Εβδομάδα με διπλό κρας τεστ για Μαξίμου

Εβδομάδα με διπλό κρας τεστ για Μαξίμου

Η συνάντηση Μητσοτάκη - αγροτών και η ψηφοφορία στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια δύσκολη εβδομάδα, που θα αποτελέσει κρας τεστ για την κυβέρνηση, ξεκινάει τη Δευτέρα. Χθες ο Παύλος Μαρινάκης αποκάλυψε πως μετά την επιστολή των αγροτών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι διατεθειμένος να τους δει την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο Τρίτη από κοντά, «αλλά αναμένουμε να δούμε ποιους θα συναντήσει και ποιους θα εκπροσωπούν», όπως είπε ο κ. Μαρινάκης.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η κυβέρνηση δείχνει εκ νέου πρόθεση να πέσουν οι τόνοι, στέλνοντας ωστόσο σαφές μήνυμα πως α) δημοσιονομικά περιθώρια δεν υπάρχουν και β) ο διάλογος συνεπάγεται ανοιχτούς δρόμους.

Με δεδομένο πως η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε συγκεκριμένες οικονομικές εξαγγελίες, αυτό που εκπέμπεται από το Μαξίμου είναι πως μπορεί να γίνει έξτρα συζήτηση για σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους αγρότες, όπως είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις, ο τρόπος καταβολής για τρίτη χρονιά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο και άλλα σοβαρά αιτήματα, που έχουν να κάνουν με την ΚΑΠ. Σε κάθε περίπτωση, στο Μαξίμου εκτιμούν πως το θέμα μπορεί να εκτονωθεί μετά τη συνάντηση.

Στο όριο του 110

Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Τρίτη έρχεται στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, που θα αποτελέσει ένα έτερο κρας τεστ, αυτή τη φορά με εσωκομματικό χρώμα. Στο παρασκήνιο, το Μέγαρο Μαξίμου ασχολείται με το θέμα, με τον Γιάννη Μπρατάκο να σηκώνει τα τηλέφωνα και να επικοινωνεί με βουλευτές, ενώ σημαντικό ρόλο έχει αναλάβει και η Ντόρα Μπακογιάννη, που ως πιο «παλιά» και έμπειρη έχει την ευχέρεια να συνομιλήσει με την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Το τοπίο έχει σχεδόν ξεκαθαρίσει πλέον, με το πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι πως τα «ναι» θα κινηθούν γύρω στα 110, καθώς είναι βέβαιο πως στην πορεία προς την ψηφοφορία θα υπάρξουν μετακινήσεις στη ζώνη του «ναι» και από τους αναποφάσιστους, ίσως και από όσους δηλώνουν αποχή. Τις τελευταίες μέρες, στους υπέρ έχουν προστεθεί ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Χρήστος Μπουκώρος, ο Θανάσης Μπούρας και ο Νίκος Βλαχάκος. Αυτή τη στιγμή οι βουλευτές που έχουν ταχθεί υπέρ του νομοσχεδίου είναι 105.

Εκείνοι πάντως που μέχρι χθες δήλωναν πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι 22. Πλην βεβαίως του Αντώνη Σαμαρά, στην κατηγορία αυτή είναι ο Θάνος Πλεύρης –που υπάρχει πάντως πιθανότητα να κινηθεί και στην αποχή–, η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Θανάσης Δαβάκης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο Περικλής Μαντάς –επίσης υπάρχει πιθανότητα να πάει στην αποχή–, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο Διονύσιος Ακτύπης, ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Θεόφιλος Λεονταρίδης, ο Ξενοφών Μπαραλιάκος, ο Στέφανος Γκίκας, ο Γιώργος Καρασμάνης, η Φωτεινή Αραμπατζή, ο Γιάννης Πασχαλίδης και ο Μάριος Σαλμάς.

Ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να συζητήσει θέματα όπως οι παράνομες ελληνοποιήσεις και ο τρόπος καταβολής της επιστροφής του ΕΦΚ για το πετρέλαιο.

Αυξάνονται οι αποχές

H λίστα των βουλευτών που θα απέχουν ήταν αρχικά πολύ μικρή, με τους αναποφάσιστους να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Πλέον εκείνοι που δηλώνουν πως θα απέχουν είναι 21, κάτι στο οποίο έχει συμβάλει και η αναφορά του πρωθυπουργού πως η αποχή είναι μία επιλογή. Τελευταία έχουν προστεθεί σ’ αυτή τη λίστα ο Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Νότης Μηταράκης και ο Θόδωρος Καράογλου. Ηδη κινούνταν προς την αποχή ο Αγγελος Συρίγος, ο Γιάννης Καλλιάνος, ο Κώστας Κατσαφάδος, ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Μάνος Κόνσολας, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και βεβαίως ο Μάκης Βορίδης. Στην ίδια λίστα είναι ο πρώην υπουργός Γιάννης Οικονόμου, που έθεσε και ιδεολογικό πλαίσιο στην απόφασή του, ο Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, η επίσης υφυπουργός Μαρία Κεφάλα, ενώ την ίδια στάση σκέπτεται να κρατήσει και ο Χρήστος Κέλλας. Προς την αποχή κινούνται ακόμη ο Μάρκος Καφούρος, ο Χριστόδουλος Στεφανάδης, ο Γιώργος Στύλιος, ο Δημήτρης Κούβελας και ο Θανάσης Ζεμπίλης.

Οι αναποφάσιστοι

Μόλις 10 είναι οι βουλευτές που δηλώνουν ακόμη αναποφάσιστοι. Μεταξύ υπέρ και αποχής είναι ο Γιάννης Τραγάκης, ο Σπύρος Κουλκουδίνας, ο Τάσος Δημοσχάκης, ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος και ο Γιάννης Γιάτσιος, ενώ μεταξύ αποχής και καταψήφισης είναι ο Κώστας Βλάσης, ο Γιάννης Ανδριανός, ο Γιώργος Βλάχος, ο Λάκης Βασιλειάδης και ο Θανάσης Λιούτας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή