Ε.Ε.: Συμβιβασμός για την προοπτική αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες

Ε.Ε.: Συμβιβασμός για την προοπτική αμυντικής συνεργασίας με τρίτες χώρες

Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκαν ενστάσεις για την Αλβανία, καθώς ως χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. εκείνη οφείλει να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συμβιβασμό κατέληξαν τα μέλη της Επιτροπής Πολιτικής Ασφαλείας της Ε.Ε. προκειμένου να υπογραφούν συμφωνίες με τρίτες χώρες που έχουν ως στόχο την καλύτερη αμυντική συνεργασία τους με την Ευρώπη.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες σύσκεψη σε τεχνοκρατικό επίπεδο, που είχε ως βασικό αντικείμενο τη σύναψη σειράς συμφωνιών άμυνας και ασφάλειας με χώρες εκτός Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα με τον Καναδά, την Ιαπωνία, την Γκάνα, τη Μολδαβία, τη Νορβηγία και τη Νότια Κορέα. Από την ελληνική πλευρά εκφράστηκαν ενστάσεις για την Αλβανία, καθώς ως χώρα η οποία επιθυμεί να ενταχθεί στην Ε.Ε. οφείλει να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που περιλαμβάνει ως βασικό στοιχείο τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.

Η ελληνική αντιπρόταση

Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική πλευρά αντιπρότεινε ως πλέον κατάλληλη χώρα να συνάψει συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με την Ε.Ε. τη Βόρεια Μακεδονία η οποία έχει επιδείξει καλύτερες επιδόσεις στον τομέα του κράτους δικαίου, ενώ η τυποποίηση των ενόπλων δυνάμεων στα δυτικά πρότυπα (μέσω της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ) έχει προχωρήσει με εξαιρετικά ταχύ βηματισμό.

Από την ελληνική πλευρά υπογραμμίστηκε, ακόμη, ότι δεν θα ήταν σωστό να γίνει πρόταση μόνο στην Αλβανία και όχι στη Βόρεια Μακεδονία, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που είναι υποψήφιες για ένταξη στην Ε.Ε. και κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κάποιο ανεπιθύμητο προηγούμενο.

Σημειώνεται ότι η πλέον έντονη υποστήριξη της Αλβανίας προήλθε από την πλευρά της Ιταλίας, καθώς η Ρώμη αποτελεί τον πλέον στενό εταίρο των Τιράνων εντός της Ε.Ε.

Τελικά, παρά τις αρχικές ενστάσεις ορισμένων, έπειτα από εντατικές διαβουλεύσεις, έγινε πλήρως αποδεκτή η ελληνική εισήγηση, οπότε αποφασίστηκε ότι θα βολιδοσκοπηθούν και οι δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραπάνω συζήτηση αφορά μια εσωτερική διαδικασία της Ε.Ε. και δεν έχει επιλεγεί ακόμα σε ποια από τις χώρες που αναφέρονται παραπάνω, θα απευθυνθεί τελικά πρόσκληση για συζήτηση με αντικείμενο την πιθανότητα συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή