Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία: Εμφαση στην ενέργεια και στις μεταφορές

Επίσκεψη Μητσοτάκη στη Σερβία: Εμφαση στην ενέργεια και στις μεταφορές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το Βελιγράδι και είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σερβία, έλεγε πως η σημερινή κυβέρνηση –έπειτα από πολλά χρόνια– έχει δώσει στοχευμένα μεγάλη έμφαση στις σχέσεις με τη «γειτονιά μας». Αυτόν τον σκοπό είχε η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Βελιγράδι και αυτό κατεγράφη στις δηλώσεις του αμέσως μετά το τετ α τετ που είχε με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Αφού τον ευχαρίστησε για τη «θαυμάσια φιλοξενία», ο κ. Μητσοτάκης επικεντρώθηκε στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων, η οποία απέκτησε «στρατηγικό χαρακτήρα με την κοινή διακήρυξη την οποία είχαμε υπογράψει στην Αθήνα, λίγους μήνες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από εμένα, τον Δεκέμβριο του 2019, στο 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σύγκληση εντός του έτους του 4ου Συμβουλίου Συνεργασίας, «με το βλέμμα μας πάντα στραμμένο σε ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης, κοινωνικής ευημερίας, στην Ελλάδα, στη Σερβία, στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη».

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών έγινε συζήτηση για περαιτέρω επιχειρηματική συνεργασία με στόχο την προώθηση των οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων, δίνοντας έμφαση στην ενέργεια και στις μεταφορές. Οι δύο ηγέτες αποδίδουν μεγάλη σημασία στον εκσυγχρονισμό της γραμμής Θεσσαλονίκη – Βελιγράδι, όπως και στην ολοκλήρωση ουσιαστικά ενός ευρύτατου άξονα που θα ξεκινάει από τον Πειραιά και θα καταλήγει στη Βουδαπέστη. «Είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για τις χώρες μας, αλλά –τολμώ να πω– και στρατηγικής σημασίας για όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να αξιοποιηθούν και ευρωπαϊκοί πόροι, οι οποίοι προορίζονται για τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως αυτή η περιφερειακή διασυνδεσιμότητα, το πόσο γρήγορα μπορούν να ταξιδεύουν οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων αλλά και τα αγαθά, «αποτελεί τελικά έναν από τους πιο σημαντικούς δρόμους που οδηγούν στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Οσον αφορά την ενέργεια οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τον κάθετο διάδρομο μεταφοράς αερίου από τον Νότο στον Βορρά και αντιστρόφως, ώστε να μεταφερθεί φυσικό αέριο στη σερβική αγορά μέσω του τερματικού σταθμού και της Ρεβυθούσας αλλά και άλλων πλωτών σταθμών. Επιπλέον συζήτηση έγινε και για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς η Ελλάδα παράγει το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ και φιλοδοξεί να γίνει κόμβος εξαγωγής πράσινης ενέργειας προς τον Βορρά ώστε να βοηθήσει τη Σερβία στη δική της πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ακόμα πως η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας, αποκαλύπτοντας πως οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες έχουν αποκτήσει νέα δυναμική. «Το έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και εδώ: δεν μπορεί να υπάρχει μέλλον, ευρωπαϊκό μέλλον, για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς να υπάρχει ευρωπαϊκό μέλλον για τη Σερβία, τη μεγαλύτερη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Τέλος, στις συζητήσεις των δύο πλευρών ετέθη το θέμα του Κοσόβου, αλλά και όλες οι διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στην Ερυθρά Θάλασσα και στην Ουκρανία. «Οι θέσεις μας είναι κοινές, πάντα με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο», είπε ο πρωθυπουργός. Λίγο αργότερα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε στα εγκαίνια των εργασιών του ελληνοσερβικού φόρουμ, τονίζοντας πως οι διμερείς σχέσεις μπορούν να γίνουν πιο στενές. «Το 2024 είναι μία ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε ένα μεγάλο ξεπέταγμα στις οικονομικές σχέσεις. Το διμερές μας εμπόριο είναι περίπου 750 εκατ. ευρώ, όμως είναι βέβαιο ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά, καλώντας τις ελληνικές επιχειρήσεις «να δουν με μεγάλη προσοχή τη σημαντική οικονομική πρόοδο της Σερβίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή