Εντός και Εκτός: Στέλεχος CDU: «Στημένη» η υπόθεση Μπελέρη

Εντός και Εκτός: Στέλεχος CDU: «Στημένη» η υπόθεση Μπελέρη

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Στο χάος που επικρατεί στο αριστερό σκορποχώρι (όπως αυτό κατέληξε δηλαδή μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου) είναι πραγματικά δύσκολο να μιλήσει κανείς με βεβαιότητα για τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευθούν διάφορα πρόσωπα. Ενδεικτικό παράδειγμα η απόφαση του Πέτρου Κόκκαλη να προσχωρήσει στην ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο, κίνηση που θεωρείται πρόκριμα της ίδρυσης συγγενικού κόμματος πριν από τις ευρωεκλογές. Για το αν θα προχωρήσει αυτόνομα ή σε συνεργασία με τη Νέα Αριστερά δεν υπάρχουν ακόμη απαντήσεις. Το σίγουρο είναι πως οι Ευρωπαίοι Πράσινοι επιθυμούν να φτιάξουν τα δικά τους σχήματα στα κράτη-μέλη ενόψει του Ιουνίου. Απαντήσεις ενδεχομένως να δοθούν στις 8 Φεβρουαρίου, όταν ο τέως ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάσει τον απολογισμό της θητείας του.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Η υπόθεση Μπελέρη έχει επιπτώσεις και σε μέρη που ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα δεν υπολόγιζε. Ετσι, σε συνέντευξή του στην αλβανική εφημερίδα Telegraf, ο Μάρτιν Χέντζε, σύμβουλος οικονομικών υποθέσεων του γερμανικού κόμματος CDU και πρώην σύμβουλος της καγκελαρίου Μέρκελ, αναφέρει τα εξής ενδιαφέροντα: «Ο Φρέντι Μπελέρης, ένας άξιος δημοκράτης, κέρδισε. Παρ’ όλα αυτά, η εκλογή ενός εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας, ειδικά σ’ αυτή την περιοχή όπου σχεδιάζονται πολλές ανοικοδομήσεις, φαίνεται ότι δεν έχει λάβει τη συναίνεση του Ράμα και των επιχειρηματιών φίλων του. Ισως είχε σχεδιαστεί, ο σοσιαλιστής δήμαρχος που θα είχε την εξουσία να συνεχίσει να καθορίζει εκεί το καθετί». Αντιθέτως, λέει ο κ. Χέντζε, ο κ. Μπελέρης δυσφημίστηκε και συνελήφθη, ενώ εκτίμησε ότι «σίγουρα οι εκλογές θα επαναληφθούν, αφού ο φιλοδυτικός δημοκράτης Φρέντι Μπελέρης όπως φαίνεται είναι ακόμη προφυλακισμένος χωρίς λόγο». Ο κ. Χέντζε ανήκει, βέβαια, σε διαφορετική πολιτική ομάδα από τον κ. Ράμα, αλλά πλέον… ο κόσμος το ‘χει βούκινο…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποτελεί έναν από τους εμβριθείς γνώστες των πολλαπλών πτυχών του Κυπριακού. Γι’ αυτό και οι πρόσφατες εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχε με τους ανώτατους θεσμικούς εκπροσώπους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και την πρόεδρο της Βουλής Αννίτα Δημητρίου. Η συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Χριστοδουλίδη πραγματοποιήθηκε σχεδόν αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος της Κύπρου με τη νέα ειδική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία Ανχελα Χολγκουίν Κουέγιαρ, σ’ αυτή την ύστατη –όπως φαίνεται– προσπάθεια να αναθερμανθούν οι συζητήσεις για μια νέα διαδικασία υπό τα Ηνωμένα Εθνη. Ο κ. Βενιζέλος βρέθηκε στη Λευκωσία ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο του Πανεπιστημίου Κύπρου με θέμα «Η δημοκρατία σε κρίση». Σε συνέντευξή του (ΑΝΤ1 Κύπρου) ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά, αναδεικνύοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει παράπλευρη ωφέλεια και για το Κυπριακό από τις καλύτερες σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας. «Χωρίς να παύει το Κυπριακό να είναι ένα διεθνές πρόβλημα, πιστεύω ότι αν οι χειρισμοί στις ελληνοτουρκικές επαφές είναι καλά οργανωμένοι, μπορούν να βοηθήσουν οι ελληνοτουρκικές επαφές για βήματα στο Κυπριακό, παραγωγικά βήματα στο Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΤΟΠΟΣ

Η Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα και αύριο θα βρίσκεται ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης επικεφαλής επιχειρηματικής αποστολής με σκοπό να συνεχιστούν οι συζητήσεις για την οικονομική διάσταση της θετικής ατζέντας. Τον κ. Φραγκογιάννη συνοδεύει η γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και πρόεδρος της Enterprise Greece, Μάιρα Μυρογιάννη, και σήμερα το πρόγραμμα ξεκινάει με ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών στο Πανεπιστήμιο Καντίρ Χας με θέμα τις προοπτικές οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Αύριο θα γίνει η 6η συνεδρίαση της Μεικτής Οικονομικής Επιτροπής Ελλάδας – Τουρκίας, υπό τη συμπροεδρία του κ. Φραγκογιάννη και του υφυπουργού Εμπορίου της Τουρκίας Μουσταφά Τουζτσού. Θεματικές της επιτροπής είναι οι εξής: ενέργεια, περιβάλλον, διαχείριση υδάτων, μεταφορές, βιομηχανία, έρευνα και τεχνολογία, γεωργία, τελωνειακή συνεργασία, τουρισμός και πολιτική προστασία. Την επιχειρηματική αποστολή που συνοδεύει τον κ. Φραγκογιάννη συνοδεύουν υψηλόβαθμα στελέχη από 75 εταιρείες (κλάδοι τροφίμων, κατασκευών, ναυτιλίας, τουρισμού, φαρμακοβιομηχανίας, ενέργειας και τραπεζών) και θεσμικοί παράγοντες (ΣΕΒ, ΕΒΕΑ, ΕΒΕΠ, ΣΕΒΕ). Θα δείξει αν πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες μπορεί να φέρουν τις δύο χώρες πιο κοντά.

Η ΑΤΑΚΑ

«Οι κοντόφθαλμες πολιτικές της Ν.Δ. γέμισαν με τρακτέρ τους δρόμους κι άδειασαν τα γήπεδα από φιλάθλους». Θα μπορούσε να προσθέσει κανείς και ότι «έφεραν νέες κακοκαιρίες», αλλά μετά δεν θα ήταν τίτλος του δελτίου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο επιχειρείται η συνοπτική παρουσίαση των λεγομένων της βουλευτού του κόμματος Ευαγγελίας Λιακούλη, που –όπως είναι γνωστό– εκλέγεται στην αγροτική Λάρισα. Σε μια λογική «κολλάει δεν κολλάει, θα τα πω», τα μπλόκα και τα γήπεδα χώρεσαν σε μια τοποθέτηση, δίχως κατ’ ανάγκη να βγάζει κάποιο νόημα. Σάμπως χρειάζεται;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή