Διονύσης Τεμπονέρας στην «Κ»: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον 2ος στην ευρωκάλπη

Διονύσης Τεμπονέρας στην «Κ»: Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι τουλάχιστον 2ος στην ευρωκάλπη

Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, που όταν συντονίζονται, όπως στον Δήμο Αθηναίων, κερδίζουν

4' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες μέρες πριν από την πραγματοποίηση της εκδήλωσης στην οποία θα συμμετέχει μαζί με τον Μανώλη Χριστοδουλάκη και την Εφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας εξηγεί στην «Κ» τους λόγους που τον οδήγησαν να λάβει μέρος στη συγκεκριμένη συζήτηση, απαντώντας στους εσωκομματικούς επικριτές του. Μιλάει για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπέμπει αξιοπιστία χτίζοντας κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Στο ερώτημα τι θα γίνει την επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών σε επίπεδο ηγεσίας, αναφέρεται στη σημασία το κόμμα να μείνει σε κυβερνητική τροχιά, τερματίζοντας τουλάχιστον δεύτερο.

– Τελικά, «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», κύριε Τεμπονέρα;

– Αναφέρεστε προφανώς στον τίτλο της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη. Αν και ο τίτλος της εκδήλωσης παραπέμπει με μια πρώτη ματιά σε κάποιο πρόσωπο, θα έλεγα ότι η απάντηση είναι αρκετά πιο σύνθετη. Αραγε ο αντίπαλος είναι μόνο ο κ. Μητσοτάκης ή και οι δεξιές πολιτικές που γεννούν τα προβλήματα; Θα έλεγα ότι γύρω από τον πρωθυπουργό συσπειρώνεται ένα επιχειρηματικό, μιντιακό και πολιτικό σύστημα εξουσίας, που δεν είναι απλά και μόνο πολιτικά κυρίαρχο στην παρούσα φάση. Τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά ιδεολογικής ηγεμονίας, συνεπικουρούμενο από μια διεθνή συντηρητική στροφή της παγκόσμιας κοινότητας, που οφείλεται φυσικά και στην απουσία προοδευτικής, εναλλακτικής ιδεολογικοπολιτικής πρότασης. Συνεπώς, οφείλουμε να διαβάσουμε τη συγκυρία, να αναλύσουμε την κοινωνική διεργασία, τις νέες διαιρετικές τομές και να ευνοήσουμε την κυοφορούμενη, όπως αποδεικνύεται από το αγροτικό και φοιτητικό κίνημα που είναι σε εξέλιξη, κοινωνική κινητικότητα. Αποψή μου είναι πως ένα κοινωνικό «Μέτωπο Δημοκρατίας» στη βάση αρχών και αξιών (εθνική κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη, ευημερία) μπορεί, μέσα από ένα συνασπισμό κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, να δώσει απάντηση στο ερώτημά σας. Οι διεργασίες βάσης είναι εκείνες που θα αποτελέσουν τον εμβρυουλκό των εξελίξεων και ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να είναι επισπεύδων και πρωταγωνιστής σ’ αυτή την προοπτική.

– Πάντως, για να αναρωτιέστε δημοσίως «ποιος;», σημαίνει ότι αυτός που θα ανταγωνιστεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει βρεθεί. Δεν είναι δηλαδή ούτε ο κ. Ανδρουλάκης ούτε ο κ. Κασσελάκης.

– Τα πρόσωπα φυσικά παίζουν πάντα τον ρόλο τους στην Ιστορία. Ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, είναι εκείνος που έχει την εντολή και την ευθύνη να οδηγήσει το κόμμα μας στην εκλογική και πολιτική ανάκαμψη. Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται προσώρας πολιτικά κυρίαρχος, όμως η κυριαρχία αυτή αποδεικνύεται απολύτως εύθραυστη. Αποδεικνύεται αυτό, όταν αρχίσει να κάνει την εμφάνισή της η «κίνηση των μαζών». Δείτε πόσο εύκολα καταρρέει η επικοινωνιακή προπαγάνδα μπροστά στις ψεύτικες υποσχέσεις που καλλιέργησε η Ν.Δ. Οι «εκβιαστές» αγρότες, οι «αλήτες» φοιτητές, υποκινούνται από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές που ξεδιπλώνονται όλο και πιο επιθετικά και ραγίζουν το προφίλ του πανίσχυρου πρωθυπουργού. Από την άλλη, ο «άχαστος» κ. Μπακογιάννης γκρεμίστηκε όταν συντονίστηκαν οι προοδευτικές δυνάμεις στον Δήμο Αθηναίων και έστειλαν μήνυμα κατά του νεποτισμού και της οικογενειοκρατίας. Συνεπώς, οι θετικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν.

O ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μείνει σε κυβερνητική τροχιά. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές.

– Είχατε συζητήσει με το κόμμα σας την πρωτοβουλία σας γι’ αυτή την εκδήλωση;

– Πρόκειται για μια εκδήλωση την οποία διοργανώνει γνωστό ΜΜΕ. Είναι απλά μια πολιτική συζήτηση και ένας διάλογος μεταξύ στελεχών των κομμάτων της Βουλής. Καθημερινά γίνονται εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, τηλεοπτικά πάνελ χωρίς να απαιτείται κάποια «ειδική άδεια». Πριν επικρίνει κανείς την πρόθεση συμμετοχής, θεωρώ ότι αξία έχει το περιεχόμενο όσων θα ακουστούν στη σχετική συζήτηση. Ας μην προτρέχουν ορισμένοι.

– Πιστεύετε πως ήταν δικαιολογημένες οι αντιδράσεις από το κόμμα σας, ακόμη και οι δημόσιες δηλώσεις στελεχών που διαφώνησαν;

– Νομίζω ότι περισσότερο επηρεαζόμαστε από τον θόρυβο που γίνεται στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι σεβαστές οι απόψεις όλων, αν και νομίζω ότι είναι λίγο βιαστικές. Κανείς δεν χάνει ποτέ από τον διάλογο. Θυμίζω ότι η συμβολή μου στην εκδήλωση κινείται απολύτως μέσα στα πλαίσια του κειμένου που έχω καταθέσει στον προσυνεδριακό διάλογο για ένα δημοκρατικό κοινωνικό μέτωπο («Μέτωπο Δημοκρατίας») και συζητείται στις οργανώσεις του κόμματος αυτή την περίοδο. Αν δεν συζητήσουμε πριν από το συνέδριο του κόμματος και με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις, πώς θα βγάλουμε κρίσιμα συμπεράσματα και αποφάσεις για την πορεία του προοδευτικού χώρου;

– Γιατί πιστεύετε πως συνεχίζεται η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις; Πρέπει να αλλάξει κάτι άμεσα στον τρόπο που αντιπολιτεύεται το κόμμα;

– Οι δημοσκοπήσεις δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να αποτυπώνουν μια «κακή φωτογραφία της στιγμής». Η διπλή ήττα των αυτοδιοικητικών εκλογών, το σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα και η διάσπαση πριν από δύο μήνες, έχουν πληγώσει και στενοχωρήσει τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Είναι λογικό ο χρόνος να μην επαρκεί για να αλλάξει θεαματικά η εικόνα. Ομως, υπάρχει πάρα πολύς χρόνος μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές για να γίνει η επιθυμητή ανάκαμψη. Ενότητα, συντροφικότητα, προτάσεις πολιτικής και κοινωνική παρέμβαση είναι οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να ανατρέψουν το κλίμα και να μας οδηγήσουν σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα. Χρειαζόμαστε τεκμηριωμένο, κατανοητό λόγο, αξιοπιστία και σαφείς θέσεις απέναντι στα προβλήματα του ελληνικού λαού.

– Τι θα θεωρήσετε επιτυχία και τι αποτυχία στις ευρωεκλογές; Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί τρίτος με επίδοση χαμηλότερη του 12%, θα πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας;

– Το εκλογικό σύστημα της χώρας, άσχετα αν διαφωνεί κανείς με αυτό, είναι ένα σύστημα κυβερνητικής εναλλαγής των δύο πρώτων κομμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατάφερε μια μεγάλη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, σε συνθήκες ιδιαίτερα έντονης κοινωνικής κίνησης, την περίοδο 2012-2015. Δυστυχώς τέτοιες προϋποθέσεις δεν υφίστανται στην παρούσα φάση. Συνεπώς, για να μπορούν να έχουν εφαρμογή οι αξίες και οι αρχές της Αριστεράς και να μπορεί να βοηθήσει άμεσα την κοινωνική πλειοψηφία, ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πρέπει να μείνει σε κυβερνητική τροχιά, χτίζοντας κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είναι τουλάχιστον δεύτερος στις προσεχείς ευρωεκλογές, ώστε να μπορεί με καλύτερους όρους να διεκδικήσει την επάνοδο στη διακυβέρνηση του τόπου. Θα συμβάλλουμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή και είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από το αναμενόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT