Σ. Φάμελλος: Καμία συναίνεση στην υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας

Σ. Φάμελλος: Καμία συναίνεση στην υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας

Αιχμές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αιχμές προς την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό σχετικά με το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Φάμελλος καταλόγισε στον πρωθυπουργό ότι «σκοπίμως δυναμίτισε τη συζήτηση για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο και την επιδιωκόμενη συναίνεση και υποβάθμισε τη νομοθετική διαδικασία με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων».

Αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της Κ.Ο. σημείωσε ότι επέλεξε από την αρχή να τηρήσει υπεύθυνη και σοβαρή στάση. «Τοποθετηθήκαμε υπέρ της εξειδίκευσης της συνταγματικής πρόβλεψης της επιστολικής ψήφου για τους απόδημους Ελληνες και Ελληνίδες. Να το πούμε απλά: Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε συνεπής στη συζήτηση αυτή. Και όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αλλά και άλλα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης. Και η κυβέρνηση αποδείχτηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής», είπε.

Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση «αποδείχθηκε ανάξια να αξιοποιήσει τη διάθεση συναίνεσης που δείξαμε. Ναρκοθέτησε την προσπάθεια ουσιαστικής σύγκλισης με αποκορύφωμα την εμπρηστική και τυχοδιωκτική χθεσινή τροπολογία. Που παρότι απαιτεί διευρυμένη πλειοψηφία, εσείς όχι μόνο δεν την επιδιώξατε αλλά με τη μεθόδευση τη ναρκοθετήσατε».

Απέδωσε στη κυβέρνηση υποκριτική στάση και «ουδόλως απόδειξη δημοκρατικότητας και μεταρρυθμίσεων», τονίζοντας πως «η μόνη προτεραιότητά της είναι η δημιουργία εντυπώσεων για κομματικό όφελος ακόμα και στην περίπτωση των αποδήμων. Επιβεβαιώθηκε ότι τους αντιμετωπίζετε μόνο ως εκλογικό κοινό, εφόσον στοχεύετε απλά στην ψήφο τους και δεν τους αποδίδετε το βασικό δικαίωμα που διεκδικούν οι φορείς τους διαχρονικά, το δικαίωμα του εκλέγεσθαι», συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Φάμελλος σημείωσε: «Αν σας ενδιαφέρει τόσο πολύ η πραγματική συμμετοχή των αποδήμων, να ψηφίσετε τώρα την τροπολογία μας για τις εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Ωστε να εκλέγονται απόδημοι που να εκπροσωπούν τους αποδήμους. Οπως κάνουν και άλλες χώρες με μεγάλη διασπορά, όπως π.χ. η γειτονική μας Ιταλία. Είναι αυτό που ζητούν οι απόδημοι».

«Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο έχει σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας. Και σε αυτό απαντούν οι τροπολογίες που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Εξαιτίας της ανεπάρκειάς σας και των άλλων στοχεύσεών σας έχει αδυναμία εφαρμογής, υψηλό κόστος, υψηλό περιβαλλοντικό και κλιματικό αποτύπωμα, απουσία ψηφιακού εκσυγχρονισμού. Είναι επί της ουσίας αναχρονιστικό», πρόσθεσε.

Κλείνοντας ο κ. Φάμελλος υποστήριξε: «Αλλά το ενδιαφέρον σας για τους αποδήμους είναι απλά ψηφοθηρικό τελικά. Γιατί τι κάνατε αυτά τα 4 χρόνια τα ζητήματα που τους απασχολούν; Τα προβλήματα που έχουν οι ελληνικές κοινότητες και γενικά οι ελληνικοί φορείς, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το ΣΑΕ, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση με τα πολλά προβλήματα; Οι φορείς αναφέρθηκαν στα προβλήματα αυτά και κυρίως στα θέματα της Παιδείας: Η συνεχής μείωση των κονδυλίων για την εκπαίδευση επιφέρει εμφανή αρνητικά αποτελέσματα για τα Ελληνόπουλα τελευταίας γενιάς στη σύνδεση που έχουν με την πατρίδα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε, «κατέθεσε προτάσεις για την εξασφάλιση της αξιοπιστίας, ταυτοπροσωπίας, μυστικότητας για τους μη δυνάμενους να συμμετέχουν: α) όσους διαμένουν στο εξωτερικό β) τους αδύναμους, κατάκοιτους, υπερήλικες στο εσωτερικό».

Σε σύντομο διάλογό του με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως επέμεινε στη θέση του ότι η κυβέρνηση δεν έκανε ουσιαστικό διάλογο, «ότι δεν άκουσε τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δεν έκανε διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς». Επανέλαβε δε ότι «δεν δίνουμε καμία συναίνεση, γιατί η μεθόδευση της κυβέρνησης είναι κατάντια και εκείνη ήταν που υπονόμευσε τη συναίνεση που θέλησε να προσφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT