Ικανοποίηση από Ερντογάν για τα F-16

Ικανοποίηση από Ερντογάν για τα F-16

Αύριο ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Κάιρο προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την ικανοποίησή του για την οριστικοποίηση της συμφωνίας πώλησης των F-16 στην Τουρκία εξέφρασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σημείωσε, παράλληλα, πως στόχος της Αγκυρας είναι να ακολουθήσει το ρητό του Μπαρμπαρόσα, «όποιος κατακτάει τις θάλασσες κατακτάει και τον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι από τη θετική έκβαση του αιτήματός μας για τα F-16. Μαζί με την άρση των περιορισμών που εφαρμόζονταν για τη χώρα μας, η αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας θα προχωρήσει γρηγορότερα». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στην ένταξη νέων πλοίων στον τουρκικό στόλο, λέγοντας ότι «εύχομαι τα πλοία που εντάξαμε στον στόλο μας, όπως και τα οπλικά συστήματα, να είναι καλορίζικα».

Αύριο ο Τούρκος πρόεδρος θα ταξιδέψει στο Κάιρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Σήμερα ο κ. Ερντογάν θα βρίσκεται στο Ντουμπάι για να συμμετάσχει στην παγκόσμια σύνοδο κορυφής των κυβερνήσεων. Στην ατζέντα του κ. Ερντογάν με τον κ. Σίσι αναμένεται να είναι οι εξελίξεις στη Γάζα και ο τρόπος επίλυσης της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και η κατάσταση στη Λιβύη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπως και τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. «Ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση του προέδρου της Αιγύπτου, όπου και θα συζητήσουμε πολλά θέματα που αφορούν τις χώρες μας», ανέφερε ο κ. Ερντογάν.

Στο παρελθόν ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που το Κάιρο συμφωνούσε με την Αγκυρα για τις περιοχές θαλάσσιας ευθύνης, η Αίγυπτος θα αποκτούσε μεγαλύτερες θαλάσσιες ζώνες σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα μετά τη συμφωνία της με την Ελλάδα. Στον αμυντικό τομέα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν έχει μιλήσει για το ενδεχόμενο πώλησης μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αίγυπτο.

Αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Αίγυπτο έπειτα από 11 χρόνια. Η τελευταία ήταν αυτή του τότε προέδρου Αμπντουλάχ Γκιουλ τον Φεβρουάριο του 2013. Μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2013 οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών είχαν φτάσει στο ναδίρ. Ο κ. Ερντογάν πολλές φορές είχε κατηγορήσει τον κ. Σίσι ως «τύραννο» και «δικτάτορα» και στην Τουρκία φιλοξενούνταν πολλά μέλη των Αδελφών Μουσουλμάνων που είχε ανατρέψει ο πρόεδρος της Αιγύπτου.

Με την πάροδο του χρόνου και την παρέμβαση των χωρών του Κόλπου, η Αγκυρα άρχισε τις επαφές με το Κάιρο σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών και ακολούθησαν οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Οι κ. Σίσι και Ερντογάν είχαν τετ α τετ το 2022 στο Κατάρ, και το 2023 στη σύνοδο του G-20, όπως και στη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης με θέμα τη Γάζα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή