Η δύσκολη άσκηση με Κύπρο

Ο γύρος των πρωτευουσών από την κ. Κουεγιάρ και το κρίσιμο επόμενο εξάμηνο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις αντικειμενικές δυσκολίες να ξεκινήσουν και, πολύ περισσότερο, να καταλήξουν σε κάποια λύση οι συνομιλίες για το Κυπριακό εξέτασε στις επαφές που είχε στην Αθήνα η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση του πλαισίου που έχει διαμορφωθεί από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η κ. Κουεγιάρ μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Αγκυρα και στη συνέχεια στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες. Μετά τον κύκλο των επαφών αυτών θα επανέλθει στις 6 Μαρτίου στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις τόσο στην Κυπριακή Δημοκρατία όσο και στα Κατεχόμενα με εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων. Οι επαφές ξεκίνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα (30 Ιανουαρίου), όταν η κ. Κουεγιάρ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και στη συνέχεια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η προσωπική απεσταλμένη του γ.γ. του ΟΗΕ σχεδιάζει να ταξιδεύει για το ερχόμενο χρονικό διάστημα κάθε μήνα στην Κύπρο, με ενδιάμεσες στάσεις σε Αθήνα, Αγκυρα και Λονδίνο (στις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις) και σε ανοιχτή γραμμή με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Με τον γ.γ. του ΟΗΕ θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και ο κ. Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στις ΗΠΑ με ευρύτερη ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε διαδικασία προώθησης της υποψηφιότητάς της ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026. Η εκλογή θα γίνει φέτος.

Πλέον η Αγκυρα διεκδικεί «να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί» και να υπάρξει «κυριαρχική ισότητα».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κ. Κουεγιάρ εμφανίστηκε καλά πληροφορημένη για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Κυπριακό, μια «παγωμένη σύγκρουση» που φέτος συμπληρώνει πενήντα χρόνια από τον «Αττίλα», τη διχοτόμηση του νησιού και την κατοχή του βορείου μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα. Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντανά το καλοκαίρι του 2017 έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο, το οποίο αρχικά ξεκίνησε με μια κοινή παραδοχή: σε περίπτωση επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων, αυτές θα ξεκινούσαν από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον Ιούλιο εκείνου του έτους.

Στη συνέχεια φάνηκε ότι οι δύο πλευρές διαφωνούσαν ακόμη και γι’ αυτό, δηλαδή για το «κεκτημένο» τρόπον τινά του Κραν Μοντανά. Και στη συνέχεια, ειδικά την τελευταία διετία, διαμορφώθηκε η πολύ σκληρή στάση από την πλευρά της Αγκυρας. Οπως είναι γνωστό, πλέον η Αγκυρα ζητεί κατά πάγια διπλωματική γλώσσα «να αναγνωριστούν οι πραγματικότητες στο νησί» και να υπάρξει «κυριαρχική ισότητα». Είναι οι όροι που χρησιμοποιεί η τουρκική διπλωματία προκειμένου να υποστηρίξει την άποψη ότι πλέον έχει έλθει η ώρα για τη διχοτόμηση.

Αν και η κ. Κουεγιάρ φέρεται να έχει πλήρη αντίληψη της δυσκολίας εξεύρεσης κοινού πεδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές, είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευθεί το εξάμηνο που φαίνεται ότι θεωρεί λογικό χρονικό διάστημα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν προοπτικές προκειμένου και η Αγκυρα να προχωρήσει προς κάποια κατεύθυνση. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι πόσο σκληρή στάση είναι διατεθειμένη να κρατήσει η Αγκυρα στο θέμα και αν επιχειρήσει να προσθέσει νέες παραμέτρους στις συζητήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή