Βουλή: Κόντρα για τον κατώτατο μισθό

Βουλή: Κόντρα για τον κατώτατο μισθό

Οι απαντήσεις της υπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου και οι τοποθετήσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση «πιστεύει» στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και επιθυμεί την επέκτασή τους, αλλά αυξάνει τον κατώτατο μισθό ώστε να περιληφθούν οι εργαζόμενοι της θερινής περιόδου οι οποίοι δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στην ολομέλεια, μιλώντας κατά την τροπολογία σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Η κ. Μιχαηλίδου απάντησε στους κοινοβουλευτικούς εκπρόσωπους των κομμάτων που αναφέρθηκαν στο θέμα, αμέσως μετά την εισήγησή της επί της σχετικής τροπολογίας, και ζήτησαν την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ανταποκριθεί στον «πληθωρισμό της απληστίας»

Ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε προς την αρμόδια υπουργό το ερώτημα «τι εμποδίζει την κυβέρνηση να επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, εφόσον η χώρα επανήλθε στην κανονικότητα και οι αγορές μας υποδέχονται ως το εκλεκτό μέλος;».

Είπε επίσης, πως αν όντως η κυβέρνηση στοχεύει με την τροπολογία αυτή να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, θα πρέπει να την επαναφέρει ώστε να ανταποκρίνεται και ποσοτικά στον στόχο αυτό, καθώς με τον λεγόμενο «πληθωρισμό απληστίας», σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο Ελληνας ψωνίζει πολύ λιγότερο και μάλιστα είδη ευρείας κατανάλωσης.  
 
«Γι’ αυτά που βοά ο καθημερινός άνθρωπος σκοπεύετε να κάνετε κάτι; Σκοπεύετε να παρέμβετε στη μείωση του ΦΠΑ για να δουν οι άνθρωποι βελτίωση των οικονομικών συνθηκών, ή θα το δούμε και αυτό στο απώτατο μέλλον;» αναρωτήθηκε ο κ. Ξανθόπουλος.

ΠΑΣΟΚ: Οι αυξήσεις δεν επαρκούν

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, παρατήρησε ότι οι αυξήσεις αυτές δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πληθωριστικές πιέσεις, τις μεγάλες αυξήσεις, τη μείωση του επιπέδου ζωής και την αύξηση στο κόστος ζωής των πολιτών.

«Κρατάτε ομήρους τους εργαζόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους των δικών σας πολιτικών προθέσεων» είπε και σημείωσε πως άλλες χώρες έχουν επιστρέψει στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ενώ εμείς εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ανάμεσα σε άλλων κατηγοριών χώρες, στις οποίες το κράτος-“πατερούλης” έρχεται να ρυθμίσει τον κατώτατο μισθό και δεν εμπιστεύεται τους κοινωνικούς εταίρους».

ΚΚΕ: Διενέργεια ελεύθερων διαπραγματεύσεων

Από το ΚΚΕ, ο Θανάσης Παφίλης, αφού ανέφερε ότι οι αυξήσεις αρχίζουν να ισχύουν στη σημαδιακή ημερομηνία της Πρωταπριλιάς, διερωτήθηκε πώς μια κυβέρνηση που λέει ότι είναι φιλελεύθερη, ταυτοχρόνως παρεμβαίνει καθορίζοντας τι θα πάρουν οι εργαζόμενοι. «Γιατί δεν καταργείτε τον νόμο, αφού λέτε ότι κάνατε διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους. Με ποιους κοινωνικούς εταίρους κάνετε διαπραγματεύσεις, με τους εφοπλιστές και τους βιομήχανους; Παρ’ όλα αυτά όμως, θεωρείτε αλήθεια ότι μοιράζετε λεφτά στους εργαζόμενους και αποφασίζετε πόσο θα πάρουν και πόσο δεν θα πάρουν; Είπατε ότι οι εργαζόμενοι θα καρπώνονται μερίδιο από την ανάπτυξη. Διαβάσατε τα στοιχεία; 300% αύξηση των κερδών, 5% αύξηση στους μισθούς όταν βρίσκονται κάτω εδώ και 15 χρόνια;» είπε ο κ. Παφίλης και ζήτησε τουλάχιστον τη διενέργεια ελεύθερων διαπραγματεύσεων.

«Αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό διότι αναπτύσσεται η οικονομία. Διότι κάθε εργαζόμενος πρέπει να λάβει το μέρισμα της ανάπτυξης. Είναι η τέταρτη φορά που αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό και θα συνεχίσουμε. Το κάνουμε τώρα γιατί πρέπει να προλάβουμε το καλοκαίρι» απάντησε η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

«Πιστεύουμε και θέλουμε τις συλλογικές συμβάσεις και θέλουμε να επεκταθούν, όμως για τους συμπολίτες μας που εργάζονται κατά τη θερινή τουριστική περίοδο σε εργασίες οι οποίες δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις και δεδομένης της βαρύτητας του τουρισμού στην οικονομία μας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι πριν την καλοκαιρινή περίοδο, ο κατώτατος μισθός θα έχει ανέβει στα επίπεδα που το χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, η οικονομία και η κοινωνία» συμπλήρωσε.

Η κ. Μιχαηλίδου προσέθεσε επίσης, ότι η τροπολογία αυτή εκκινεί τη διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού, που γίνεται τριμερώς (από την Πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους εργοδότες) ενώ ισχύει από το 2013 και δεν αποτελεί εθνική καινοτομία, παρά ισχύει στις 21 από τις 27 χώρες της Ε.Ε., με τις υπόλοιπες να μην έχουν κατώτατο μισθό.

Τέλος, η αρμόδια υπουργός απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ για να του καταλογίσει «υποκρισία» αφού, όπως είπε, το κόμμα του σήμερα καταγγέλλει τον νόμο που το ίδιο συνδιαμόρφωσε κατά τη συγκυβέρνησή του με τη Ν.Δ. και μάλιστα είχε υφυπουργό στο υπουργείο Εργασίας, όταν ψηφίστηκε ο νόμος.

«Η υποκρισία, κύριε Μάντζο, όταν έχετε συνδιαμορφώσει αυτή την πολιτική με υφυπουργό στο ίδιο το υπουργείο Εργασίας, κρίνεται από την Ιστορία και εξακριβώνεται πολύ εύκολα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT