Μητσοτάκης από Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

Μητσοτάκης από Νταβός: Θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας

O πρωθυπουργός συμμετείχε σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. 

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, συμμετείχε σήμερα το πρωί, Πέμπτη, σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της Ε.Ε. 

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «στο πλαίσιο του νέου γύρου ευρωπαϊκών εκλογών, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς και στην εξάλειψη όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων. Θα πρέπει αυτό να αποτελέσει μία βασική προτεραιότητα στις επερχόμενες εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη «επί του παρόντος εμείς είμαστε ένας καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Και, για να σας δώσω κάποια στοιχεία να καταλάβατε, όταν η Ελλάδα αποφάσισε πριν από τέσσερα χρόνια να απομακρυνθεί από τον άνθρακα, αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το φυσικό αέριο ως ένα καύσιμο μετάβασης. Δεν έχουμε πυρηνική ενέργεια. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ήταν η μόνη προφανής επιλογή. Ξοδέψαμε 7 δισ. ευρώ το 2022 για να εισαγάγουμε φυσικό αέριο και κανονικά το ποσό που απαιτείται είναι 1 δισ.».

Στη συνέχεια, σημείωσε: «Είπαμε ότι θέλουμε να γίνουμε ένας πάροχος ενέργειας, τουλάχιστον για τις βαλκανικές χώρες μέσω ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, μονάδων αποθήκευσης και υγροποίησης. Η γεωγραφική μας θέση μάς δίνει τη δυνατότητα αυτή. Πιθανώς επίσης να εξάγουμε φυσικό αέριο μέχρι και την Ουκρανία, διότι αν δείτε την απόσταση που απαιτείται δεν είναι τόσο μεγάλη. Αλλά στον βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θέλουμε να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας, εκμεταλλευόμενοι τα πλεονεκτήματα που έχουμε, κυρίως όσον αφορά την αιολική ενέργεια. Αν δείτε τον χάρτη της Μεσογείου, θα δείτε ότι η τοποθεσία όπου παρατηρείται μόνιμος άνεμος και αέρας είναι στην Ελλάδα. Αρα θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την αιολική ενέργεια, αλλά για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες διασυνδέσεις».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή