Μητσοτάκης: Προβληματίζει η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Μητσοτάκης: Προβληματίζει η ένταση στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Νταβός της Ελβετίας, στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού «Foreign Policy», Ράβι Αγκραουαλ, εκφράζοντας την ανησυχία του τόσο για την ένταση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τις επιπτώσεις στο παγκόσμιο εμπόριο όσο και για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, σημειώνοντας ότι «τώρα που προσπαθούμε να μειώσουμε τον πληθωρισμό, κάθε διακοπή στις γραμμές τροφοδοσίας μπορεί μόνο να περιπλέξει την προσπάθεια που καταβάλλουν οι κεντρικές τράπεζες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, λέγοντας πως «κρατήσαμε μια μετρημένη στάση στην κρίση της Μέσης Ανατολής», ενώ σημείωσε ότι «αρχικά υποστηρίξαμε το Ισραήλ και το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα. Οπως υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ, έτσι και των αθώων στη Λωρίδα της Γάζας». Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε: «Είμαστε όλοι αρκετά ανήσυχοι για κλιμάκωση. Οχι μόνο για την ελληνική ναυτιλία, αλλά συνολικά για το παγκόσμιο εμπόριο. Ολοι έπρεπε να ανησυχούν από το γεγονός ότι έχουν πεθάνει 10.000 παιδιά ως αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης».

Στη συνέχεια, μιλώντας για την Τουρκία σχολίασε πως «μετά τους σεισμούς ήμασταν οι πρώτοι που πετάξαμε στις περιοχές που χτυπήθηκαν», προσθέτοντας πως «πρέπει να χαμηλώσουμε τη “θερμοκρασία” και την ένταση» και «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία γιατί πρέπει να σταματήσουμε τις βάρκες στις ακτές. Δεν είμαι όμως αφελής. Εχουμε δει δραματικές αλλαγές στην τουρκική πολιτική τα τελευταία χρόνια. Αλλά θέλω να είμαι αισιόδοξος». Ερωτηθείς για πιθανή επανεκλογή του κ. Τραμπ, απάντησε πως θα συνεργαστεί με όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Τέλος, αναφέρθηκε και στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, λέγοντας ότι «φέρνουμε στο προσκήνιο πολιτικές που δεν ήταν πάντα συνδεδεμένες με ένα κεντροδεξιό κόμμα. Για παράδειγμα, τώρα στην Ελλάδα συζητάμε για την ισότητα στον γάμο».

Επαφές

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συμμετείχε σε συζήτηση για την πράσινη μετάβαση και αναφέρθηκε στον μεσομακροπρόθεσμο στόχο της Ελλάδας να γίνει εξαγωγέας πράσινης ενέργειας και να έχει ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της Ευρώπης και ειδικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, κάνοντας ειδική αναφορά στη δημιουργία υπεράκτιων αιολικών πάρκων και στο στρατηγικό γεωγραφικό πλεονέκτημα που έχει η χώρα μας σ’ αυτόν τον τομέα.

Ο πρωθυπουργός είχε ακόμη συναντήσεις με τους CEO μεγάλων εταιρειών. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν οι επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας μας, καθώς και οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη, τομέας στον οποίο οι συνομιλητές του πρωθυπουργού τον συνεχάρησαν για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, αλλά και στην ανάδυση του ελληνικού οικοσυστήματος εταιρειών υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε ανάρτησή της επισήμανε πως «είχαμε μια καλή κουβέντα με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Η στήριξη της Ουκρανίας, η οικοδόμηση μιας ισχυρότερης βιομηχανικής βάσης, η διαχείριση της μετανάστευσης, όλα αυτά απαιτούν μια ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή