Εξοπλιστικά: Στο τραπέζι οι προτάσεις για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης

Εξοπλιστικά: Στο τραπέζι οι προτάσεις για Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επικαιροποίηση του εξοπλιστικού σχεδιασμού των Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων των νέων Αρχηγών, με τον Νίκο Δένδια να δίνει το στίγμα του νέου αμυντικού δόγματος λέγοντας πως θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και τα διδάγματα από τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία και το Ισραήλ.

Η απόκτηση Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) για τις Μηχανοκίνητες και τις Τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί διαχρονική ανάγκη του Γενικού Επιτελείου Στρατού και, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα και της νέας ηγεσίας του ΓΕΣ. 

Τα γερμανικά Marder 1A3 που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο της ανταλλαγής με τα παρωχημένα BMP-1 και εξοπλίζουν το 645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της Ξάνθης, αποτελούν «σταγόνα στον ωκεανό» σύμφωνα με αρμόδιες πηγές.

Με δεδομένο, όμως, ότι η αγορά νέων ΤΟΜΑ Lynx – η οποία είχε λάβει την έγκριση της προηγούμενης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας ως πακέτο με την αναβάθμιση των αρμάτων μάχης Leopard 2A4 – αποκλείστηκε καθώς κρίθηκε ασύμφορη, η λύση της αγοράς μεταχειρισμένων ή της αναβάθμισης των υφιστάμενων τεθωρακισμένων δείχνει να κερδίζει έδαφος.  

Οι επιλογές στο τραπέζι

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού έχει ξεκινήσει ήδη τις διερευνητικές επαφές ώστε να παρουσιάσει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναβάθμιση ή την αγορά νέων ΤΟΜΑ. Η αναζήτηση κινείται προς το παρόν σε δύο κύριους άξονες. Ο πρώτος αφορά στην προμήθεια επιπλέον τεθωρακισμένων οχημάτων Bradley M2A2 από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού και ο δεύτερος στην αναβάθμιση των ελληνικών Μ113 από την ισραηλινή SIBAT.

Η αρχή έγινε με την αποδέσμευση 62 Τεθωρακισμένων Bradley M2A2 από το πλεονάζον αμυντικό υλικό των ΗΠΑ. Μετά από συνεχή αιτήματα της ελληνικής πλευράς και διαδοχικές αρνητικές απαντήσεις των Αμερικανών, τον περασμένο Μάρτιο, το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα ενημέρωσε το Γενικό Επιτελείο για τη διαθεσιμότητα 300 ΤΟΜΑ που θα μπορούσαν να διατεθούν στην κατάσταση που βρίσκονται. Το ΓΕΣ επανήλθε ζητώντας έως και 500 ΤΟΜΑ, όχι μόνο της έκδοσης Μ2Α2 αλλά και της αρχικής Μ2Α0.

Παράλληλα, εξετάζεται η αναβάθμιση των ελληνικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μεταφοράς Προσωπικού Μ113 από τους ισραηλινούς. Άλλωστε, οι IDF χρησιμοποιούν ακόμη τροποποιημένες και πολύ καλά εξοπλισμένες εκδόσεις του Μ113 για τη συνοδεία των αρμάτων μάχης Merkava στις επιχειρήσεις που διεξάγουν στη Γάζα. Η Αθήνα έχει ζητήσει σχετική ενημέρωση από τη SIBAT με την απάντηση των ισραηλινών να αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.  

Εδώ και μήνες πάντως, το ΓΕΣ υλοποιεί πρόγραμμα για την ενίσχυση της δύναμης πυρός των θρυλικών Μ113 με την εγκατάσταση πολυβομβιδοβόλου GMG διαμετρήματος 40 χιλιοστών και μέγιστου βεληνεκούς 2.200 μέτρων. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ένα ευρύτερο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Μ113 που περιλαμβάνει νέο συγκρότημα κινητήρα και μετάδοσης κίνησης, αναρτήσεις, θωράκιση και ασπίδιο πυροβολητή ενώ μελετάται και η προοπτική εγκατάστασης τηλεχειριζόμενων σταθμών οπλισμού σε ορισμένα οχήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή