Εντός και Εκτός: Της Κεντροαριστεράς οι εγωισμοί

Εντός και Εκτός: Της Κεντροαριστεράς οι εγωισμοί

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Εχει γίνει πολύς λόγος για τα μεταχειρισμένα C-130 που προσφέρουν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες στελέχη της Λόκχιντ Μάρτιν επέστρεψαν στην Αθήνα, καθώς συνεχίζονται οι ζυμώσεις για το ενδιαφέρον που έχει δείξει η ελληνική πλευρά να προχωρήσει κάποια στιγμή στην προμήθεια νέων C-130J. Από την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) δεν έχει φύγει καν η επιστολή για τιμή και διαθεσιμότητα (LoR for P and A) των έξι σύγχρονων C-130J, που αποτελεί και το πρώτο και πολύ αρχικό στάδιο εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Κατά τα συνήθη από την Π.Α. επιθυμούν την πλέον ενισχυμένη μορφή των C-130J, ωστόσο εκτιμάται ότι στο τέλος θα ληφθούν υπόψη οι πολύ στενές ανάγκες και επιχειρησιακές ιδιαιτερότητες της Ελλάδας, στις οποίες περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και αεροπυρόσβεσης. Εχουμε ακόμη δρόμο…

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» της Κεντροαριστεράς, η κυριότητα των οποίων αμφισβητείται. Ετσι, μάθαμε χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνεται την ερχόμενη Τρίτη με τη συμμετοχή επίσης του Μανώλη Χριστοδουλάκη και της Εφης Αχτσιόγλου, για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος και έχουν προκληθεί αντιδράσεις σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (βλέπε επόμενη παράγραφο). Οσον αφορά τη συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, την πρώτη μετά το επιβεβαιωμένο επεισόδιο Κασσελάκη – Πολάκη, κάποια μεγάλη είδηση δεν βγήκε, καθώς απουσίαζαν και οι δύο «πρωταγωνιστές». Επίσης, για το προγραμματισμένο εδώ και αρκετές ημέρες ραντεβού του κ. Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα, το μεσημέρι της Τετάρτης, από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού τονίζουν πως συναντάει στο γραφείο του στελέχη του κόμματος που ζητούν να τον δουν. Συζήτησαν, λένε, τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες ο κ. Τσίπρας δεν θα παραστεί σε καμία άλλη εκδήλωση παρά μόνον στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο τέλος του μηνός.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Μένουμε στην ίδια, κεντροαριστερή τρόπον τινά, πολιτική διάσταση με πρωταγωνιστή τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Εχει στο παρελθόν διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση του για συμπόρευση των δυνάμεων του χώρου, ενώ κατά καιρούς τού έχουν αποδοθεί σχετικές πρωτοβουλίες, όχι πάντα πολύ επιτυχημένες. Πάντως, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έσπευσαν χθες να διαμηνύσουν ότι η εκδήλωση «των τριών» (Δ. Τεμπονέρας, Μ. Χριστοδουλάκης, Ε. Αχτσιόγλου) την προσεχή Τρίτη δεν τον βρίσκει σύμφωνο. «Ούτε το γνώριζε, ούτε είχε γίνει κάποια συζήτηση με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη, ούτε έδωσε συναίνεση στην εκδήλωση», είναι το σχετικό σχόλιο. Προφανώς ο πρώην πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να αποστασιοποιηθεί για να προλάβει το ενδεχόμενο να θεωρήσουν κάποιοι ότι πιθανόν βρίσκεται πίσω από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με δεδομένο ότι ο κ. Χριστοδουλάκης τον είχε στηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Οι συνομιλητές του σπεύδουν να αναφέρουν ότι έκτοτε τα πράγματα έχουν αλλάξει και οι σχέσεις τους είναι πλέον τυπικές. Πάντως η εκδήλωση, για την οποία χθες κυκλοφόρησε και αφίσα, εξακολουθεί να απασχολεί έντονα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Οι επικρίσεις για τη χρονική συγκυρία και οι βολές για προσωπικές στρατηγικές δίνουν και παίρνουν. Δεν λείπουν, ωστόσο, κάποιες φωνές που επισημαίνουν ότι είναι αναγκαιότητα η «συνομιλία» των πολιτικών δυνάμεων που εκπροσωπούν τον προοδευτικό χώρο απέναντι στην κυβέρνηση. Τρέχα γύρευε…

Ο ΤΟΠΟΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου, από όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια μακρά τηλεδιάσκεψη με τους πρέσβεις που υπηρετούν σε διάφορες πρωτεύουσες ή διεθνείς θεσμούς ανά τον κόσμο. Πρόκειται για την τρίτη φορά που πραγματοποιείται μια τέτοια τηλεδιάσκεψη, κατά την οποία ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από τους διπλωμάτες που εκπροσωπούν τη χώρα ανά την υφήλιο σχετικά με τις εξελίξεις διεθνώς ή και τοπικά, εκεί όπου υπηρετούν. Αυτού του τύπου οι επαφές είναι εξαιρετικά χρήσιμες, καθώς δίνουν και στους διπλωμάτες τη δυνατότητα να έλθουν σε απευθείας επαφή με τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στο διεθνές σκέλος των καθηκόντων του. Οι εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος, πάντως, επιβεβαίωσαν τη φήμη της ρητορικής δεινότητας που τους διακρίνει, καθώς η τηλεδιάσκεψη κράτησε λίγο παραπάνω από το προγραμματισμένο.

Η ΑΤΑΚΑ

«Είναι μόνο η αρχή, θα ακολουθήσει χιονοστιβάδα». Πρόκειται για αποστροφή του λόγου του ανεξάρτητου βουλευτή Χαράλαμπου Κατσιβάρδα, ο οποίος χθες υπέβαλε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά του προέδρου του κόμματος από το οποίο ανεξαρτητοποιήθηκε, δηλαδή του Βασίλη Στίγκα των Σπαρτιατών. Ξέρω ότι σας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι εξελίξεις στους Σπαρτιάτες, οπότε κρατηθείτε ενόψει… χιονοστιβάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή