Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Παραμένει αρνητική η Εκκλησία για το νομοσχέδιο

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών: Παραμένει αρνητική η Εκκλησία για το νομοσχέδιο

Εκκλησιαστικοί παράγοντες εκτιμούν πως μέσω νομικών προσφυγών θα ανοίξει ο δρόμος και για την αξιοποίηση της παρένθετης μητρότητας από ομόφυλα ζευγάρια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάση αναμονής τηρεί η Εκκλησία σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης όσον αφορά τη νομοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών. «Η Εκκλησία άκουσε τις θέσεις του πρωθυπουργού και είμαστε εν αναμονή των εξελίξεων. Να δούμε αυτά που ειπώθηκαν πώς θα προχωρήσουν. Με πολλή προσοχή θα δούμε πώς θα διατυπωθεί επί χάρτου το νομοθέτημα και κατόπιν θα τοποθετηθούμε επί αυτού», δηλώνει σχετικά ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, που εκπροσωπεί τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

Διάκριση εξουσιών

Ο κ. Μητσοτάκης, σε σχέση με την Εκκλησία και τις αντιδράσεις που έχουν διατυπωθεί δημοσίως από ιεράρχες, ανέφερε στην προχθεσινή συνέντευξη ότι «προφανώς και θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω αν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε τη διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συννομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν». Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός στάθηκε στη διάκριση εξουσιών και στην προοπτική, όπως και σε άλλα θέματα παλαιότερα, Πολιτεία και Εκκλησία να διατηρήσουν διακριτές προσεγγίσεις και όχι αναγκαστικά συγκλίνουσες πορείες. «Η Εκκλησία, ας πούμε, διαφωνεί με την αποτέφρωση. Δεν ζήτησα από την Εκκλησία να ψάλλει εξόδιο ακολουθία στη διαδικασία της αποτέφρωσης. Οπως δεν ζητώ και από την Εκκλησία να κάνει θρησκευτικό γάμο. Δεν ζητάω πράγματα από την Εκκλησία τα οποία ξέρω ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να κάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πάντως, και παρά το γεγονός ότι από τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως ανακοινώθηκε, τίθεται περιορισμός στην απόκτηση παιδιών με παρένθετη μητέρα, εκκλησιαστικοί παράγοντες επιμένουν ότι η πρώτη αντίδραση από τη στιγμή που θα καταστεί η ρύθμιση νόμος του κράτους θα είναι οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν νομικά με προσφυγές προς τα ευρωπαϊκά δικαστήρια, θέτοντας θέμα ισονομίας και ίσων δικαιωμάτων και οι πιθανότητες είναι ότι θα δικαιωθούν, οπότε επί της ουσίας με τον νόμο ανοίγει ο δρόμος και για την αξιοποίηση της παρένθετης μητρότητας από ομόφυλα ζευγάρια. Ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος ανέφερε σχετικά (Action24) ότι «άμεση επίπτωση από τη θέσπιση πολιτικού γάμου θα είναι και η δυνατότητα τεκνοθεσίας. Εκεί έχει τον προβληματισμό της η Εκκλησία» και διερωτήθηκε «πώς θα στερήσουμε από τα παιδιά τη δυνατότητα να έχουν την καθιερωμένη παρουσία και ζωντανή συμμετοχή του πατέρα και της μητέρας;».

Υπενθυμίζεται ότι στην εγκύκλιο της Εκκλησίας της Ελλάδος για τον πολιτικό γάμο ομόφυλων υπογραμμίζεται η διαφωνία με την ομόφυλη γονεϊκότητα, «γιατί δεν ικανοποιεί τα δικαιώματα των παιδιών να έχουν πατέρα και μητέρα», αλλά και «με τον ομόφυλο γάμο, διότι οδηγεί σε ομόφυλη γονεϊκότητα», όπως επισημαίνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή