Αλλαγή σελίδας στις Ενοπλες Δυνάμεις – Το παρασκήνιο

Αλλαγή σελίδας στις Ενοπλες Δυνάμεις – Το παρασκήνιο

Σαρωτικές μεταβολές στην ηγεσία αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαρωτικές ήταν οι αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία που αποφάσισε χθες το ΚΥΣΕΑ, δείχνοντας τη βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε εκ βάθρων αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι Ενοπλες Δυνάμεις. Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ορίζεται ο αντιστράτηγος Δημήτρης Χούπης, μέχρι τώρα διοικητής Ειδικού Πολέμου. Στη θέση του αρχηγού ΓΕΣ τοποθετείται ο αντιστράτηγος Γεώργιος Κωστίδης, ενώ στη θέση του αρχηγού ΓΕΝ ο μέχρι τώρα αρχηγός Στόλου Δημήτρης Κατάρας. Νέος αρχηγός ΓΕΑ είναι ο Δημοσθένης Γρηγοριάδης, έως τώρα διοικητής Αεροπορικής Υποστήριξης.

Η επιλογή του Δημήτρη Χούπη στη θέση του Α/ΓΕΕΘΑ σηματοδοτεί στροφή στις νέες τεχνολογίες, όπως τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ο ηλεκτρονικός πόλεμος.

Εις επίρρωσιν του νέου μοντέλου που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση στις Ενοπλες Δυνάμεις, αξίζει μία επισήμανση: Ο νέος Α/ΓΕΕΘΑ είναι διδάκτωρ με άριστα του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στα συστήματα μετάδοσης της πληροφορίας. Συνεπώς η επιλογή Χούπη σηματοδοτεί και μια στροφή των Ενόπλων Δυνάμεων στις νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι τηλεπικοινωνίες και η πληροφορική και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, στις οποίες ειδικεύεται ο νέος αρχηγός και είναι ένας τομέας που ενδιαφέρει πολύ το Μέγαρο Μαξίμου.

Αλλαγή σελίδας στις Ενοπλες Δυνάμεις – Το παρασκήνιο-1

Το άλμα των τάξεων

Αυτό όμως που δεν μπορεί να διαφύγει την προσοχή είναι πως η νέα ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκει σε τάξεις που αποφοίτησαν από τις στρατιωτικές σχολές το 1987, πραγματοποιήθηκε δηλαδή ένα άλμα τεσσάρων ετών, με σκοπό ακριβώς να υπάρξει μια επόμενη ημέρα με καθαρό ορίζοντα στο ΓΕΕΘΑ και σε όλους τους κλάδους (ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ). Η απόφαση αυτή, ωστόσο, για αποστρατεία σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας συμπαρασύρει αλλαγές και στις πιο σημαντικές διοικήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Εντός του Σαββατοκύριακου μάλιστα θα υπάρξει Συμβούλιο Αρχηγών, όπου θα προωθηθούν οι αλλαγές: στη θέση του αρχηγού Στόλου προωθείται ο υποναύαρχος Πολυχρόνης Κουλούρης, με τεράστια θαλάσσια εμπειρία στις φρεγάτες του Στόλου, ο οποίος διετέλεσε και υπαρχηγός του Στόλου. Νέος αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ) αναλαμβάνει ο Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, μέχρι τώρα διευθυντής του Δ΄ Κλάδου του ΓΕΑ. Σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, η διαμορφούμενη κατάσταση θα οδηγήσει σε διορθωτικές κινήσεις και σε χαμηλότερο επίπεδο. Σε πολιτικό επίπεδο, οι πληροφορίες λένε πως οι αλλαγές έγιναν σε απόλυτη σύμπνοια μεταξύ του υπουργού Αμυνας Νίκου Δένδια και του Μεγάρου Μαξίμου.

Η συμβολή Φλώρου

Με το πέρας της συνεδρίασης ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο για τις υπηρεσίες του. «Η τετραετής θητεία του στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου ως αρχηγού του ΓΕΕΘΑ συνέπεσε με μια περίοδο μεγάλης γεωπολιτικής ρευστότητας και κρίσεων. Αλλά και με χρόνια σημαντικής αμυντικής και διπλωματικής αναβάθμισης της χώρας. Η συμβολή του υπήρξε υπερπολύτιμη», είπε. Λίγο μετά, κυβερνητικές πηγές εξήραν εκ νέου τη θητεία Φλώρου λέγοντας πως η κρίση στον Εβρο με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία ήταν η πρώτη από τις μεγάλες ή μικρότερες κρίσεις που διαχειρίστηκε με επιτυχία ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και πρόσθεταν πως οι Ενοπλες Δυνάμεις, υπό την ηγεσία του, ενισχύθηκαν και οι στρατηγικές υποδομές αναβαθμίστηκαν, αναδεικνύοντας τη στρατηγική σημασία της Ελλάδας στην Κεντρική και Ανατολική Μεσόγειο. «Στο ΚΥΣΕΑ η κυβέρνηση επέλεξε μια νέα ηγετική ομάδα με σημαντική επιχειρησιακή και οργανωτική εμπειρία για να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το δύσκολο αυτό έργο», κατέληξαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή