Εντός και Εκτός: Απορρίφθηκε το αίτημα ορκωμοσίας Μπελέρη

Εντός και Εκτός: Απορρίφθηκε το αίτημα ορκωμοσίας Μπελέρη

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στροφή στην αμυντική ατζέντα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το πράσινο φως για τα F-35, με τον Στέφανο Κασσελάκη να επισκέπτεται με διάθεση συναίνεσης τον Νίκο Δένδια στο Πεντάγωνο. «Για εμάς, τα εθνικά θέματα, η άμυνα της χώρας, δεν είναι ζήτημα επικοινωνίας. Είναι ζήτημα της ασφάλειας της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Ελληνα, και έτσι το αντιμετωπίζουμε», είπε ο κ. Κασσελάκης και συμπλήρωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στη θέση πως τα εξοπλιστικά προγράμματα πρέπει να ικανοποιούν υπαρκτές επιχειρησιακές ανάγκες, να υπάρχει άμεση σύνδεση με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και να πραγματοποιούνται στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας». Ο κ. Κασσελάκης βρέθηκε χθες και στο Κέντρο Πυροβολικού στη Θήβα. Επισκέφθηκε το διοικητήριο, το ιατρείο, το κυλικείο και την εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας που βρίσκεται στο στρατόπεδο. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα κληθεί να εκπληρώσει την 20ήμερη στρατιωτική θητεία του.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών φταίει ο… καπιταλισμός. Περίπου αυτό ισχυρίζεται το ΚΚΕ, βάσει όλων όσα αναφέρονται στο σκεπτικό αιτιολόγησης της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να καταψηφίσει επί της αρχής το σχετικό νομοσχέδιο. Το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του Περισσού αναφέρει πως «οι προτάσεις της Ν.Δ. όχι μόνο δεν λύνουν τα κρίσιμα ζητήματα της εμπορευματοποίησης της τεκνοποίησης και της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που οδηγεί ντε φάκτο στην κατάργηση του δικαιώματος του παιδιού για μητρότητα – πατρότητα, αλλά αντίθετα τα συσκοτίζουν και τα αναπαράγουν σε υπερθετικό βαθμό». Διαφωνώντας και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, από το ΚΚΕ συμπληρώνουν πως «με διαφορετικό σκεπτικό και διαφορετικά βήματα κλιμάκωσης οδηγούν στην υλοποίηση της πρότασης Κασσελάκη, αφού ανοίγουν τον δρόμο για εμπόριο παιδιών (μέσω τεκνοθεσίας κ.ά.), για προσφυγή σε παράνομες μεθόδους παρένθετης μητέρας ή σε προσφυγή σε χώρες του εξωτερικού όπου επιτρέπεται η διαδικασία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ανοίγοντας τον ασκό του Αιόλου».

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Φρέντι Μπελέρης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας, έμαθε χθες από τους δικαστές του Ειδικού Δικαστηρίου Κατά του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς (GJKKO) ότι δεν μπορεί να ορκιστεί στο αξίωμα που τον εξέλεξε ο λαός της Χειμάρρας. Ο δικηγόρος του κ. Μπελέρη ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, καταγγέλλοντας απόφαση «με στοιχεία φασιστικού πνεύματος». Κατά την υπεράσπιση του κ. Μπελέρη, η απόρριψη του αιτήματος για ορκωμοσία είναι μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης να κηρύξει τον Δήμο Χειμάρρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, εξέλιξη που προφανώς θα οδηγούσε σε επανάληψη εκλογών και τελική νίκη για τον Εντι Ράμα. Σημειώνεται, πάντως, ότι δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που το αίτημα του κ. Μπελέρη για ορκωμοσία είτε απορρίπτεται είτε παραπέμπεται στις ελληνικές καλένδες. Το μήνυμα πέρα από τη δικαστική φύση του απευθύνεται καταφανώς και προς την Αθήνα, η οποία με τον πλέον επίσημο τρόπο (γραπτή δήλωση στην Ε.Ε.) είχε θέσει ως προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ενταξιακή πορεία της Αλβανίας την ορκωμοσία του κ. Μπελέρη. Τα πράγματα παραμένουν δύσκολα και πλέον οι επιλογές της Αθήνας γίνονται ολοένα και δυσκολότερες σε επίπεδο Ε.Ε.

Ο ΤΟΠΟΣ

Τα μπλόκα των αγροτών «μιλάνε» στην ψυχή του ΠΑΣΟΚ και αποτελούν και μια θεόπεμπτη αφορμή ώστε να αναβληθεί το δύσκολο για το κόμμα θέμα της συζήτησης για το νομοσχέδιο του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών που επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Κλιμάκια βουλευτών του κόμματος σπεύδουν στα μπλόκα σε Μακεδονία και Θεσσαλία για να βρεθούν στο πλευρό των αγροτών. Ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε χθες την κυβέρνηση «να δεχθεί τα δίκαια αιτήματα» των αγροτών, κάνοντας λόγο για απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και μαρασμό της περιφέρειας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, όπου θα έχει επαφές με αγρότες στο περιθώριο της Agrotica. Από τη Χαριλάου Τρικούπη υπενθυμίζουν ότι το κόμμα είχε στις εκλογές σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στην περιφέρεια από ό,τι στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η ΑΤΑΚΑ

«Θα έχουμε μια ευρύτερη συζήτηση ιδίως για τη συμμετοχή μας στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή», είπε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα. Την Κυπριακή Δημοκρατία την ενδιαφέρει, βέβαια, η επιχείρηση της Ε.Ε. στην Ερυθρά Θάλασσα, για την οποία η στήλη σας έχει κρατήσει ενήμερους σε κάθε βήμα. Η επιχείρηση της Ε.Ε. μαθαίνω ότι βαφτίστηκε με ένα ελληνοπρεπέστατο όνομα, «EUNAVFOR ASPIDES», και, όπως σας είχα ενημερώσει, πρώτοι στη διοίκησή της θα είναι οι Γάλλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή