Περιμένοντας ένα νεύμα του Τσίπρα στο συνέδριο

Περιμένοντας ένα νεύμα του Τσίπρα στο συνέδριο

Ποιος να το έλεγε στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, πως αν 119 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές κατάφερναν να βρίσκονται στη ζώνη του 17,8% του καλοκαιριού, θα αισθάνονταν σχεδόν ευτυχείς για την πορεία του κόμματος

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποιος να το έλεγε στα κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου, πως αν 119 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές κατάφερναν να βρίσκονται στη ζώνη του 17,8% του καλοκαιριού, θα αισθάνονταν σχεδόν ευτυχείς για την πορεία του κόμματος. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η δεύτερη θέση είναι μονόδρομος και όλα δείχνουν πως μόνο με τα ποσοστά του περασμένου Ιουνίου μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό. Σε διαφορετική περίπτωση η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση μπαίνει σε περιπέτειες και ο Στέφανος Κασσελάκης δεν θα μπορεί να θεωρεί πως έχει στην τσέπη το «εισιτήριο» για τις εθνικές κάλπες του 2027.

Η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Διονύση Τεμπονέρα ήρθε να χτυπήσει ένα ηχηρό «καμπανάκι». Εκτός από το συνέδριο και την τελική καταγραφή των δυνάμεων, κάτι άλλο πιο σημαντικό μπορεί να δρομολογήσει τις εξελίξεις. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Είναι βέβαιο πως θα μιλήσει; Oχι. Ωστόσο, πρόσωπα με τα οποία συνομιλεί συχνά, το αφήνουν ανοιχτό. Και επειδή συνεχώς διευκρινίζει σε συνομιλητές του πως ό,τι έχει να πει θα το πει στον χρόνο και στον τόπο που ο ίδιος αποφασίσει, αρκετοί εκτιμούν πως το συνέδριο, ύστερα από τόσους μήνες σιωπής, είναι η πιο ενδεδειγμένη στιγμή. Εως τώρα κρατάει τις ισορροπίες. Στον Διονύση Τεμπονέρα, από τη μια, δεν έδωσε «επιπλέον πόντους», καθώς με τη διαρροή πως ανταποκρίνεται καθημερινά στα αιτήματα βουλευτών – στελεχών που επιθυμούν να τον δουν χαμήλωσε ο πήχυς του ραντεβού τους. Από την άλλη αποδέχθηκε το αίτημα, ενώ θα μπορούσε χωρίς να μάθει κανείς τίποτα να το απορρίψει. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να απομακρύνεται συνεχώς από τη ζώνη της «κυβερνώσας Αριστεράς», άπαντες περιμένουν ένα «νεύμα» του.

Τα «λιμνάζοντα» νερά της Κεντροαριστεράς ήρθε ομολογουμένως να ταράξει η εκδήλωση –όπως δημοσίευσε η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή–, στην οποία θα συμμετέχουν οι Διονύσης Τεμπονέρας, Μανώλης Χριστοδουλάκης και Εφη Αχτσιόγλου. Και μόνο η συνύπαρξη στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ με την πρώην υποψήφια πρόεδρο, που ήταν στην ηγετική ομάδα της δεύτερης διάσπασης, προκάλεσε αλλεπάλληλους «πονοκεφάλους». Τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης προτάσσει την παρουσίαση των «think tanks» (μετά την παιδεία θα ακολουθήσουν οι τεχνοκρατικές ομάδες για την έρευνα και την υγεία), καθώς και τα περιφερειακά συνέδρια, η συζήτηση και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στρέφονται αλλού. Η κλιμάκωση της εσωστρέφειας είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στην Κουμουνδούρου, σε μια περίοδο που ψάχνει να συσπειρώσει τον κόσμο της. Δηλώνουν ευχαριστημένοι από τη δουλειά που έγινε στην Κοζάνη. Δεύτερος σταθμός, το Σάββατο, ήταν η Λάρισα με το αγροτικό να μπαίνει στο επίκεντρο. Τα επόμενα περιφερειακά συνέδρια θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη και την Ηπειρο.

Κρας τεστ στη Βουλή

Επόμενος σταθμός του Στέφανου Κασσελάκη είναι το Λονδίνο στις 19 Φεβρουαρίου, όπου θα μιλήσει στο LSE, ενώ μετά το συνέδριο –το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου– θα κληθεί να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις στο στρατόπεδο της Θήβας. Στη Βουλή η μάχη τις επόμενες ημέρες θα δοθεί κατ’ αρχάς για τα ομόφυλα ζευγάρια, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στον Παύλο Πολάκη και στην Αθηνά Λινού.

Τρεις εσωκομματικές κάλπες θα στηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις ευρωεκλογές.

Στο κόμμα αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη πολλές συζητήσεις. Η στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα. Αναμένουν να δουν πόσες και ποιες θα είναι οι συμμετοχές για το εσωκομματικό δημοψήφισμα που θα «κλειδώσει» την τελική λίστα. Η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου έχει αναλάβει τη διεξαγωγή δύσκολων ψηφοφοριών, καθώς θα στηθούν τρεις κάλπες:

• Για ανάδειξη νέων συντονιστικών σε κάθε οργάνωση μελών.

• Για εκλογή νέων νομαρχιακών επιτροπών.

• Για την επιλογή των συνέδρων.

Το ερώτημα που τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΟΕΣ είναι αν θα μπορέσει να στηθεί ένα υβριδικό μοντέλο, που θα περιλαμβάνει και ηλεκτρονική και διά ζώσης ψηφοφορία. Από την πρώτη κουβέντα που έγινε, η πλειοψηφία έδειξε να προκρίνει τον παραδοσιακό τρόπο. Οι ενστάσεις αφορούσαν το γεγονός πως δεν πρέπει το κόμμα να επικροτήσει τη δημιουργία «δύο κατηγοριών μελών» και να δοθεί πολιτική εξουσία σε κόσμο που μένει απλώς στον «καναπέ» του και δεν έχει σχέση με το «κοινωνικό γίγνεσθαι» του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί αν είναι τεχνικά εφικτό να πραγματοποιηθούν παράλληλες εκλογικές δράσεις και να μην κινδυνέψει το αδιάβλητο της εκλογικής προσυνεδριακής διαδικασίας. Αν δοθεί το «πράσινο φως», το θέμα θα απασχολήσει την Πολιτική Γραμματεία. Το εγχείρημα είναι δύσκολο, καθώς πρόκειται για περίπου 9.000 υποψηφίους και 1.800 διαφορετικά ψηφοδέλτια, σε μια βάση δεδομένων που τώρα διαμορφώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή