Εντός και Εκτός: Ομοφοβικές επιθέσεις και καθολική καταδίκη

Εντός και Εκτός: Ομοφοβικές επιθέσεις και καθολική καταδίκη

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟ ΘΕΜΑ

Η χυδαιότητα και το ομοφοβικό παραλήρημα δύο αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης, του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου και του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, είναι αποκαλυπτικά ποιότητας και ήθους. Και δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος από τους δύο εκφράζεται τουλάχιστον απρεπώς. Η αναπαραγωγή των νέων δηλώσεών τους, με στόχο αυτή τη φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, κανένα νόημα δεν έχει. «Το χρέος όλων των προοδευτικών Ελλήνων είναι να μη νιώσουμε αδύναμοι μπροστά στη χυδαιότητα, να μη νιώσουμε λιγότεροι, να μη νιώσουμε ηττημένοι», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Κασσελάκης, την οποία συνόδευσε με το βίντεο της χυδαίας αναφοράς Μουτζούρη. Τις δηλώσεις Μπέου και Μουτζούρη καταδίκασε η Ν.Δ. «απερίφραστα και χωρίς αστερίσκους», κάνοντας λόγο σε ανακοίνωσή της για «άθλιες ομοφοβικές επιθέσεις κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την ίδια εβδομάδα μάλιστα που η χώρα μας κάνει ένα μεγάλο βήμα στο πεδίο των δικαιωμάτων». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο εκπρόσωπος του κόμματος Θανάσης Γλαβίνας υπογράμμισε ότι «ο αγώνας για μια κοινωνία ισότητας χωρίς διακρίσεις και μισαλλοδοξία είναι διαρκής και δεν δέχεται τέτοιου είδους εκφράσεις». Και το ΚΚΕ καταδίκασε «τις άθλιες και απαράδεκτες ομοφοβικές επιθέσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι προέρχονται από παράγοντες που η Ν.Δ. έχει εκθρέψει πολιτικά, κάτι που αποδεικνύει «το υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα “ανθρώπινα δικαιώματα”», όπως ανέφερε ο Περισσός. Την «άθλια χυδαιότητα» καταδίκασε και η Νέα Αριστερά.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Εχοντας προϊδεάσει για την αντίθεσή του στην κυβερνητική νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων και με τη Χαριλάου Τρικούπη να διαμηνύει ότι θα απαιτηθεί μεγάλο «λίφτινγκ» στο σχετικό νομοσχέδιο προκειμένου να αποφασίσει να το στηρίξει, το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε χθες τις βασικές παραμέτρους της δικής του πρότασης για το θέμα. Στην εκδήλωση «Πανεπιστήμια: Ανοίγουμε τον διάλογο» αναλύθηκαν το συνταγματικό πλαίσιο για τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, το διεθνές παράδειγμα, οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και για παράλληλη ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αξιολόγηση των μη κρατικών πανεπιστημίων και στη σύνδεσή της με την αδειοδότηση. Με προβλέψεις, μεταξύ άλλων, όπως η ίδρυση ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης και πιστοποίησης και ίδρυση με ειδικό νόμο κάθε ιδρύματος που αξιολογείται ότι πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε τα κριτήρια αδειοδότησης να εξετάζονται χωριστά και όχι σε ένα μαζικό και ενιαίο πλαίσιο.

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Από εδώ το είχε, από εκεί το είχε, ο καλαθοσφαιριστής Νίκος Παππάς βρήκε την οδό για να βγει μπροστά «με έναν πιο θεσμικό ρόλο», όπως το περιέγραψε, μέσω ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αποκάλυψε ότι του έγινε πρόταση να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής, την οποία και αποδέχθηκε. Το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Νίκο Παππά δεν είναι καινούργιο, καθώς είχε γίνει συζήτηση για το ενδεχόμενο να τον στηρίξει η Κουμουνδούρου ως υποψήφιο για τον Δήμο Αθηναίων, συζήτηση που τελικά, μετά και τη συντριπτική ήττα του κόμματος στις εθνικές εκλογές, που έφερε νέα δεδομένα, δεν καρποφόρησε. Οι απαιτήσεις του καλαθοσφαιριστή για να είναι υποψήφιος είχαν θεωρηθεί σχεδόν παράλογες από τα κομματικά στελέχη. Μάλιστα ο Στέφανος Κασσελάκης είχε εκδηλώσει τότε ενδιαφέρον να είναι ο ίδιος υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας αντί του Νίκου Παππά. Η απόρριψη της προσφοράς του ήταν κατά πολλούς ο λόγος που τον οδήγησε να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Τώρα, οι δυο τους ενώνουν δυνάμεις στη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών, μια από τις πιο κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του.

Ο ΤΟΠΟΣ

Στο θέατρο Αλφα και στην εκδήλωση με τη συμμετοχή των Διονύση Τεμπονέρα, Μανώλη Χριστοδουλάκη και Εφης Αχτσιόγλου είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον. Οχι μόνο για όσα θα πουν οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση για το υπαρκτό ερώτημα «Απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ποιος;», αλλά και για τις παρουσίες και απουσίες που θα καταγραφούν. Η ενόχληση της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη σίγουρα λειτουργούν αποτρεπτικά για πολλούς, κυρίως κομματικά στελέχη που δεν θέλουν να εμφανιστούν ότι αψηφούν την κεντρική «γραμμή». Ωστόσο, ο θόρυβος που έχει προκληθεί σίγουρα θα λειτουργήσει σαν μαγνήτης για πολλούς άλλους. Ο Δ. Τεμπονέρας επιχείρησε πάντως χθες να αποφορτίσει το κλίμα δηλώνοντας μέσω συνεργατών του αποστασιοποίηση από κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης και αποπροσανατολισμού.

Η ΑΤΑΚΑ

«Ενα πραγματικά Διαβουλευτικό Συνέδριο ολοκληρώνεται!» μας ενημερώνει με ενθουσιασμό το ΜέΡΑ25. Το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη προετοιμάζεται για τις ευρωεκλογές και οι διαδικασίες κάθε άλλο παρά απλές είναι. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η προσυνεδριακή διαδικασία ξεκίνησε επίσημα στα τέλη Οκτωβρίου, το συνέδριο διεξήχθη 8-10 Δεκεμβρίου και «τώρα, οι σύνεδροι προχωρούν στην εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος και μετά από τρεις μήνες διαβουλεύσεων και συνθέσεων, το 2ο Διαβουλευτικό Συνέδριο του ΜέΡΑ25 θα έχει ολοκληρωθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή