Κυρ. Μητσοτάκης: Ευκαιρία για «μεγάλο άλμα στις οικονομικές σχέσεις» με τη Σερβία

Κυρ. Μητσοτάκης: Ευκαιρία για «μεγάλο άλμα στις οικονομικές σχέσεις» με τη Σερβία

«Η μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Σερβίας στον οικονομικό ιστό της Ευρώπης είναι και αυτή από μόνη της σημαντική παρακαταθήκη, προκειμένου η χώρα να διεκδικήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκεί που πιστεύω ακράδαντα ότι ανήκει», τόνισε ο πρωθυπουργός

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για άλμα στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Σερβία και για πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους, όπως οι κατασκευές, οι υποδομές, η διαχείριση ακινήτων, η ενέργεια, και η διαχείριση αποβλήτων μίλησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στον χαιρετισμό του στο Σερβο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις δύο χώρες αλλά και στον δρομολογούμενο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου.

Η «ιστορική φιλία» και η «ευκαιρία για άλμα»

Εκανε λόγο για ευκαιρία διαμόρφωσης νέων συνεργειών, ενώ υπογράμμισε ότι η «παρουσία μας εδώ αποτελεί ακόμα μία απόδειξη ότι η φιλία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας είναι ιστορικά γερά θεμελιωμένη».

«Το 2024 είναι ευκαιρία για να μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλο άλμα στις οικονομικές μας σχέσεις. Το διμερές μας εμπόριο είναι περίπου στα 750 εκατ. ευρώ, όμως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε ακόμη στη «σημαντική οικονομική πρόοδο την οποία έχει πετύχει η Σερβία τα τελευταία χρόνια», επισημαίνοντας ότι η «αναπτυξιακή δυναμική προσφέρει πολύ μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις και συνέργειες σε πολλούς διαφορετικούς κλάδους: κατασκευές -είδαμε πόσα σημαντικά έργα δρομολογούνται-, υποδομές, διαχείριση ακινήτων, ενέργεια, διαχείριση αποβλήτων».

«Είμαι βέβαιος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα αδράξουν αυτή την ευκαιρία να γίνουν μέρος της επιτυχίας της σερβικής οικονομίας», τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η δική μας οικονομία, ξέρετε, βρίσκεται και εκείνη σε μία φάση όχι πολύ διαφορετική από την πορεία της οικονομίας της Σερβίας, βγαίνοντας από παρατεταμένη οικονομική κρίση», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στη θετική πορεία των εξαγωγών, της αγοράς εργασίας, στην επενδυτική βαθμίδα, καθώς και στην αύξηση του κατώτατου αλλά και του μέσου μισθού στην Ελλάδα.

Σιδηροδρομικοί άξονες, ενέργεια και τράπεζες

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε «τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε στους οδικούς και σιδηροδρομικούς άξονες που θα συνδέσουν την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Σερβία, με την Κεντρική Ευρώπη».

Αναφέρθηκε ακόμη σε «προφανείς συνέργειες στον ενεργειακό χάρτη και στη δυνατότητα να τροφοδοτούμε τη Σερβία με φυσικό αέριο», καθώς και «στην ενίσχυση της Σερβίας με τη δική της πράσινη μετάβαση».

Τέλος, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις «τράπεζές μας οι οποίες αναγκάστηκαν τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, υποχρεώθηκαν μάλλον, να εγκαταλείψουν τη βαλκανική αγορά».

«Καθώς τώρα έχουν πολύ πιο ισχυρούς ισολογισμούς είμαι σίγουρος ότι θα αναπτύξουν ενδιαφέρον να επιστρέψουν στη Σερβία για να μπορέσουν να συγχρηματοδοτήσουν όλα αυτά τα σημαντικά σχέδια οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Κυρ. Μητσοτάκης τόνισε: «Η μεγαλύτερη ενσωμάτωση της Σερβίας στον οικονομικό ιστό της Ευρώπης είναι και αυτή από μόνη της μία σημαντική παρακαταθήκη, προκειμένου η Σερβία να διεκδικήσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εκεί που πιστεύω ακράδαντα ότι ανήκει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή