Εντός και Εκτός: Ο Κουτσούμπας και ο γονέας 1, 2, 3…

Εντός και Εκτός: Ο Κουτσούμπας και ο γονέας 1, 2, 3…

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Οι μεταναστευτικές ροές στη θάλασσα ήταν το αντικείμενο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη με τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια στην Αγκυρα. Συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας και η βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των Αρχών του Λιμενικού – Ακτοφυλακής Ελλάδας – Τουρκίας. Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε, μάλιστα, το αρχηγείο της τουρκικής ακτοφυλακής όπου είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον υφυπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, υπεύθυνο για θέματα ακτοφυλακής, Μεχμέτ Σαγλάμ και τον αρχηγό της ακτοφυλακής της Τουρκίας, αντιναύαρχο Αχμέτ Κεντίρ. Λίγο προτού αναχωρήσει από την Αγκυρα, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «έγινε μια νέα αρχή στην από κοινού αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη θάλασσα». Είναι, πάντως, ο Ιανουάριος κατάλληλος μήνας για δηλώσεις προθέσεων από την τουρκική πλευρά. Στην πράξη, τα πάντα κρίνονται όταν φτιάχνει ο καιρός και καθίσταται ευκολότερος ο διάπλους του Αιγαίου με τις λέμβους των δουλεμπόρων.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα εμπνέει ανησυχία και για τους Ελληνες που εργάζονται στην εμπορική ναυτιλία. Χθες, η ελληνική διπλωματία εξασφάλισε το νόστιμον ήμαρ για τον 19χρονο δόκιμο πλοίαρχο που επέβαινε στο πλοίο «St Nikolas», το οποίο πριν από λίγες ημέρες κατασχέθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Ολη τη δουλειά την έκανε ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τεχεράνη, Στέλιος Γαβριήλ, ο οποίος μετέβη από την Τεχεράνη στο Μπαντάρ Αμπάς (μια απόσταση 1.000 χιλιομέτρων) από όπου και παρέλαβε τον 19χρονο Ελληνα πολίτη. Η επιτυχία της επιχείρησης έγινε γνωστή χθες αργά το απόγευμα, όταν πλέον οι δύο άνδρες είχαν προσγειωθεί με ασφάλεια στο Ντουμπάι, από όπου ο 19χρονος δόκιμος πλοίαρχος θα επιστρέψει στους δικούς του στην Αθήνα. Είναι βεβαίως εντυπωσιακή η ταχύτατη ανταπόκριση των Ιρανών και η απελευθέρωση του 19χρονου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Από την Αθήνα, πάντως, οι ανακοινώσεις ήταν πολύ προσεκτικές και δίχως χρωματισμό, καθώς το Ιράν παραμένει μια χώρα με την οποία η Ελλάδα δεν έχει και άριστες σχέσεις…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για τη νομοθέτηση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών από το βήμα της Βουλης. Τι ακριβώς είπε; «Πάει πολύ, να εμφανίζεστε ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων επειδή θα φέρετε νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Βέβαια, εδώ που τα λέμε, όταν μιλάμε για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, δεν μιλάμε για την αναγνώριση μιας μορφής συμβίωσης ή για κάποια ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ των συμβιούντων, βασικά μιλάμε για την τεκνοθεσία, την από κοινού γονική μέριμνα, τα οποία δεν είναι δύο ξεχωριστές έννοιες. Το αντίθετο: γάμος ομοφύλων σημαίνει από χέρι κατάργηση της πατρότητας-μητρότητας. Οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στον γονέα 1, 2, 3 και βάλε. Οδηγεί στην ακραία εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος με την παρένθετη μητρότητα. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών. Ετσι ήταν και έτσι είναι, όσο κι αν προσπαθούν ορισμένοι να το διαχωρίσουν για ευνόητους λόγους», είπε απευθυνόμενος, προφανώς, προς την κυβέρνηση ο γ.γ. του ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας ουσιαστικά περιέγραψε τον γάμο των ομοφύλων ως προσωπείο της κυβέρνησης, προκειμένου να καλύψει τις αποτυχίες της στον τομέα της ακρίβειας, αλλά και ιδεολογικών επιλογών της όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος. Μέχρι να ψηφιστεί αυτός ο νόμος, έχουμε να δούμε ακόμη πολλά και ενδιαφέροντα.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου Περιστερίου, όπου απόψε θα βρεθούν μαζί ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στον Δήμο Αθηναίων και πρώην βουλευτής Κώστας Ζαχαριάδης. Την εκδήλωση οργανώνει η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ και έχει ως θέμα τη «Συμπόρευση αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων». Ο κ. Ζαχαριάδης διατήρησε καλές σχέσεις με τον κ. Κοτζιά ακόμη και κατά τη διάρκεια της περιόδου των «παγετώνων» ανάμεσα στον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στον ΣΥΡΙΖΑ, και φαίνεται ότι η εκδήλωση αυτή αποτελεί και μια γενικότερη τοποθέτηση «συναντίληψης» για τα ανοίγματα που πρέπει να γίνουν πέρα από το κόμμα και τις (ούτως ή άλλως) περιορισμένες δυνατότητες που φαίνεται να έχουν.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βαθιές ιστορικές ρίζες. Με το Παρίσι μάς συνδέουν άρρηκτοι δεσμοί». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, αμέσως μετά την εγκάρδια συνάντηση που είχε με την πρέσβειρα της Γαλλίας στην Αθήνα, Λοράνς Αουέρ, η οποία τον επισκέφθηκε στο γραφείο του. Η γαλλική πρεσβεία βρίσκεται σε πλήρη κινητικότητα, καθώς οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού πλησιάζουν και η Αθήνα είναι κρίσιμος σταθμός της διαδρομής της ολυμπιακής φλόγας προς την Πόλη του Φωτός (26 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή