Δ. Μιχαηλίδου «Στόχος η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας σε όλους τους τομείς»

Δ. Μιχαηλίδου «Στόχος η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας σε όλους τους τομείς»

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει την ψηφιακή κάρτα εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Σύνδεσμοι Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η υπουργός σημείωσε πως «η ψηφιακή κάρτα εργασίας προστατεύει τους εργαζόμενους από την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία και τους εργοδότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σηματοδοτώντας την είσοδο του εργασιακού κόσμου στην ψηφιακή εποχή».

Οπως ανέφερε, «επιδίωξή μας, η επέκταση της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας, με τρόπο μεθοδικό και στοχευμένο στις ιδιαιτερότητες του κάθε κλάδου. Σκοπός μας, η δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας και η ενίσχυση των επιχειρήσεων, ώστε να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές». 

Επισημαίνεται πως στη βιομηχανία η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας ξεκινάει από την 1η Απριλίου 2024. Αναφερόμενη στο θέμα, η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη, επισήμανε ότι πρέπει να βρεθεί η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα σε δύο κρίσιμες παραμέτρους: «Από τη μια πλευρά, να συμβάλει καταλυτικά στην προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας, μέσω της πάταξης της μαύρης εργασίας και του αθέμιτου ανταγωνισμού. Και από την άλλη, να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις και να διευκολύνει εργαζόμενους με αυξημένη κινητικότητα και ευέλικτο ωράριο εργασίας».

«H εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία/μεταποίηση πρέπει να εφαρμοστεί χωρίς αγκυλώσεις και με τη λιγότερη δυνατή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις. Ο ΣΕΒ δουλεύει προς αυτήν την κατεύθυνση περίπου 1,5 χρόνο με το υπουργείο Εργασίας, έχοντας δημιουργήσει κοινή ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση λειτουργικών – τεχνικών ζητημάτων όσο και νομοθετικών αγκυλώσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής του ΣΕΒ, Ευθύμιος Βιδάλης.

Από την πλευρά του, ο πρώτος αντιπρόεδρος του ΣΒΕ, Γιάννης Σταύρου, παρότρυνε το υπουργείο Εργασίας να «δημιουργήσει help desk, ώστε οι επιχειρήσεις της περιφέρειας να λαμβάνουν έγκυρη πληροφόρηση» και στη συνέχεια χαιρέτισε «τη δυνατότητα απολογιστικής δήλωσης ωραρίου από τις επιχειρήσεις, διότι με αυτόν τον τρόπο λύνονται πολλά δυνάμει προβλήματα που θα οδηγούσαν σε πρόστιμα». Παρότρυνε, τέλος, το υπουργείο «να επιμηκύνει τον χρόνο δοκιμαστικής εφαρμογής, ώστε να προσαρμοστούν οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στη βιομηχανία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή