Ομόφυλα ζευγάρια: Διαφωνίες και εντός ΠΑΣΟΚ για τον γάμο

Ομόφυλα ζευγάρια: Διαφωνίες και εντός ΠΑΣΟΚ για τον γάμο

Στη χθεσινή Κ.Ο., όπου συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, περί τους 10 βουλευτές εμφανίστηκαν να προσανατολίζονται στην αποχή

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν το ένα τρίτο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να προσανατολίζεται στην αποχή, όσον αφορά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επανέλαβε προς τους βουλευτές του ότι δεν πρόκειται να τεθεί κομματική πειθαρχία, πρόσθεσε ωστόσο ότι το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να εμφανιστεί στη Βουλή με προγραμματική συνέπεια, υπενθυμίζοντας ότι αποτελεί προγραμματική θέση ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

Ο λόγος δόθηκε σε όλους τους βουλευτές και, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου δέκα εξέφρασαν προβληματισμούς για τη νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση. Οπως χαρακτηριστικά επισημάνθηκε, το ζήτημα δεν είναι η ισότητα στον γάμο, αλλά ότι με τη συγκεκριμένη νομοθέτηση έρχεται από την πίσω πόρτα το θέμα της παρένθετης κύησης. Πέραν του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαΐδη, ο οποίος προκάλεσε το τελευταίο διάστημα έντονη ενόχληση στη Χαριλάου Τρικούπη με τις αμφιλεγόμενες δημόσιες τοποθετήσεις του, επιφυλακτικοί έως αρνητικοί για το νομοσχέδιο εμφανίστηκαν, μεταξύ άλλων, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ο Φραγκίσκος Παρασύρης, ο Μανώλης Χνάρης και η Κατερίνα Καζάνη. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα συνεδριάσει εκ νέου την προσεχή Τρίτη, καθώς γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των βουλευτών που προσανατολίζονται προς την αποχή. Ετσι, ζητήθηκε να συγκεντρώσουν τα ερωτήματά τους, κυρίως όσον αφορά το «παράθυρο» για την παρένθετη κύηση και συνολικά τα ζητήματα γονεϊκότητας. Τα ερωτήματα θα απαντηθούν από τους επιστημονικούς συνεργάτες του κόμματος, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι προβληματισμοί και να μετακινηθούν κάποιοι βουλευτές από την αποχή στο «ναι».

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έγινε μια κατ’ αρχάς συζήτηση για δύο ακόμη νομοθετικές παρεμβάσεις που θα φέρει προσεχώς η κυβέρνηση: τις αλλαγές στον δικαστικό χάρτη και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Συμφωνήθηκε να συγκροτηθούν δύο ομάδες εργασίας με επικεφαλής, αντίστοιχα, τη Μιλένα Αποστολάκη και τον Στέφανο Παραστατίδη, για να προετοιμάσουν τις επεξεργασμένες, ολοκληρωμένες προτάσεις του κόμματος απέναντι στις κυβερνητικές ρυθμίσεις. Μάλιστα, ιδιαίτερα για τα πανεπιστήμια, στόχος είναι πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση να γίνει μια μεγάλη εκδήλωση από το ΠΑΣΟΚ, όπου θα παρουσιαστεί η θέση του κόμματος. Οπως αναφέρεται, η ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων είναι προγραμματική θέση, ωστόσο η παρέμβαση του ΠΑΣΟΚ θα στοχεύει στο να τεθούν δικλίδες ασφαλείας σε δύο κατευθύνσεις: αφενός να τεθούν κριτήρια που συνδέουν την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων με την περιφερειακή ανάπτυξη, ώστε να μη συγκεντρωθούν όλα στην Αττική, και αφετέρου να διαμορφωθεί παράλληλα σαφές πλαίσιο ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή