Πεδίο γενικευμένης έντασης η συζήτηση του ν/σ για την οπαδική βία

Πεδίο γενικευμένης έντασης η συζήτηση του ν/σ για την οπαδική βία

Υψηλοί τόνοι και φραστικές επιθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων σημάδεψαν και τη χθεσινή συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά γενικευμένης και κλιμακούμενης αντιπαράθεσης βρίσκονται, εντός Βουλής, κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χθες στην ολομέλεια, και με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο αφορά τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας, ετέθη, και μάλιστα διά στόματος πολιτικών αρχηγών, σειρά και άλλων ζητημάτων της επικαιρότητας, μετατρέποντας τη συγκεκριμένη νομοθετική διαδικασία σε πεδίο γενικευμένης κριτικής. Την ίδια στιγμή, στην αίθουσα που συνεδρίαζε η εξεταστική επιτροπή για τα Τέμπη οι τόνοι ανέβηκαν εκ νέου, με τις φραστικές επιθέσεις να προσλαμβάνουν ακόμη και χαρακτηριστικά προσωπικής διένεξης.

Ως προς την ουσία του συζητούμενου νομοθετήματος, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Ιω. Βρούτσης επέλεξε να αναδείξει το γεγονός ότι όλες οι πτέρυγες, ανεξαρτήτως επιμέρους ενστάσεων ή διαφωνιών, συντονίζονται στον στόχο της καταπολέμησης της βίας στον χώρο του αθλητισμού. Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης σημείωνε πως το κόμμα του στηρίζει επί της αρχής το σχέδιο νόμου, ενώ ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκ. Φάμελλος ανέφερε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταψηφίζει μεν επί της αρχής, αλλά υπερψηφίζει τις θετικές διατάξεις.

Κατά τη γενίκευση της πολιτικής συζήτησης, τόσο οι κ. Φάμελλος και Ανδρουλάκης, όσο και στη συνέχεια ο κ. Δημ. Κουτσούμπας επέκριναν με σκληρούς τόνους την κυβέρνηση για την πολιτική και τη στάση της έναντι των υπό κινητοποίηση φοιτητών και αγροτών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κ. Βελόπουλος μεταξύ άλλων ζήτησε από τους αγρότες να μην κλείσουν τις εθνικές οδούς, αλλά «το Μέγαρο Μαξίμου, να μην μπορεί να βγει ο πρωθυπουργός μέχρι να δοθεί λύση». Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των F-35, στις «εξορύξεις φυσικού αερίου» και στον γάμο των ομοφύλων. Για «πολιτικό παραλήρημα του κ. Βελόπουλου» έκανε λόγο σε παρέμβασή του ο κ. Βρούτσης.

Και ενώ στην αίθουσα της ολομέλειας εξελισσόταν η συζήτηση για την οπαδική βία, η νέα, μαραθώνιας διάρκειας συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών «χρωματιζόταν» κατά χρονολογική σειρά από:

Πρώτον, την υψηλότατων τόνων και οξύτατων χαρακτηρισμών φραστική αντιπαράθεση μεταξύ βουλευτών της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, με επίκεντρο και πάλι το θέμα των μαρτύρων που πρέπει ή όχι να κληθούν προς εξέταση. Στο επιτακτικά επαναδιατυπωθέν αίτημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης για άμεση λήψη απόφασης κλήσης μαρτύρων πέραν εκείνων που αρχικώς είχε αποφασιστεί, οι της Ν.Δ. απάντησαν πως το αίτημα θα πρέπει να επανεξεταστεί όταν θα ολοκληρώνεται ο κατάλογος που αρχικώς είχε αποφασιστεί.

«Φοβάστε όσους θα έρθουν να μιλήσουν για τις ευθύνες», υποστήριξε ο κ. Β. Κόκκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Τον λαϊκισμό σου φοβάμαι. Ο Κόκκαλης κάνει εδώ σόου και θέατρο», σχολίασε αμέσως ο κ. Λ. Τσαβδαρίδης. Για «άθλια εικόνα και κακόγουστη παράσταση» μίλησε η κ. Μιλένα Αποστολάκη (ΠΑΣΟΚ). Για «θέατρο αισχρής αισθητικής για εντυπώσεις» έκανε λόγο ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ).

Με την ένταση να γενικεύεται, ο κ. Μ. Λαζαρίδης υποστήριξε πως «οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ στήνουν σόου κάθε μέρα», ενώ ο κ. Β. Υψηλάντης κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως «θέλει να εκτροχιάσει τις εργασίες της Εξεταστικής». Εν μέσω αυτού του κλίματος εκδηλώθηκε ακόμη μία αντιπαράθεση με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά ανάμεσα στον πρόεδρο της επιτροπής Δ. Μαρκόπουλο και την κ. Ελένη Καραγεωργοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας).

Δεύτερον, τη γνωστοποίηση της αποστολής στην επιτροπή επιστολής 29 συγγενών θυμάτων της τραγωδίας, το περιεχόμενο της οποίας προγραμματίστηκε να συζητηθεί στη σημερινή συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων, με αυτή την επιστολή ζητείται η διακοπή των συνεδριάσεων «μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης», ώστε να επανεκκινήσουν αφού λάβουν τα μέλη της γνώση της δικογραφίας.

«Πολυετείς παθογένειες»

Επί της ουσίας της υπόθεσης, χθες κατέθεσαν ο πρόεδρος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση, Ι. Κ. Χαλκιάς, και ο κατηγορούμενος τέως πρόεδρος του ΟΣΕ, Σπ. Πατέρας. Ο πρώτος μίλησε για ευθύνες που υπάρχουν σε σειρά παραγόντων, από τον σταθμάρχη και τους μηχανοδηγούς έως το υπουργείο, αλλά ως προς τον ποινικό ή μη χαρακτήρα αυτών των ευθυνών αρμόδια να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη. Ο κ. Πατέρας, αφού εξέφρασε την οδύνη του για την απώλεια τόσων ανθρώπινων ζωών, επιφυλάχθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούν την εις βάρος του δίωξη, ενώ μεταξύ άλλων έκανε λόγο για πολυετείς παθογένειες του ΟΣΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή