Εντός και Εκτός: Ο Ρουσόπουλος και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Εντός και Εκτός: Ο Ρουσόπουλος και το Συμβούλιο της Ευρώπης

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Ο τρόπος με τον οποίο ασκεί πολιτική, οργανώνει την οικονομία της και εφαρμόζει το όραμά της η Ελλάδα είναι αρκετά συνεπής και σωστός. Η διπλωματία υποστηρίζει το κράτος και τις επιχειρήσεις. Ανεξάρτητα από το ποιος είναι στην εξουσία στην Ελλάδα, η ελληνική διπλωματία διαθέτει ένα πεδίο αυτονομίας που λειτουργεί με βάση τις εθνικές προτεραιότητες». Η δήλωση αυτή έγινε από τον Στέφαν Στογιάνοφ, πρώην πρέσβη της Βουλγαρίας στην Ελλάδα την περίοδο 2002-2006 (πρακτορείο BGNES) και καταγράφεται σε αντιδιαστολή με την κατάσταση στη χώρα του. Επίσης, ο κ. Στογιάνοφ ουσιαστικά σημειώνει ότι η Αθήνα διαχρονικά είχε ενστάσεις για την «Παραεγνατία Οδό», όπως είναι γνωστός ο επίσημα αποκαλούμενος «Διάδρομος 8» που θα συνδέει την Αλβανία, τη Βουλγαρία και τη Βόρεια Μακεδονία, προφανώς παρακάμπτοντας την Ελλάδα.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ

Για τον Βούλγαρο διπλωμάτη δεν υπάρχει κανένα δίλημμα. Ελλάδα και Βουλγαρία πρέπει να συνεργάζονται πολύ στενά. Αναφέρεται στην ευρωατλαντική διάσταση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ωστόσο σημειώνει ότι δεν περιορίζεται σ’ αυτή, φέρνοντας παράδειγμα τις ελληνοσερβικές σχέσεις. «Αν και η Σερβία δεν είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, το Βελιγράδι διατηρεί εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με την Αθήνα. Η Ελλάδα, από την πλευρά της, υποστηρίζει τη Σερβία σε ορισμένα πολιτικά ζητήματα, όπως η μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου». Βέβαια, ο Βούλγαρος διπλωμάτης βγάζει σε σημαντικό βαθμό τον «πόνο» του, καθώς στη χώρα του τα τελευταία χρόνια η πολιτική αστάθεια έχει οδηγήσει σε ουσιαστική ακινησία τη Σόφια. «Στη Βουλγαρία θα πρέπει να μάθουμε ότι η διπλωματία είναι κάτι στο οποίο δεν πρέπει να αναμειγνύονται οι πολιτικοί που μόλις εκλέχθηκαν. Αν είσαι πολιτικός που μόλις πέτυχες και έχεις άποψη, μην πειραματίζεσαι με την εξωτερική πολιτική. Είναι ένας συντηρητικός τομέας όπου τα πράγματα αλλάζουν μέσα σε δύο ή τρεις γενιές ή και περισσότερο», ανέφερε ο κ. Στογιάνοφ.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος από χθες είναι ο πρώτος Ελληνας βουλευτής που εκλέγεται πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) από το 1949, όταν και δημιουργήθηκε ο θεσμός. Η θητεία είναι μονοετής με δυνατότητα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο. Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε πολύ «σκληρή» και μακρόσυρτη καμπάνια που απέφερε –όπως προκύπτει– καρπούς για τον ίδιο, αλλά και τη διεθνή θέση της χώρας. Ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του με τον πόλεμο στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι θα είναι κύρια προτεραιότητά του η «εξασφάλιση λογοδοσίας για τα φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο έδαφος» της χώρας. Σημείωσε ακόμη ότι ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι να υπενθυμίζει διαρκώς στις χώρες που έχουν υπογράψει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβαν πράττοντας έτσι. Ο κ. Ρουσόπουλος αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην κλιματική κρίση και τις προκλήσεις που αυτή συνεπάγεται και στην ανισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς. Καλορίζικος, λοιπόν, ο κ. Ρουσόπουλος σε μια θέση που μπορεί να μην ακούγεται πολύ στο εσωτερικό, αλλά έχει βαρύτητα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη, μεταπολεμική ευρωπαϊκή Ιστορία.

Ο ΤΟΠΟΣ

Οι Βρυξέλλες, καθώς απομένουν λιγότεροι από πέντε μήνες έως τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Αναμφίβολα, το «μεγάλο ερώτημα» είναι τι θα πράξει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και κυρίως πότε θα ανακοινώσει αν θα διεκδικήσει, ως υποψήφια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), μια δεύτερη θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι πηγές μου αναφέρουν ότι υπάρχει κάποιος, που εκ μέρους του ΕΛΚ επισκέπτεται όλο και πιο τακτικά την έδρα της Κομισιόν και συνομιλεί με το επιτελείο της «σιδηράς κυρίας». Αυτός δεν είναι άλλος από τον γ.γ. του ΕΛΚ, Θανάση Μπακόλα. Βασικός συνομιλητής του μάλιστα για τη χάραξη των επόμενων βημάτων –ενόψει του συνεδρίου του ΕΛΚ στις 6-7 Μαρτίου στο Βουκουρέστι–, αλλά και της προεκλογικής εκστρατείας που θα επακολουθήσει, είναι ο Μπγιόρν Ζάιμπερτ, ο εξ απορρήτων της Φον ντερ Λάιεν – γνωστός με το προσωνύμιο «sneakers», λόγω της προτίμησής του να φοράει αθλητικά παπούτσια ακόμη και με κοστούμι…

H ATAKA

«Το ΠΑΣΟΚ έχει έναν διπλό στόχο, ο οποίος είναι η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και επιπλέον μια σημαντική αύξηση των ποσοστών του, τέτοια που να πιστοποιεί ότι είναι σε τροχιά δυναμικής ανόδου, ώστε στις επόμενες εθνικές εκλογές να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης που θα αμφισβητήσει τη N.Δ.». Η διατύπωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Μ. Κατρίνη (ERTnews) είναι αρκετά προσεκτική. Προεξοφλείται ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι δεύτερο κόμμα. Κατανοητό. Τι σημαίνει όμως «σημαντική αύξηση των ποσοστών» του ΠΑΣΟΚ. 15%, 20% ή περισσότερο;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT