνει πως δεν καταλαβαίνει πως το ¼ της τιμής στο σούπερ μάρκετ και πάνω από το 65% της τιμής της βενζίνης είναι οι άδικοι, έμμεσοι φόροι που πληρώνουν οι καταναλωτές στο κράτος, φόρους που εκτόξευσε ο ΣΥΡΙΖΑ και διατηρεί η Ν.Δ. για να διασφαλίζει τα ματωμένα πλεονάσματα», επισημαίνεται σε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης σχετικά με την ακρίβεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή